مایک پنس زیر فشار ترامپ /اتحاد شیوخ علیه ایران؟ /ورود به ووهان چین ممنوع!
به گزارش اقتصادنیوز، برگزاری دور دوم انتخابات سنا در ایالت جورجیا، فشارها بر مایک پنس برای اختلال در تایید رسمی نتایج انتخابات ریاست جمهوری امریکا، ممانعت دولت چین از حضور محققان سازمان بهداشت جهانی در ووهان، ادامه واکنشها به برنامه جدید غنیسازی اورانیوم در ایران، حواشی نشست شورای همکاریهای خلیج فارس و تحریمهای جدید وزارت خزانهداری ایالات متحده مهمترین خبرهایی است که سرخط رسانههای دنیا را در نیمروز گذشته شکل دادهاند.
چشمهای خیره به جورجیا
در امریکا چشمها خیره به تصمیم رایدهندگان در ایالت جورجیاست، جایی که در آن سناتورهای جمهوریخواه کلی لوفلر و دیوید پردو در رقابت تنگاتنگی با رافائل وارنوک و جان اوسوف رقبای سرسخت دموکرات خود قرار دارند. نتایج این انتخابات برای رقبای سیاسی در ایالات متحده اهمیتی حیاتی دارد و با توجه به تعادل فعلی قدرت در سنا (50 سناتور جمهوریخواه در برابر 48 سناتور دموکرات) میتواند از قابلیت تعیینکنندگی در دوره زمامداری جو بایدن برخوردار باشد.
تا این لحظه و بر اساس گزارش خبرگزاری رویترز، با شمارش بیش از 98 درصد آرا، رافائل وارنوک کاندیدای سنا از حزب دموکرات در ایالت جورجیا برنده انتخابات شد.
او اولین کاندیدای رنگینپوستی است که توانسته از ایالت جورجیا به سنا راه یابد.
کلی لوفور رقیب جمهوریخواه او از ثروتمندترین اعضای سنای کنونی است.
پنس زیر فشار ترامپ
در شرایطی که تنها ساعاتی به برگزاری جلسه روز چهارشنبه در کنگره ایالات متحده برای اعلام رسمی نتایج انتخابات ریاستجمهوری باقی مانده، خبرها حاکی از تداوم فشارها بر مایک پنس معاون ریاست جمهوری و رئیس (تشریفاتی) سنا برای ایجاد اخلال در رسمی شدن نتایج است. شب گذشته دونالد ترامپ درحساب کاربری توییترش نوشت: «معاون رییس جمهوری از قدرت رد اعتبار گزینندگانی که با تقلب انتخاب شدهاند، برخوردار است». در واقع ترامپ و هوادارنش از پنس میخواهند تا از اختیاراتش برای رد نتیجه کالج الکترال در ایالتهایی که به نتایج آنها معترضند استفاده کند. در حالی که به عقیده مخالفان نقش معاون ریاست جمهوری در این جلسه تشریفاتی است.
یک مقام سابق کاخ سفید که با تیم آقای پنس در تماس است به خبرگزاری رویترز گفته که «او از رئیس جمهور حمایت میکند، اما قانون اساسی را اجرا خواهد کرد. این یک نقش تشریفاتی است. باز کردن نامهها و خواندن محتوی آنها. همین. این یک وظیفه تشریفاتی است». نیویورک تایمز هم به نقل از منابع آگاه گزارش کرده که مایک پنس به رییسجمهوری اعلام کرده این اختیار را ندارد تا در جلسه روز چهارشنبه کنگره برای تایید نتایج آرای الکترال، پیروزی جو بایدن را لغو کند. به گزارش نیویورک تایمز، انتظار میرود در نشست کنگره آمریکا به نتایج انتخابات در ایالتهای آریزونا، جورجیا و پنسیلوانیا اعتراضاتی صورت گیرد، اما در نهایت پس از بحث در مورد این نظرات، پیروزی بایدن تایید خواهد شد.
پکن؛ ورود ممنوع
به گزارش رویترز، دولت چین از ورود هیات اعزامی سازمان بهداشت جهانی برای بررسی منشا شیوع کرونا ممانعت کرد. پس از ماهها مذاکره، با موافقت پکن قرار بر این بود که یک تیم ده نفره از کارشناسان بینالمللی در اوایل ماه ژانویه به ووهان چین سفر کنند.
تدروس ادهانوم، رییس سازمان بهداشت جهانی در واکنش به این مسئله گفت: «از اینکه چین اجازه نداده است که کارشناسان بینالمللی وارد این کشور شوند، بسیار مایوس شدم». با این حال مایک رایان، رییس بخش فوریتهای سازمان بهداشت جهانی ابراز امیدواری کرده که این مسئله فقط یک مشکل اداری باشد و به سرعت رفع شود.
اجماع بر سر کاهش تولید در اوپک پلاس
سهشنبه شب و پس از دو روز جلسه و چانهزنیها فشرده در نشست اوپک پلاس، در نهایت اعضا تصمیم گرفتند تولید نفت خام را برای دو ماه دیگر در سطح فعلی نگه دارند. بر اساس این اجماع، کشورهای روسیه و قزاقستان از این تصمیم مستثنی هستند و در دو ماه آینده این اجازه را دارند که هر ماه تولیدشان را در حداکثر تا ۷۵ هزار بشکه در روز بالا ببرند. وزیر انرژی عربستان سعودی نیز اعلام کرد کشورش به صورت داوطلبانه یک میلیون بشکه در روز کمتر از سهمیهاش تولید میکند تا از عواقب منفی اتفاقات پیشبینینشده پیشگیری کند. در پی تصمیمات مذکور، قیمت نفت در پایان روز سهشنبه شاهد رشد پنج درصدی بود و نفت خام ایالات متحده به ۴۹.۹۳ دلار و نفت خام برنت به ۵۳.۶ دلار رسید.
بیتکوین روی دور
در شرایطی که بازارهای غربی اولین ساعات بامداد را سپری میکنند، به گزارش رویترز بیت کوین در بازارهای شرقی آسیا با قیمت بالاتر از سیوپنجهزار دلار معامله میشود. این برای اولین بار است که در روز چهارشنبه بازارهای آسیا شاهد چنین قیمتی بوده و در بالاترین سطح به قیمت 35879 دلار رسید. قیمت بیتکوین در ماههای گذشته شاهد یک رالی سرسامآور قیمتی بوده و ارزش این ارز دیجیتال از اواسط ماه مارس تا کنون بیش از 800 درصد افزایش داشته است.
تداوم رفتارهای خصمانه
دولت آمریکا در ادامه سیاستهای خصمانهاش علیه دولت جمهوری اسلامی ایران، سهشنبه شب تحریمهای جدیدی را علیه شانزده نهاد و یک فرد مرتبط با صنعت فولاد، فلزات و معدن ایران وضع کرد. با اعلام دفتر کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانهداری آمریکا در راستای کارزار فشار حداکثری بر ایران، دوازده شرکت فعال در حوزه تولید فولاد و سایر محصولات فلزی و همچنین سه عامل فروش محصولات شرکت هلدینگ فلزات و معادن ایران در خارج این کشور را در فهرست تحریم قرار داده است.
شرکت حمل و نقل «حافظ دریای آریا» و مجتمعهای فولاد «پاسارگاد» و «گیلان» و «صنعت بناب» از جمله این شرکتها هستند. یک شرکت مستقر در چین که در حوزه تامینکننده الکترودهای گرافیت فعال است نیز در این فهرست مورد اشاره قرار گرفته است.
در اقدام خصمانه دیگری وزارت دادگستری آمریکا اعلام کرد هفت میلیون دلار از اموال بلوکه شده ایران را برای صندوق قربانیان تروریسم وصول کرده است. وزارت دادگستری آمریکا روز سهشنبه در بیانیهای اعلام کرد این پول از محل یک میلیارد دلار پولی ارائه شده که در جریان تلاشهای مختلف برای دور زدن تحریمهای ایران و انتقال داراییهای ایران به حسابهایی در نقاط مختلف جهان توقیف شده بود.
واکنش همپیمانان
در ادامه واکنشها به اعلام افزایش سطح غنیسازی اورانیوم توسط ایران تا غلظت بیست درصد، وزارت خارجه روسیه این تصمیم را انحراف از تعهدات برجامی خواند. با این حال از دید این کشور فعالیتهای اخیر نقض تعهدات ایران در پیمان منع گسترش جنگافزارهای هستهای (انپیتی) محسوب نمیشود، زیرا ایران در تمامی اقدامات مربوط به برنامه هستهای خود شفافیت دارد و به بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی اجازه میدهد بر روند استفاده صلحآمیز از اورانیوم ۲۰ درصدی خود نظارت کنند.
با این حال میخائیل اولیانوف، نماینده دائم روسیه در سازمانهای بینالمللی در وین، تاکید کرده نکته اصلی این است که این اقدام با عادیشدن شرایط در ارتباط با برجام قابل بازگشت است. هوا چونینگ، سخنگوی وزارت خارجه چین نیز در واکنش به این مسئله اعلام کرد همه طرفها باید از اقداماتی که موجب تشدید تنشها میشود، خودداری کنند.
اتحاد شیوخ
نشست شورای همکاریهای خلیج فارس در العلا عربستان که تحت تاثیر حضور امیر قطر قرار داشت، با استقبال ایالات متحده مواجه شد. وزارت خارجه آمریکا ضمن استقبال از توافق کشورهای حوزه خلیج فارس با قطر برای حل اختلافات خود، این توافق را باعث تقویت اتحاد کشورهای منطقه علیه تهدیدات مشترک خواند و با تسهیل جریان انتقال کالاها و خدمات، رفاه منطقهای را به همراه خواهد آورد.
پیش از آغاز این اجلاس نیز ولیعهد عربستان سعودی و امیر قطر، که برای نخستینبار طی سه سال گذشته به این کشور سفر کرده، سندی در ارتباط با حل اختلافات سهساله خود امضا کردند. در افتتاحیه این اجلاس نیز محمدبنسلمان ولیعهد عربستان با رویکردی مخاصمهجویانه برنامه هستهای و موشکهای بالستیک ایران را تهدیدی برای منطقه و دنیا دانست و از کشورهای حاشیه خلیج فارس خواست برای غلبه بر چالشهای اطرافشان دست به دست هم دهند.