سرخط خبری مهم‌ترین رخدادهای جهان؛

بدترین پایان جنگ در تاریخ آمریکا

کدخبر: ۴۳۷۱۴۳
اقتصادنیوز: با اعلام ژنرال فرانک مک‌کنزی، فرمانده ستاد مرکزی ایالات متحده، این کشور آخرین نیروهای خود را از افغانستان خارج کرد و به این ترتیب حضور نظامی آمریکا در این کشور پس از ۲۰ سال سرانجام پایان یافت.
بدترین پایان جنگ در تاریخ آمریکا

به گزارش اقتصادنیوز، «پایان بیست سال اشغالگری»، «واکنش شدید در آمریکا به خروج از افغانستان»، «درخواست روسیه برای رفع توقیف ذخایر بانک مرکزی افغانستان»، «اروپا  در پی استقلال نظامی از آمریکا»، «اروپا در تلاش برای توقف موج گسترده مهاجرت از افغانستان»، «پایان بنزین حاوی سرب در جهان»، «درخواست جهانی برای بازگشایی مدارس» و «دیدار محمودعباس با وزیردفاع اسرائیل در کرانه باختری پس از هفت سال» سرخط رسانه های دنیا را در نیم روز گذشته شکل داده اند.

پایان بیست سال اشغالگری

به گزارش رویترز، با اعلام ژنرال فرانک مک‌کنزی، فرمانده ستاد مرکزی ایالات متحده، این کشور آخرین نیروهای خود را از افغانستان خارج کرد و به این ترتیب حضور نظامی آمریکا در این کشور پس از ۲۰ سال سرانجام پایان یافت. ساعاتی پس از آن که خروج آخرین نیروهای آمریکایی از افغانستان اعلام شد، سفارت آمریکا در کابل در وب‌سایت خود اعلام کرد که تمام عملیات این سفارتخانه به حال تعلیق درآمده است. در وب‌سایت این سفارتخانه آمده است که کمک به شهروندان آمریکایی و خانواده‌های آنها در افغانستان از این پس در سفارت آمریکا در دوحه، قطر، انجام خواهد شد.

18

عملیات خروج نظامیان آمریکایی تنها ساعاتی پیش از فرا رسیدن مهلتی که جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده، تعیین کرده بود رخ داد. بایدن هدف انتقادات شدید جمهوری‌خواهان و حتی برخی دموکرات‌ها است که پیشروی‌های سریع طالبان در افغانستان و تصرف کابل را نتیجه سیاست او می‌دانند. مک‌کنزی همچنین اظهار داشته که آخرین پرواز شامل آن ده‌ها آمریکایی نشده است که نتوانسته‌اند خود را به فرودگاه برسانند. وی به خبرنگاران گفت: «مسائل ناراحت‌کننده بسیاری در رابطه با این پرواز وجود دارد. ما نتوانستیم همه آن کسانی را که می‌خواستیم با این پرواز از کشور خارج کنیم. با این حال به نظرم حتی اگر ده روز دیگر هم می‌ماندیم، باز نمی‌توانستیم همه را خارج کنیم».

جو بایدن در این بیانیه ضمن تایید خبر خروج‌ گفته که طبق نظر «تمام فرماندهان میدانی» آمریکا، پایان دادن به حضور نظامی در افغانستان بهترین راه ممکن برای حفاظت از جان نیروهای نظامی ایالات متحده و تضمین امنیت خروج غیرنظامیان از این کشور طی هفته‌ها و ماه‌های آینده است. آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا هم ضمن اعلام خروج با امنیت بیش از ۱۲۳ هزار نفر، از جمله شش هزار شهروند آمریکایی از افغانستان،  عملیات خروج این افراد را یک «اقدام وسیع نظامی، دیپلماتیک و انسان‌دوستانه و یکی از سخت‌ترین اقدامات در تاریخ آمریکا» خوانده است.

واکنش شدید در آمریکا به خروج از افغانستان

به گزارش آسوشیتدپرس، اقدام جو بایدن در پایان دادن به حضور نظامی در افغانستان پیش از خروج تمامی شهروندان آمریکا، با انتقادات گسترده مقامات سیاسی و نظامی آمریکا همراه شده و جمهوری‌خواهان مجلس نمایندگان برای بررسی عملکرد بایدن در این زمینه در واشینگتن تشکیل جلسه دادند.

17

کوین مکارتی، رهبر جمهوری‌خواهان مجلس نمایندگان آمریکا، از نشست نمایندگان جمهوری‌خواه کنگره در واشنگتن در همین رابطه خبر داد. همزمان ۹۰ ژنرال و دریادار بازنشسته آمریکایی نیز در نامه‌ای سرگشاده از لوید آستین، وزیر دفاع و مارک میلی، رییس ستاد مشترک ارتش آمریکا، خواستند به دلیل «قصور در انجام وظایف اولیه خود» در ارتباط با نحوه خروج نظامی ایالات متحده از افغانستان، کناره‌گیری کنند.

دونالد ترامپ، رییس‌جمهور پیشین آمریکا، نیز در واکنش به خروج نظامی این کشور از افغانستان، با اشاره به اینکه بایدن خروج از افغانستان را به بدترین پایان جنگ در تاریخ آمریکا تبدیل کرد در بیانیه‌ای نوشت اگر طالبان «تا آخرین پنی» از ۸۵ میلیارد دلار تجهیزات آمریکا را پس ندهد «یا باید با نیروی نظامی قاطع به آنجا برویم و تجهیزات را پس بگیریم، یا دست‌کم با بمب نابودشان کنیم. هیچ‌کس هرگز چنین حماقتی را تصور نمی‌کرد.»

کریس استوارت، عضو جمهوری‌خواه مجلس نمایندگان آمریکا، در توییتی نوشت: «امشب شهروندان آمریکا شاهد این بودند که رییس‌جمهوری آنها را پشت خطوط دشمن رها کرد. بایدن آگاهانه به ارتش دستور داد که آنها را جا بگذارد.» استوارت این رویداد را «شرم‌آور و غم‌آنگیز» خواند. رانی جکسون، عضو جمهوری‌خواه مجلس نمایندگان آمریکا، در توییتی نوشت: «اگرچه آمریکا امشب حضور خود را در افغانستان پایان داد، اما متاسفانه به دلیل خروج پراشتباه بایدن، جنگ علیه ترور تا پایان فاصله بسیاری دارد.»

درخواست روسیه برای رفع توقیف ذخایر بانک مرکزی افغانستان

به گزارش خبرگزای اسپوتنیک، روسیه از آمریکا خواسته است ذخایر بانک مرکزی افغانستان را آزاد کند. آمریکا در اوایل ماه جاری پس از تصرف کابل توسط طالبان ذخایر بانک مرکزی افغانستان را مسدود کرده بود.

14

ضمیر کابلوف، نماینده ویژه رئیس جمهوری روسیه در امور افغانستان گفته است اگر همکاران غربی ما در واقع نگران سرنوشت مردم افغانستان هستند ما با مسدود کردن ذخایر طلا و ارز نباید برای آنها مشکلات اضافی ایجاد کنیم.

رویدادهای افغانستان شکست غرب است؛ اروپا  در پی استقلال نظامی از آمریکا

به گزارش یورونیوز، جوزپ بورل، رئیس دستگاه دیپلماسی اتحادیه اروپا در مصاحبه‌ای با روزنامه ایتالیایی «کوریه‌ره دلاسرا» از ایده کمک مالی اتحادیه اروپا به کشورهای هم‌مرز با افغانستان که ممکن است از این پس مجبور به پذیرش تعداد زیادی از پناهندگان افغان شوند، حمایت کرد. بورل در پاسخ به این پرسش که آیا خروج کامل نیروهای غربی از افغانستان به «پایان» جنگ است یا «آغاز» جنگ جدید داخلی بین جناح‌های مختلف بنیادگرا مانند آنچه در سوریه اتفاق افتاد، گفت: «این برای مردم افغانستان فاجعه و برای جهان غرب شکست است و در روابط بین‌الملل تغییر ایجاد می‌کند... آیا این پایان جنگ است؟ این پایان حضور نظامیان غربی در افغانستان است، اما من مطمئن نیستم که خود افغان‌ها در میان خودشان شروع به جنگ کنند، چون بخشی از افغانستان، یعنی پنجشیر تحت کنترل طالبان نیست و همه هم از طالبان حمایت نمی‌کنند.»

12

به گفته رئیس دستگاه سیاست خارجی اتحادیه اروپا، رویدادهای افغانستان همچنین نشان می‌دهد که این اتحادیه باید «خودمختاری راهبردی» نظامی خود را تقویت کرده و وابستگی‌اش را به ایالات متحده در این زمینه کاهش دهد. این سیاستمدار اسپانیایی گفته: «من به شدت از راهی که اروپا در افغانستان طی کرده، پشیمانم. مشکل اصلی این بود که در اتفاقات اخیر، هیچ کس نظر اروپایی‌ها را نپرسید.»  او پیش از این نیز در مصاحبه با خبرگزاری فرانسه گفته بود که سقوط کابل و به قدرت رسیدن طالبان و تلاش سردرگم و آشفته جامعه جهانی برای تخلیه نیروها از افغانستان نشان می‌دهد که اروپا باید مستقل از ایالات متحده ظرفیت نظامی خود را توسعه دهد.

نماینده دستگاه سیاست خارجی و امور امنیتی اتحادیه اروپا در این گفتگو معتقد است که راهبردهای اروپایی‌ها نسبت به متحد آمریکایی‌شان در قبال افغانستان باید متفاوت باشد و یکی از دلایل آن «نزدیک بودن جغرافیایی این کشور (افغانستان) به اروپا و تاثیرات محسوس آن» است. جوزپ بورل در بخش مهمی از سخنانش با اشاره به پیشنهاد پیشین امانوئل ماکرون و آنگلا مرکل، رهبران فرانسه و آلمان مبنی بر تشکیل «ارتش مشترک اروپایی» گفت: «اروپایی‌ها حق انتخاب ندارند. ما باید خود را سازماندهی کنیم تا با جهان همان طور که هست برخورد کنیم و نه با دنیایی که ما رؤیای آن را داریم.» اتحادیه اروپا در حال توسعه پروژه‌ای است که آنرا «قطب‌نمای راهبردی» می‌خوانند. طبق این برنامه قراراست که اروپا، همان طور که ماکرون پیشتر اعلام کرده بود، به یک «خود مختاری راهبردی» برسد. جوزپ بورل می‌گوید تنها یک «نیروی واکنش نظامی مشترک» می‌تواند کارگشای چنین «خودمختاری راهبردی» باشد. در حال حاضر تنها «برنامه مشترک دفاعی» که کشورهای اتحادیه اروپا در آن عضویت دارند، ناتو است. وی با رد وضعیت دو قطبی جهان میان دو ابرقدرت آمریکا و چین گفت که شرایط امروز در جهان «چندقطبی» است و اتحادیه اروپا باید یکی از این قطب‌های قدرتمند باشد.

اروپا در تلاش برای توقف موج گسترده مهاجرت از افغانستان

به گزارش دویچه وله، کشورهای عضو اتحادیه اروپا قصد دارند جریان «کنترل نشده» گروه‌های پرشمار مهاجران از افغانستان را پس از تسلط افراط‌گرایان طالبان بر کابل کنترل کنند. وزیران کشور اتحادیه قرار است در یک نشست فوق‌العاده در این باره رایزنی و در مورد تدابیر لازم تصمیم‌گیری کنند. بر اساس این گزارش، این بخشی از پیش‌نویس بیانیه مشترکی است که قرار است وزیران کشور اعضای اتحادیه در نشست فوق‌العاده امروز صادر کنند.

19

اعضای اتحادیه اروپا تمایل دارند به هر طریقی جلوی تکرار ورود انبوه مهاجران و پناه‌جویان به کشورهای اروپایی در سال ۲۰۱۵ را بگیرند. شش سال پیش کشورهای عضو اتحادیه اروپا بدون آمادگی قبلی با موج گسترده‌ای از پناه‌جویان روبرو شدند که به بحران و تنش در کشورهایی مانند یونان و ایتالیا منجر شد و یکی از پیامدهای آن افزایش قدرت گروه‌های راست‌گرای افراطی بود. تلاش کشورهای اروپایی برای اتخاذ یک تدبیر مشترک و هماهنگ بی‌ارتباط با تازه‌ترین گزارش کمیساریای عالی سازمان ملل در امور پناهندگان نیست که برآورد کرده، شمار افغان‌هایی که کشور خود را ترک می‌کنند تا پایان سال جاری میلادی می‌تواند به ۵۰۰ هزار نفر برسد.

ارزهای دیجیتال پایه اقتصادی ندارند

به گزارش بلومبرگ، لوئیس دی گوئندوس، نایب رئیس بانک مرکزی اروپا (ECB) معتقد است که دارایی‌های دیجیتال باید مانند سایر دارایی‌های بازار مورد نظارت و قانون‌گذاری قرار بگیرند. او به طور مشخص درباره ارزهای دیجیتال گفت:  «من طرفدار ممنوعیت آن‌ها نیستم، اما صادرکنندگان این دارایی‌ها باید از شرایطی مشابه سایر دارایی‌های مالی پیروی کنند و از هرچیزی که مربوط پول شویی یا تامین مالی تروریسم است، اجتناب کنند.»

11

دی گوئندوس همچنین معتقد است که ارزهای دیجیتال در مقایسه با سایر دارایی‌ها، هیچ پایه اقتصادی ندارند. وی معتقد است که ارزش ارزهای دیجیتال، تنها در کمیاب بودن آن‌هاست، نه در رابطه‌ای که با سایر کلاس‌های دارایی دارند.

پایان بنزین حاوی سرب در جهان

به گزارش بی بی سی، سازمان ملل رسما اعلام کرده که دوران استفاده از بنزین سرب‌دار به پایان رسیده است، و خطر بزرگی که این سوخت برای سلامت بشر و سیاره زمین ایجاد می‌کرد برطرف شده است.کارشناسان سازمان ملل استفاده از بنزین حاوی سرب را فاجعه‌ای برای محیط‌زیست و سلامت عمومی توصیف کرده اند. در دهه ۷۰ میلادی تقریبا همه بنزین تولید شده در جهان حاوی سرب بود. حالا الجزایر رسما آخرین کشوری است که فروش آن را متوقف کرده است.

15

سازمان ملل می‌گوید که پایان استفاده از بنزین سرب‌داری جلوی ۱/۲ میلیون مرگ زودرس در جهان را می‌گیرد. حذف بنزین حاوی سرب بخشی از تلاش گسترده‌تر در جهان برای بهبود کیفیت هوا و کاهش آلودگی است.سرب به شدت سمی است و تماس با هر میزانی از آن برای بشر خطرناک محسوب می‌شود.این سوخت در سرتاسر یک قرن گذشته هوا، خاک، آب آشامیدنی و محصولات غذایی را آلوده کرده است و عامل بیماری‌های قلبی، سکته، و سرطان بوده است. به طور خاص کودکان ممکن است قربانیان آن شوند، چرا که به رشد مغز و توانایی یادگیری آنها آسیب می‌زند. پایان این دوران یک موفقیت بزرگ محسوب می‌شود. ما هنوز تاثیرات استفاده از سوخت حاوی سرب تا دهه‌ها ادامه خواهد یافت.یک پژوهش نشان داده است که در لندن سوخت حاوی سرب که ۲۰ سال پیش ممنوع شد هنوز روی کیفیت هوا تاثیرگذار است. فلزی که در دهه‌های متوالی روی سطوح شهری و خاک نشسته است، با وزش باد از جا بلند می‌شود و هوا را آلوده میکند. ترافیک و ساخت‌وساز نیز در جابه‌جایی آن بی‌تاثیر نیست. قدم بعدی سازمان ملل پایان دادن به استفاده از سوخت فسیلی در وسایل نقلیه خواهد بود.

درخواست جهانی برای بازگشایی مدارس

به گزارش سی ان ان، افزایش ابتلائات به سویه دلتای ویروس کرونا به نگرانی‌هایی درباره وضعیت مدارس و گمانه‌زنی پیرامون احتمال تعطیلی آن‌ها دامن زده است. در همین رابطه سازمان بهداشت جهانی و صندوق کودکان سازمان ملل (یونیسف) خواستار در پیش گرفتن سیاستی شده‌اند که مانع از تعطیلی مجدد مدارس شود. سازمان بهداشت جهانی خواستار بازگشایی و باز بودن مدارس در اروپا و آسیای مرکزی شده است. این نهاد و یونیسف از دولت‌های کشورهای اروپا و آسیای مرکزی درخواست کرده‌اند، برای واکسیناسیون آموزگاران و دیگر شاغلان مدارس چاره‌جویی کنند.

16

بر اساس بیانیه مشترک آن ها استراتژی ناظر بر واکسیناسیون کادر آموزشی مدارس باید امکان حضور فیزیکی دانش‌آموزان در کلاس‌های درس را فراهم سازد. به باور مسئولان سازمان بهداشت جهانی و یونیسف، تعطیلی مدارس به علت همه‌گیری کرونا منجر به آسیب روحی کودکان و نوجوانان شده است. هانس کلوگه، مدیر اروپای سازمان بهداشت جهانی هم گفته است که سلامت روانی کودکان و تقویت روحیه اجتماعی آن‌ها از اهمیت بسیاری برخوردار است. به باور کلوگه، همه‌گیری کرونا به گونه‌ای بی‌سابقه در تاریخ تمدن تاثیراتی فاجعه‌بار برای آموزش و پرورش کودکان داشته است.

دیدار محمودعباس با وزیردفاع اسرائیل در کرانه باختری پس از هفت سال

به گزارش العربیه، بنی گانتس، وزیر دفاع اسرائیل به کرانه باختری رود اردن سفر کرد تا با محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین گفت‌وگو کند. گفته شده این ملاقات کم سابقه‌ که می‌تواند نشان دهنده ایجاد مجدد روند مذاکرات به اصطلاح صلح پس از هفت سال باشد. . مذاکرات به اصطلاح صلح از سال ۲۰۱۴ متوقف شده و شهرک سازی‌های در سرزمین‌های فلسطینی که طبق قوانین بین‌المللی غیرقانونی است در زمان نخست وزیر نتانیاهو تسریع شد. با این حال یک منبع نزدیک به نفتالی بنت، نخست وزیر اسرائیل پس از ملاقات این دو نفر که به آسوشیتدپرس گفت که هیچ روند صلحی در حال انجام با فلسطینیان وجود نخواهد داشت. وی تصریح کرد که بحث‌ها در رام‌الله مقر عباس در کرانه باختری رود اردن به «مسائل عادی امنیتی و اقتصادی» اختصاص داشت.

13

وزارت دفاع اسرائیل در بیانیه‌ای ادعا کرده که بنی گانتس به رئیس تشکیلات فلسطینی تاکید کرد که اسرائیل به دنبال «اتخاذ تدابیری برای تقویت اقتصادی تشکیلات خودگردان فلسطین» است. یکی از سخنگویان این وزارتخانه در گفت‌وگو با خبرگزاری فرانسه گفت که گانتس همچنین در این دیدار گفته است که دولت قصد دارد حدود ۱۳۲ میلیون یورو به تشکیلات خودگردان فلسطین وام دهد. به گفته این منبع، این وام با مالیاتی که دولت اسرائیل از طرف تشکیلات خودگردان فلسطین دریافت می‌کند، بازپرداخت می‌شود

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    • نیم قرن با اقتصاد ایران؛ ۲ آذر

      اقتصادنیوز: در پروژه «نیم قرن با اقتصاد ایران» تلاش بر این است تا از قبل اخبار و گزارش های اقتصادی به تصویر روشنی از…

    کارگزاری مفید