ناکامی مذاکرات برجامی در تهران /توافق اولیه بر سر ائتلاف چراغ راهنمایی در آلمان
به گزارش اقتصادنیوز، «ناکامی مذاکرات برجامی در تهران»، «پرهیز اروپا از ارائه پلن بی»، «انتقال دو میلیون بشکه نفت خام از ونزوئلا به ایران علی رغم تحریمها»، «توافق اولیه بر سر ائتلاف چراغ راهنمایی در آلمان»، «استرداد دستیار نزدیک رئیسجمهور ونزوئلا به آمریکا» و «تهدید داعش علیه شیعیان» سرخط رسانههای دنیا را در نیم روز گذشته شکل دادهاند.
ناکامی مذاکرات برجامی در تهران
پالیتیکو به نقل از مقامهای اروپایی نوشته که هیئت اتحادیه اروپا در سفر هفته گذشته خود به تهران نتوانسته مقامهای دولت ابراهیم رئیسی را به بازگشت به مذاکرات احیای برجام متقاعد کند. انریکه مورا، معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و هماهنگ کننده مذاکرات احیای برجام، در وین، روز پنجشنبه وارد تهران شد و با علی باقری، معاون سیاسی وزارت امور خارجه ایران، در محل وزارت خارجه در تهران دیدار کرد. یک مقام ارشد اروپایی به پالیتیکو گفتهآنها (مقامهای دولت جدید ایران) هنوز آمادگی مشارکت در مذاکرات وین را ندارند.
این مقام ارشد اروپایی با این حال گفته است، هرچند ایران زمانی برای ازسرگیری مذاکرات برجام مشخص نکرده است، ولی تهران قطعا تصمیم گرفته است که به مذاکرات برجام بازگردد. با این حال یک دیپلمات ارشد اروپایی دیگر که خواست نامش فاش نشود نیز تاکید کرده است که میبایست در این زمینه با احتیاط بود. این دیپلمات اروپایی گفته است، به نظر این شرایط یک بنبست است و من بسیار نگرانم. امیدوارم که من اشتباه بکنم، اگر همین روند پیش برود، ما به جایی نخواهیم رسید. او اضافه کرده است، حضور مذاکره کنندگان ایرانی در بروکسل برای مذاکره با مقامهای اروپایی نمیتواند جایگزین مذاکرات غیر مستقیم آمریکا و ایران در وین بشود. این دیپلمات اروپایی تصریح کرده است این نگرانی وجود دارد که ایران به دنبال وقت کشی باشد و مطرح کردن مذاکرات بروکسل هم برای منحرف کردن توجهات باشد.
اروپا به پلن بی فکر نمیکند
به گزارش یورونیوز، جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا پس از پایان دیدارهایش با مقامات دولت جو بایدن در واشینگتن گفت بنا به خواسته طرف ایرانی حاضر است با آنها در بروکسل بلژیک، که مقر اتحادیه اروپا در آن است، برای از سرگیری مذاکرات متوقف مانده احیای برجام دیدار کند. او با خطاب قرار دادن جمهوری اسلامی ایران گفته که زمان آن رسیده است به میز مذاکرات احیای برجام، که از آخرین دور برگزاری آن نزدیک به چهار ماه میگذرد، بازگردد.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به خبرنگاران گفته من درک میکنم که دولت جدید برای مطالعه پرونده و تکمیل تیم مذاکره کننده به زمان نیاز دارد، اما این زمان دیگر به پایان رسیده است. اکنون زمان بازگشت به مذاکرات فرا رسیده است. جوزپ بورل در پاسخ به پرسشی در خصوص احتمال شکست برجام و طرح جایگزین گفت که به «طرح ب» فکر نمیکند، زیرا آن گزینه نمیتواند نتیجه خوبی به دنبال داشته باشد و اکنون زمان بازگشت به میز مذاکره است.
انتقال دو میلیون بشکه نفت خام از ونزوئلا به ایران علی رغم تحریمها
خبرگزاری رویترز با انتشار گزارشی از کاراکاس از بارگیری نفتکشی با پرچم جمهوری اسلامی ایران در ونزوئلا خبر داده است. بر اساس این گزارش، یک ابرنفتکش با پرچم ایران به همراه دو میلیون بشکه نفت خام سنگین ونزوئلا که توسط شرکت نفت دولتی آن کشور ارائه شد، آماده ترک آبهای آن کشور است. رویترز بر اساس اسنادی که مشاهده کرده و نیز اخباری که توسط شرکتهای ردیابی شناورها منتشر شده ، با اعلام این خبر گزارش داد که انتقال این محموله بخشی از توافق شرکتهای ملی نفت ونزوئلا و ایران است که بر اساس آن میعانات گازی ایران با نفت خام ونزوئلا مبادله میشود.رویترز ماه گذشته در گزارشی گفته بود که هدف از این مبادلهها برطرف کردن کمبود شدید رقیقکنندهها است که باعث شده تولید و صادرات نفت ونزوئلا کاهش پیدا کند.
بنا بر این گزارش، ابرنفتکش «دینو ۱» که تحت مالکیت شرکت ملی نفتکش ایران است و توسط آن شرکت اداره میشود، شامگاه جمعه در بندر خوزه، که متعلق به شرکت ملی نفت ونزوئلا است، عملیات بارگیری را به پایان رساند. این نفتکش ماه گذشته در حالی که فرستندهاش را خاموش کرده بود، همراه با ۲.۱ میلیون بشکه میعانات ایران وارد ونزوئلا شد. انتظار می رود دومین محموله میعانات با اندازهای مشابه در هفتههای آینده به ونزوئلا تحویل داده شود. این بخشی از مبادلهای است که قرار است در مرحله اول به مدت شش ماه اجرا شود. ایران به رغم تحریمهای نفت و مواد سوختی از سوی آمریکا، تاکنون دو محموله سوخت برای لبنان فرستاده و یک محموله میعانات گازی هم با ونزوئلا مبادله کرده است.
توافق اولیه بر سر ائتلاف چراغ راهنمایی در آلمان
به گزارش دویچه وله، رهبران سه حزب سوسیال دموکرات، سبز و دموکرات آزاد در آلمان از توافق اولیه برای تشکیل دولت ائتلافی آینده خبر دادهاند. به این ترتیب احتمالا این سه حزب برای اولین بار یک دولت ائتلافی با مشارکت سه حزب را در سطح فدرال تشکیل خواهند داد. ائتلافی که به دلیل رنگهای این سه حزب (قرمز برای سوسیال دموکرات، سبز برای حزب سبز و زرد برای دموکرات آزاد) به ائتلاف «چراغ راهنمایی و رانندگی» معروف شده است. در صورت توافق نهایی برای تشکیل چنین ائتلافی اولاف شولتس، رهبر حزب سوسیال دموکرات و وزیر دارایی کنونی در دولت آنگلا مرکل، جانشین نخستین رهبر زن یکی از دولتهای فدرال این کشور خواهد شد.
دولت بعدی آلمان با توجه به حضور لیبرالها از حزب دموکرات آزاد احتمالا به سیاست پرهیز از بدهیهای جدید دولتی باز خواهد گشت. اولاف شولتس نیز در جریان کارزار انتخاباتی گفته بود که به دنبال محدودیت برای بدهیهای جدید دولت خواهد بود. سه حزب سوسیال دموکرات، سبز و دموکرات آزاد همچنین تاکنون توافق کردهاند که طی چهار سال آینده مالیاتها را افزایش ندهند. سیاستی که یک پیروزی دیگر برای حزب دموکرات آزاد محسوب میشود. این حزب از حامیان بازار آزاد و مخالفان فشار بر مالیاتدهندگان است. همچنین سیاست خارجی در توافق اولیه برای تشکیل ائتلاف «چراغ راهنمایی» در آلمان تنها به صورت کلی مورد اشاره قرار گرفته است. سه حزب سوسیال دموکرات، سبز و دموکرات آزاد اعلام کردهاند که به دنبال «ارتقای استقلال راهبردی» اروپا خواهند بود. سیاستی که احتمالا مورد استقبال امانوئل ماکرون، رئیسجمهوری فرانسه به عنوان مهمترین شریک آلمان در اتحادیه اروپا قرار خواهد گرفت.
استرداد دستیار نزدیک رئیسجمهور ونزوئلا به آمریکا
به گزارش بیبیسی، دستیار نزدیک رئیسجمهور ونزوئلا به اتهام پولشویی به آمریکا مسترد شد. الکس ساب، یکی از نزدیکترین دستیاران نیکلاس مادورو، رئیس جمهور ونزوئلا برای بررسی اتهام پولشویی به آمریکا استرداد داده شده است. ساب از آفریقای جنوبی به آمریکا مسترد شده تا اتهام پولشویی علیه وی بررسی شود. وزارت خزانهداری آمریکا میگوید که آقای ساب بعنوان نماینده دولت آقای مادورو از حسابهای بانکی خود در آمریکا بعنوان مکانی برای پولشویی استفاده میکرده است. وی در ماه ژوئن سال گذشته هنگامی که هواپیمایش برای سوختگیری در آفریقای جنوبی توقف داشت، بازداشت شد. آقای ساب گفته بود که در یک سفر رسمی برای تهیه تجهیزات پزشکی برای مقابله با همهگیری کرونا بوده و تمامی اتهامات علیه خود را رد میکند.
در واکنش به این مسئله، دولت ونزوئلا اعلام کرد به تلافی استرداد الکس صعب، متحد نزدیک نیکلاس مادرو، به ایالات متحده قصد دارد مذاکرات با اپوزیسیون را که قرار بود این هفته از سر گرفته شود، متوقف کند. دولت ونزوئلا سپتامبر گذشته از آقای ساب به عنوان یکی از اعضای تیم مذاکرهکننده خود در مذاکرات با مخالفان در مکزیک نام برد. خورخه رودریگز، قانونگذار حزب سوسیالیست که سرپرستی تیم مذاکرهکننده دولت با مخالفان را برعهده دارد، بهشدت به این تصمیم اعتراض کرد. خورخه رودریگز با خواندن بیانیهای گفت که تصمیم دولتش برای تعلیق مذاکرات با مخالفان، به نشانه «ابراز عمیقترین اعتراض به خشونت وحشیانه علیه» الکس ساب انجام میشود. از سوی دیگر، خوان گوایدو، رهبر مخالفان دولت ونزوئلا این تصمیم را محکوم کرد و در پیامی نوشت که «با این تعلیق غیرمسئولانه»، مقامهای دولت ونزوئلا «بار دیگر از توجه فوری به وضعیت کشور که در حال حاضر از فقر شدید ۷۶.۶ درصدی رنج میبرد، فرار میکنند». آقای گوایدو گفت که همچنان به کوشش خود برای یافتن راهی برای حل بحران کشورش ادامه میدهد.
تهدید داعش علیه شیعیان
به گزارش الجزیره، گروه داعش در افغانستان بار دیگر شیعیان را «خطرناک» توصیف و آنها را به انجام «حملات تروریستی» بیشتر تهدید کرد. این گروه در سرمقاله نشریه هفتگی تلگرامی خود تاکید کرد که اعضای این گروه به حملات خود علیه «اماکن مذهبی و مراکز شیعیان» ادامه خواهند داد. تهدیدهای جدید داعش ساعاتی قبل از حمله روز ۲۳ تیرماه این گروه به نمازگزاران شیعه در قندهار منتشر شد. در این حمله دستکم ۴۷ نفر کشته و ۷۰ نفر زخمی شدند.
در همین حال ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه در سخنان خود در نشست کشورهای «مشترک المنافع»، گفت «حدود دو هزار عضو داعش تنها در شمال افغانستان به سر می برند و در حال برنامهریزی هستند». پوتین تصریح کرد: بر اساس اطلاعات دستگاههای اطلاعاتی روسیه، «افراد این گروه قصد دارند در پوشش پناهجو، بین کشورهای آسیای مرکزی تردد کنند تا اختلافات مذهبی و قومی را دامن بزنند». روسیه قرار است روز ۲۷ مهرماه میزبان نشست بینالمللی بررسی اوضاع افغانستان با حضور نماینده طالبان باشد.