تغییر رنگ کرونایی تهران
به گزارش اقتصادنیوز، تهران حتی در روزهای تعطیل هم شلوغ و پر ازدحام است. کمتر پیش می آید اگر مسافر رفه ای مترو نباشیم در ایستگاه اول هم صندلی برای نشستن پیدا کنیم. ظرفیت ناوگان حمل و نقل عمومی تهران پاسخگوی نیاز مسافران نیست و همیشه تعدادی مسافر جامانده دارد .
اگر در گذشته فشردگی اتوبوس ها و واگن های مترو به چشم نمی آمد اما این روزها این شلوغی ها می تواند، جان بسیاری را به خطر بیاندازد. به گفته استاندار تهران مترو یکی از اصلی ترین کانون های شیوع کرونا است.
چالش هایی که زود شناسایی شد
علیرضا زالی، فرمانده ستاد مقابله با کرونا در اردیبهشت ماه امسال در حالی که چند ماه بیشتر از تجربه شیوع کرونا در کشور نگذشته بود به صحن شورای شهر تهران آمد و وضعیت تهران را به دلیل میزان جمعیت ساکن، شناور و آزادی که دارد ویژه توصیف کرد و گفت :تهران نیاز به تصمیمهای ویژه دارد.
به گفته او شیب ابتلاء به بیماری کرونا در تهران شاهد تکانهای سینوسی است یعنی در روزهایی که حضور نامتعارف شهروندان را شاهد هستیم بازتاب آن را در آمارها می بینیم .
وی تاکید کرد؛ حمل و نقل عمومی بر اساس تجربه جهانی بزرگترین کانون انتقال ویروس شناخته میشود و من احساس میکنم شرایط حمل و نقل عمومی تهران برای کنترل و مهار بیماری مناسب نیست.
چالش های ادامه دار و نادیده گرفتن راهکارها
مواردی که در آن جلسه مطرح شد همچنان بخشی از مشکلات شهر تهران است که هنوز هم برای آن چاره ای اندیشی نشده است و هنوز اعضای شورای شهر تهران در تصمیمگیری ها نقشی ندارند، آنها تنها میتوانند پیشنهاد دهنده باشند و نظرات مشورتی خود را از طریق شهردار تهران به گوش تصمیم گیران برسانند.
درخواست تغییر رنگ ها در تهران
هفته گذشته در ستاد کرونای تهران باز هم بر ویژگی های خاص تهران تاکید و به برخی از ویژگی های خاص تهران نظیر دارا بودن بالاترین چگالی و تراکم جمعیتی کشور، بالاترین جمعیت اتباع بیگانه، وجود بیشترین مشاغل و سازمان ها و ادارات، جمعیت بالای شناور، مشکلات حاشیه شهری، کمبودهای ساختاری بهداشتی و درمانی اشاره می شود.
براساس گزارشی که در ستاد کرونای تهران ارائه شده ، توزیع بیماران در مناطق شهری تهران در پیک اول و دوم بیماری کاملا ناهمگون بود و براساس مطالعات صورت گرفته بیشترین ابتلا مربوط به مناطق شرقی و جنوب شرقی به ترتیب مناطق ۴ ،۲، ۱۴ و ۱۵ بوده و پایین ترین میزان مرگ و میر نیز مربوط به مناطق ۲۲ و ۲۱ شهر تهران بوده است.
بالاترین میزان ابتلا و بستری و مرگ و میر در پیک دوم بیماری مربوط به هفته دوم خرداد ماه بود که به دلیل بازگشایی مشاغل، کاهش حساسیت آحاد شهروندی، کمرنگ شدن رعایت پروتکل های بهداشت و سفرهای بین شهری اتفاق افتاد.
موج سوم بیماری اوایل پاییز شروع می شود که با توجه به اجرای ۷۳ درصدی پروتکل های بهداشتی و استفاده از ماسک در ادارات ،آمار مبتلایان رو به کاهش است و در طول ۲ هفته اخیرنیز با الزام استفاده از ماسک و همچنین اجرای طرح حضورچرخشی و دورکاری کارمندان آمار ابتلا و مرگ و میر در تهران کاهش پیدا می کند .
در این مدت ستاد کرونای تهران درخواست کرده است که به دلیل شرایط خاص وپیچیده استان و کلان شهر تهران از جمله تردد بالا ،استفاده از حمل و نقل عمومی شامل مترو و اتوبوس به عنوالن کانون های اصلی انتشار و سرایت بیماری و ویروس کرونا و همچنین تراکم جمعیت و... شاخص طبقه بندی تفکیک شهرها به وضعیت قرمز ،نارنجی و زرد در استان و کلان شهر ترهان به شکل متفاوت از سایر استانها و شهرها تعیین شود .
تا وقتی یک مبتلا داریم وضعیت قرمز است
ناهید خداکرمی رییس کمیسیون سلامت شورای شهر تهران درباره این درخواست تغییر شاخص های طبقه بندی در تهران به «اقتصادنیوز»، گفت: تا زمانی که من حتی یک مورد مثبت کرونایی در شهر داریم وضعیت ویژه محسوب می شود در موقعیت اضطرای قرار داریم زیرا قدرت انتقال و مسری بودن می تواند دوباره ما را به وضعیت گذشته باز گرداند. بنابراین تغییر رنگ ها از قرمز به نارنجی درست نیست زیرا ممکن است این حس را در بین شهروندان ایجاد کند که وضعیت بهتری پیدا کرده این و خطر کاهش پیدا کرده و رعایت پروتکل های بهداشتی کم ترشود ،موضوعی که پس از تغییر رنگ قرمز به نارنجی در شهر تهران مشاهد می کنیم .
او ادامه داد :بنابراین تا زمانی که موارد ابتلا وجود دارد باید استفاده از ماسک و رعایت فاصله اجتماعی و پرهیز از گردهمایی به ویژه گردهمایی های خانوادگی که در مکان های سربسته هستند ،جدی گرفته شود مگر این که تعداد مبتلایان به صفر برسد و یا واکسیناسیون عمومی انجام شود .
صدای شورا دیر به گوش ستاد کرونا می رسد
این عضو شورای شهر تهران درباره این که چرا پیشنهادهایی مانند شناور شدن ساعت اداری که می تواند بر کاهش مسافران در حمل و نقل عمومی تاثیر گذار باشد از سوی ستاد کرونا جدی گرفته نمی شود گفت: بارها پیشنهادات شورای شهر که بیشتر اوقات با تاخیر از سوی ستاد کرونا شنیده می شود توجهی نشده است و با تاخیر آن را اجرایی کرده اند. متاسفانه ما هنوز راهکاری برای فعالیت های بعد از تعطیلات پیش بینی نکرده ایم و در این زمینه دچار خلا هستیم.
رئیس کمیته سلامت شورای شهر تهران اضافه کرد: هفته گذشته روند ابتلا و مرگ و میر در اثر ویروس کرونا در تهران کاهشی بوده اما شیب آن بسیار کند است، بعد از اتمام محدودیت های سراسری آمار کاهش ابتلا و مرگ و میر با شتاب خوبی کاهشی شد اما هفته گذشته تنها یک تا سه مورد نسبت به هفته قبل آمار کاهشی بود و این شیب ملایم به خط مستقیم شبیه تر بود میطلبد همچنان با دقت و سخت گیری بیشتری پروتکلهای بهداشتی در تهران رعایت شود تا این روند به صفر برسد.
وی ادامه داد: خاطرمان نرود در اردیبهشت ماه مرگ و میر در اثر کرونا در تهران به زیر 10 رسید اما پس از مدتی با طوفانی از ابتلا و مرگ و میر رو به رو شدیم بنابراین این کاهش ها به معنای رفع خطر نیست و خطر بیخ گوش شهروندان تهرانی است حتی افرادی که یک بار مبتلا به کرونا شدند از این بیماری مصون نیستند زیرا ما موارد ابتلای دو تا سه بار به این ویروس را داشته ایم بنابراین چه تجربه ابتلا به کرونا را داشته باشیم چه نه باید این بیماری را جدی بگیریم.
خداکرمی اضافه کرد: روز پنجشنبه 4 دی ماه 48 مورد مرگ و میر ناشی از کرونا به ثبت رسیده که در روزهای گذشته این عدد بین 45 تا 48 متغیر بوده است و در مجموع در تهران 22 هزار و 737 مرگ ناشی از کرونا داشته ایم .
سهم تهران از مرگ و میرهای کرونایی بالا است
رئیس کمیته سلامت شورای شهر تهران با اشاره به آمار مرگ و میر و ابتلا به کرونا در کشور گفت: با وجود کاهش مرگ و میر در کشور در اثر این ویروس هنوز سهم تهران قابل توجه است و این نشان می دهد وضعیت تهران ویژه و خطر در آن جدی است . بنابراین آغاز فعالیت ها در این شرایط خطرات آتی را می تواند به دنبال داشته باشد بنابراین ستاد کرونای تهران باید بررسی های و سیاست گذاری های لازم در خصوص فعالیت مجدد اصناف را انجام داده و همه مسائلی که ممکن است پیک دوباره ای در تهران ایجاد کند را پیش بینی و راهکارهای جلوگیری از آن را لحاظ کند زیرا تهران دیگر تاب پیک دیگری را ندارد. نه کادر درمان توانایی تجربه پیک تازه ای را دارند و نه مردم تاب آوری یک موج تازه کرونا را دارند بنابراین ستاد مقابله با کرونای استان تهران باید به شرایط شکننده تهران توجه ویژه ای داشته باشد.