جزئیاتی از طرح موشکی هفت دقیقه تا تلآویو + تصاویر
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان، ۲۱ آبان ماه سال ۱۳۹۰ سالروز شهادت مردی است که یکی از استوانههای قدرت ایران در دوران پس از پیروزی انقلاب اسلامی و چه بسا در تمام تاریخ ایران را بنا نهاد و آن چیزی نبود جز صنعت موشکی. این قدرت به قدری مهم است که برخی کشورهای اروپایی و آمریکا به دنبال این هستند تا آن را از طریق مذاکره از کشورمان بگیرند. همان طور که رهبر انقلاب هم به مسئله موشکی و لزوم داشتن آن اشاره کردند، قدرت موشکی امروز برای ایران اسلامی با جغرافیای ژئوپولتیک خود یک نیاز اساسی به شمار میرود.
صنعت موشکی چگونه شکل گرفت؟
موشک و انواع آن تسلیحاتی بودند که تا پیش از پیروزی انقلاب اسلامی، کشورمان فقط نوع موشک هاوک آن را در اختیار داشت و فقط استفاده پدافندی از آن میکرد. انقلاب اسلامی که پیروز شد، دو سال پس از آن ارتش بعث با حمایت استکبار جهانی و قدرتهای فرامنطقهای به کشورمان حمله کرد تا قسمتهایی از خاک کشورمان را تجزیه کند و نقشه منطقه را تغییر دهد. اما ایران اسلامی با استفاده از جوانان و نیروهای مسلح خود توانست تا بر دشمن بعثی فائق آمده و پیروز شود.
یکی از مواردی که رژیم صدام در این جنگ به آن عمل می کرد علاوه بر نظامیان، غیرنظامیان را هم با استفاده از جنگندهها و موشکهای دوربرد اسکاد بی و اسکاد سی هدف قرار میداد. اما ایران در مقابل این حملات غالبا بی دفاع بود و موشکی نداشت تا با آن از خودش دفاع کند. همین موقع بود که جوانان در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی دست به کار شدند تا بتوانند موشکهای بومی خود را تهیه و تولید کنند. اما این دانش هنوز در ایران وجود نداشت و باید از سایر کشورها تهیه میشد. به همین دلیل هم مسئولان دفاعی کشورمان به سراغ چند کشور دوست مانند لیبی و سوریه رفتند تا موشک مورد نیاز خود را تهیه کنند.
ایران توانست از طریق مذاکره با معمر قذافی ۱۰ فروند موشک اسکاد بی دریافت کند. مسئول مذاکره با قذافی سردار محسن رفیق دوست وزیر سپاه در دوران دفاع مقدس بود. او از این دیدار خاطرهای جالب دارد و آن ملاقات را اینگونه روایت میکند: «در روزهایی که عراق، تهران را موشکباران میکرد، من به همراه آقای صفوی به دیدار قذافی رفتم که او در این دیدار ۱۰ موشک به ما داد و به ما گفت که من یک شرط دارم و این شرط نیز آن است که یکی از این ۱۰ موشک را به سمت عربستان سعودی شلیک کنید که من در آن زمان نیز این شرط را پذیرفتم. بعد از آن دیدار من دو مرتبه دیگر به لیبی رفتم و در هر سری ۱۰ موشک از آنها به رایگان میگرفتم و در هر مرتبه نیز قول میدادم شرطشان را اجرا خواهم کرد. این در حالی بود که ما با عربستان سعودی جنگی نداشتیم و دلیلی نداشت که بیخودی به سمت عربستان سعودی موشکی شلیک کنیم. بعد از آن نیز از کره شمالی موشکهای مورد نیاز خود را خریداری کردیم و سپس خودمان موشک ساختیم.»
پس از این بود که مسئولان سپاه پاسداران در دفاع مقدس گروهی را که به سوریه فرستادند تا نحوه کار با موشکهای اسکاد را آموزش بیینند و مسئول آن تیم که بعدها به خاطر خدمات خود به پدر موشکی ایران معروف شد، شهید حسن طهرانی مقدم است که در ادامه با زندگی او آشنا میشویم.
مغز متفکر ایران در ساخت موشکهای سپاه که بود؟
سردار سرلشکر پاسدار شهید حسن طهرانی مقدم یکی از مغزهای متفکر سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است که به خاطر فعالیتهایش در بنیانگذاری یگان موشکی سپاه به پدر موشکی ایران معروف شد. حسن روز ۶ آبان ماه سال ۱۳۳۸ در یک خانواده پر جمعیت مذهبی و در محله سرچشمه تهران چشم به جهان گشود. او در دوران کودکی به همراه خانواده اش به علت شغل پدرش که خیاط بود به محلههای شکوفه و بهارستان رفت و دوران ابتدایی و هنرستان خود را در این دو محله سپری کرد.
او از همان دوران کودکی همواره پای کار حضور در مسجد بود و فعالیتهای خود را با سرپرستی آیت الله سیدعلی لواسانی در سال ۱۳۴۸ و در مسجد زینب کبری (س) سرچشمه آغاز کرد و ادامه داد. او و برادرانش وارد گروه سرود همان مسجد شدند و فعالیتهای فرهنگی خودشان را در آن گروه ادامه دادند. نکته جالب این است که این گروه سرود هسته تشکیل همان گروه سرودی شد که روز ۱۲ بهمن ۵۷ در هنگام ورود امام خمینی (ره) به کشورمان از او استقبال کرده بودند و سرود خوش آمد گویی برای او خواندند.
اواسط سال ۱۳۵۶ بود که موفق شد تا تحصیلاتش در هنرستان را به پایان برساند و مدرک دیپلم خود را اخذ کند. سپس در همین سال در مقطع فوق دیپلم رشته برش قطعات صنعتی مدرسه عالی تکنیکیوم نفیسی پذیرفته شد و نحصیلاتش را ادامه داد.
حسن و برادرش محمد همانند سایر مردم ایران با آغاز تظاهرات مردمی علیه رژیم ستمشاهی به صف انقلابیون پیوستند و در همان روزهای انقلاب به همراه دوستانش و با استفاده از سه راهی لوله آب، نارنجکهای دستی میساخت و آنها را به انقلابیون میداد. یکی از خاطراتش در مواجهه با نظامیان رژیم شاهنشاهی شنیدنی است؛ شب ۲۲ بهمن ماه بود که در میدان امام حسین (فوزیه سابق) با پرتاب نارنجک دستی یک خودروی نظامی ارتش را مصادره و سرهنگ سوار بر آن خودرو را اسیر کرد.
انقلاب اسلامی که در سال ۵۷ پیروز شد، حسن و برادرش همانند سایر انقلابیون مشغول جشن و شادی بودند. یک سال پس از پیروزی انقلاب اسلامی در سال ۵۸ در مقطع لیسانسِ رشته مهندسی صنایع دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی پذیرفته شد و توانست تا در همان رشته مدرک مهندسی صنایع خودش را اخذ کند. سپاه پاسداران انقلاب اسلامی که تاسیس شد او نیز همانند سایر جوان انقلابی و در تیرماه سال ۱۳۵۹ در سن ۲۱ سالگی به عضویت سپاه درآمد و در اولین مسئولیت خود به عنوان مسئول اطلاعات منطقه ۳ سپاه شمال منصوب شد و تا آخرین روز مهرماه همان سال در این مسئولیت باقی ماند.
شهید تهرانی مقدم یکی از نخستین افرادی بود که اولین جرقههای شکل گیری توپخانه سپاه را زدند و توانستند تا با یک آتشبار توپخانه ۱۵۵ میلیمتری کششی، یک توپخانه ۱۳۰ میلیمتری و و یک آتشبار ۱۰۵ میلیمتری پرتغالی غنیمیتی از ارتش بعث عراق در ۱۳۵۹ توپخانه سپاه را تشکیل دهند و بعدها با استفاده از این توپخانه در لشکر امام حسین (ع) اصفهان مواضع دشمن بعثی را بمباران کنند. همین گروه بعدها و در سال ۱۳۶۱ واحد و یگان توپخانه سپاه را تشکیل دهند.
نخستین فرمانده موشکی سپاه که بود؟
حاج حسن طهرانی مقدم نخستین موسس و ایجاد کننده فرماندهی موشکی سپاه بود که این واحد را در آبانماه سال ۱۳۶۲ تاسیس کرد و ۲۱ اسفندماه ۱۳۶۳ اولین موشک ایران را به کرکوک شلیک کرد. دومین موشک سپاه هم در بامداد روز ۲۳ اسفندماه سال ۱۳۶۴ به بانک ۱۸ طبقه رافدین بغداد اصابت کرد و موشک بعدی در باشگاه افسران ارتش عراق در بغداد فرود آمد و حدود ۲۰۰ نفر از فرماندهان عراقی را به هلاکت رساند. پس از صدور فرمان تاریخ امام (ره) مبنی بر تشکیل نیروهای سه گانه سپاه پاسداران، شهید مقدم در سال ۱۳۶۴ به عنوان فرمانده موشکی نیروی هوایی سپاه منصوب شد.
موسس یگان موشکی حزب الله که بود؟
شهید طهرانی مقدم موسس یگان های موشکی حزب الله لبنان هم بود که این کار در سالهای ۶۶ و ۶۵ محقق شد. با کارهایی که حاج حسن انجام داد، حزبالله موفق به تجهیز سلاحهایی شد که هر گاه صهیونیستها شرارتی میکردند، با پاسخ دندانشکن مواجه میشدند. رژیم صهیونیستی اگر هر گونه عملیات یا تهدیدی را علیه جمهوری اسلامی داشته باشد، از ناحیه موشکهای حزبالله لبنان مشت محکمی را دریافت خواهد کرد که قلب تلآویو را زیر و رو میکند. باید بگویم بهترین هدیه حاج حسن آقا به مردم و حزب الله لبنان، آموزش و انتقال تجربیات موشکی به این کشور بود، به طوری که در جنگ ۳۳ روزه و جنگ ۲۲ روزه غزه، پیروزی حزب الله و بچههای حماس علیه صهیونیستها مدیون همین آیندهنگری او بود که رزمندگان حزبالله را آموزش داد. از همین طریق بود که حزبالله توانست سیستم موشکیاش را ایجاد کند و نه تنها مانع پیشرفت رژیم صهیونیستی در جنوب لبنان شد، بلکه تمام نقشههای صهیونیستها را نقش بر آب کرد.
حجت الاسلام سید حسن نصرالله رهبر حزب الله لبنان درباره شهید طهرانی مقدم میگوید: «هر زنی که در لبنان از شمال به جنوب یا بالعکس سفر میکند، این امنیت را مدیون حاج حسن آقای طهرانی مقدم است». به درستی که حاج حسن توانست فلسفه هفت دقیقه تا تلآویو را عملیاتی کند با ساخت موشکهایی مثل سجیل و شهاب که مسیر ایران تا سرزمینهای اشغالی را زیر ده دقیقه طی می کنند.
نخستین موشکهای سپاه در چه سالی طراحی و ساخته شد؟
شهید حاج حسن طهرانی مقدم نخستین موشک ایرانی را در سال ۱۳۶۶ با نام نازعات طراحی و شلیک کرد. پس از این بود که همین واحد در سال ۱۳۷۷ موفق به دستیابی موشک دوربرد و قوی شهاب ۳ شد.
سردار «عباس خانی آرانی» جانشین فرمانده توپخانه و موشکی نیروی زمینی سپاه دستیابی به این موفقیت را چنین روایت میکند: «درست است که وزارت دفاع به عنوان واحد پشتیبانی کننده نیروهای مسلح در بحث ساخت موشک «شهاب ۳» وارد میشود، اما عمده کارهای تحقیقاتیاش را شهید مقدم انجام داده بود. این شهید عزیز عقیده داشت نباید چیزی را دیگران بسازند و بعد آن را به ما بدهند. به عبارت دیگر میگفت اگر نیروهای مسلح ما درک کردند بنابر نوع تهدید به چه ابزاری برای مقابله نیاز دارند، باید برای تولید آن گام بردارند. زیرا متخصصان داخلی کشورمان از توانمندی و قدرت عمل بسیار بالایی برخوردار هستند».
شهید طهرانی مقدم، شخصیتی چند بُعدی داشت
شهید حاج حسن طهرانی مقدم یکی از شخصیتهای نظامی است که علاوه بر بعد نظامی، بعد ورزشی نیز داشت. او در سال ۱۳۸۱ به همراه ۵ هزار کوهنورد از همه ردههای سپاه پاسداران توانست تا به قله دماوند صعود کند. سردار «یدالله مکاری» مسئول هیات کوهنوردی سپاه این صعود را بدین گونه روایت میکند: «کاری که سردار حسن مقدم انجام داد، کاری بس دشوار و بزرگ بود، ولی از آنجا که قربة الیالله بود و همراه با توکل و نشأت گرفته از نام ائمه و یاری گرفتن از آنها بود، باموفقیت به انجام رسید. صعود به قله دماوند بدون شک برای اولین و آخرین بار بود که اجرا شد. در سالروز میلاد حضرت فاطمه زهرا (س) از چهارده یال کوه دماوند با نام چهارده معصوم با شرکت ۵ هزار کوهنورد از سراسر ردههای سپاه انجام شد که از این تعداد، ۴۱۳۷ نفر آنان موفق به صعود بر بام ایران یعنی قله دماوند شدند و حدیث کسا را آنجا قرائت کردند».
مسئولیتهای شهید طهرانی مقدم در دهه ۸۰
سردار طهرانی مقدم در دهه پایانی زندگی خود مسئولیتهای جانشینی نیروی هوا فضای سپاه پاسداران در سال ۱۳۸۴ و ریاست سازمان جهاد خودکفایی سپاه در سال ۱۳۸۵ را بر عهده داشت و تا آخرین روز عمر در این سمت باقی ماند.
شهادت پدر موشکی ایران در آذرماه سال ۹۰
سردار شهید حاج حسن طهرانی مقدم تا روز آخر عمر نیز به عنوان مسئول این سازمان در ایجاد یک توان علمی و دانشی پایه و زیر بنایی مشغول کارهای علمی و تحقیقاتی بود و روز ۲۱ آبان ماه سال ۹۰ در حالی که در پادگان امیرالمومنین (ع) شهرستان ملارد برای آزمایش موشکی آماده میشد، بر اثر انفجار زاغه مهمات، به یاران شهیدش پیوست.
پدر موشکی ایران در کلام رهبر انقلاب
حضرت آیتالله خامنهای رهبر انقلاب برای تقدیر از شهید طهرانی مقدم و همکارانش دست خطی را نوشته اند که متن آن به شرح زیر است:
بسماللهالرحمنالرحیم
شما به کمک و هدایت خداوند علیم و قدیر توانستهاید کار بزرگی را به سامان برسانید. این، بار دیگر معجزه تواناییهای عزم راسخ انسان مؤمن را در معرض نگاه ما میگذارد و ما را امیدوارتر از همیشه به همت و تلاش برمیانگیزد.
از پیشروی در راه شناختن هدفهای بلند و راههای میانبرُ برای رسیدن به آن و آنگاه همت گماشتن و گام برداشتن خسته نشوید؛ به ایستگاههای میان راه دلخوش و قانع نشوید؛ به خدای بزرگ اعتماد کنید و همه توان خود را به عرصه بیاورید. خداوند یار و نگهدار شما مردان مؤمن و دانشمند و پرتلاش باد.
سید علی خامنهای
۸۹/۰۳/۹
هنگامی که منافقین میخواستند تا حاج حسن را ترور کنند
فعالیت های حاج حسن به قدری قلب ضد انقلاب را سوزانده و چشمشان را کور کرده بود که محمد برادر شهید می گوید: که برادرم چند بار از جانب گروهک تروریستی منافقین تهدید شد به دلیل آن که موشکی به مقر منافقین در داخل خاک عراق زد. همان شب رادیو منافقین اعلام کرد این مقدم را ما میزنیم. زمانی که ترور شهید صیاد شیرازی را طراحی کردند، همزمان طرح ترور حاج حسن آقای مقدم را نیز در دستور کار داشتند و میخواستند هر دوی آنها را ترور کنند که یک گروه از آنها دستگیر شدند.