آغاز مذاکرات پشت پرده ایران و آمریکا؟
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از نیویورکتایمز، رابرت مالی که از سال 2015 تا 2017 به عنوان هماهنگکننده امور خاورمیانه در دولت اوباما فعال بود، با انتصاب به عنوان نماینده بایدن در امور ایران، رهبری مذاکرات با ایران برای پیوستن مجدد به برجام را به عهده خواهد داشت؛ البته در ازای پذیرش مجدد محدودیتهای هستهای ذیل برجام از سوی ایران.
بیشتر بخوانید؛
سیگنال آشتی جویانه بایدن به ایران
مالی مسئول تلاش برای ترغیب تهران به مهار برنامه هستهای خود و توقف غنی سازی اورانیوم -فراتر از محدودیت های اعمال شده در توافق سال 2015 با قدرت های جهانی- خواهد بود. وی همچنین باید قبل از اینکه ایالات متحده تحریم های اقتصادی علیه ایران را لغو کند، موافقت تهران را برای مذاکرات جدید جلب کند.
مشخص نیست که آیا این استراتژی، تحت دستورکار دولت بایدن، موفق خواهد شد یا خیر. ایران بارها گفته است که تا زمانی که ایالات متحده تحریم های خود را برطرف نکند، مطابقت با توافق هستهای 2015 را از سر نخواهد گرفت؛ امری که یک مجادله پرمخاطره «اول کی پلک زد؟» را به راه میاندازد.
کانال پشت پرده؟
به نوشته نیویورکتایمز، گزارشها مبنی بر اینکه ایالات متحده و ایران پیشتر مذاکرات پشت پرده را آغاز کردهاند مورد مناقشه است. ۲ مقام ارشد وزارت خارجه به شرط ناشناس ماندن در این باره با نیویورکتایمز صحبت کرده اند.
یکی از مقامات ارشد وزارت خارجه گفته است که تا مذاکرات واقعی فاصله زیادی باقی است و "آقای مالی و دیگر دیپلماتها فعلاً در حال رایزنی با رهبران اروپا، خاورمیانه و کنگره است تا اطمینان حاصل شود که هرگونه مذاکره جدید نگرانیها و بینش آنها را در نظر خواهد داشت."
مقام دوم، چنین گزارشهایی را به صراحت رد نکرد اما گفت که مذاکره کنندگان آمریکایی در نهایت به دنبال "توافقی طولانیتر، قویتر و گستردهتر" برای مهار موشکهای ایران هستند.
اما به نظر میرسد این همان چیزی است که دولت ترامپ هنگام خروج از توافق و اعمال فشار تحریمهای شدید و تهدیدهای نظامی علیه ایران و مقامات ارشد آن، طلب کرده بود.
مقام وزارت خارجه نسبت به "مسیر رو به جلو" ابراز امیدواری کرد. اما وی از توضیح جزئیات، از جمله درباره اینکه آیا آمریکا هرگونه تخفیف در تحریمها را برای نشان دادن حسن نیت در نظر دارد، خودداری کرد.
در بیانیه عمومی حمایت از انتصاب مالی که به امضای دهها تن از کارشناسان سیاست خارجی و مقامات سابق ایالات متحده رسید، وی را "از معتبرترین کارشناسان سیاست خارجی در ایالات متحده" و "یک تحلیلگر زیرک و دیپلمات برجسته" توصیف کردهاند.