تشدید تقابل روسیه و ناتو
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از جماران؛ وزرای دفاع ناتو قرار است امروز پنجشنبه ۲۱ اکتبر درباره «طرح جامع» دفاع از ائتلاف ناتو دربرابر هر نوع حمله احتمالی روسیه گفتگو کنند.
این راهبرد بازدارنده ناتو در قبال مسکو در حالی قرار است در دستور کار قرار گیرد که اعضای ناتو بر لزوم تمرکز فزاینده بر خطر چین هم تاکید خواهند کرد. هدف این استراتژی محرمانه آماده شدن برای هرگونه حمله احتمالی از سوی روسیه در مناطقی چون بالتیک و دریاه سیاه است. این حملات از نظر اعضای ناتو هرنوع حمله با سلاح هستهای، حملات از فضا و حتی هک کامپیوتری خواهد بود.
خبرگزاری رویترز به نقل از چندین منبع آگاه که نام آنها فاش نشده جزئیاتی در این خصوص منتشر کرده است.
«بن والاس» وزیر دفاع انگلیس در این خصوص به خبرنگاران گفت: «این طرح جدید تهدیدات مربوط به قرن ۲۱ و همچنین نحوه مقابله با آن را به رسمیت میشناسد.»
با این وجود مقامهای ناتو تاکید میکنند که به نظر آنها هرنوع حمله روسیه قریبالوقوع نیست اما در عین حال این کشورها تصمیم دارند خود را برای هر نوع خطر احتمالی آماده سازند. مسکو همواره تمایل به اقدامات تجاوزکارانه را رد کرده و میگوید این ناتو است که با چنین اقداماتی بیثباتی در اروپا را تشدید میکند.
با این حال دیپلماتها بر این باورند با توجه به توسعه سیستمهای تسلیحاتی پیشرفته روسیه و استقرار نیروها و تجهیزات نزدیکتر به مرزهای متحدان ناتو، در نظر گرفتن چنین طرحهای جدیدی با تمرکز بر مفهوم بازدارندگی و دفاع در منطقه یورو- آتلانتیک ضروری است.
«آنگرت کرامپ کارنباور» وزیر دفاع آلمان با اشاره به اینکه این طرح یک راه بازدارندگی روسیه است، افزود: «این طرح با رفتار روسیه تطبیق داده میشود. ما شاهد نقض فراوان حاکمیت ارضی در مرزها و فضای هوایی کشورهای بالتیک از سوی روسیه هستیم. ضمن اینکه ما افزایش تهاجمها بر فراز دریای سیاه را هم مشاهده میکنیم.»
یک مقام آمریکایی به خبرگزاری رویترز گفته است که تصویب این طرح در اجلاس وزرای دفاع ناتو اجازه خواهد داد تا پایان سال ۲۰۲۲ برنامههای منطقهای دقیقتری ارائه شود و به ناتو اجازه میدهد که بر اساس شرایط تصمیم بگیرد که به چه سلاحهای اضافی نیاز دارد و چگونه باید نیروهای خود را مستقر سازد.
مقامهای غربی میگویند روسیه در ماه مه حدود صد هزار سرباز خود را در مرز با اوکراین مستقر کرده است که این عدد بالاترین تعداد از زمان الحاق کریمه توسط مقامهای مسکو در سال ۲۰۱۴ به شمار میرود. در ماه سپتامبر روسیه در رزمایش نظامی با بلاروس از رباتهای جنگی جدیدی استفاده کرده که کشورهای حوزه بالتیک را نگران کرده است.
«بن هاجز» ژنرال بازنشسته آمریکایی که از سال ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۷ فرماندهی نیروهای ارتش آمریکا در اروپا را برعهده داشت میگوید امیدوار است که طرح جدید ناتو انسجام بیشتری در دفاع جمعی از اعضای این پیمان ایجاد کند. او همچنین با اشاره به اینکه باید منابع بیشتری برای منطقه دریای سیاه در نظر گرفته شود افزود: «از نظر من دریای سیاه از احتمال درگیری بالاتری برخوردار است. تعداد کمتری از متحدان بزرگ مانند انگلیس و فرانسه در دریای سیاه حضور قوی دارد و ترکیه تمرکز بیشتری بر درگیری در سوریه گذاشته است.»
«جیمی شی» یکی از مقامهای ارشد پیشین ناتو هم در خصوص این طرح میگوید که اجرای آن میتواند به تمرکز بر روسیه کمک کند. آقای شی که در حال حاضر در اندیشکده دوستان اروپا در بروکسل فعال است میگوید: «در زمانی که متحدان اصلی به دنبال افزایش حضور خود در هند و افیانوس آرام هستند تا با افزایش قدرت نظامی چین مقابله کنند، چنین طرحهایی برای تمرکز بر روسیه بسیار حائز اهمیت است.»
شی در ادامه گفت: «تاکنون این فرض وجود داشته که روسیه مزاحم است اما تهدیدی قریبالوقوع نیست. اما روسها کارهای نگران کنندهای انجام میدهند. آنها با روباتیک تمرین میکنند و از موشکهای کروز مافوق صورت استفاده میکنند که میتواند بسیار مخرب باشد.»
در همین حال «آندره رودنکو» معاون وزیر امور خارجه روسیه روز پنجشنبه به ناتو هشدار داد که هرگونه اقدام برای عضویت اوکراین در پیمان ناتو عواقبی جدی به همراه خواهد داشت.
اظهارات آقای رودنکو در پاسخ به صحبتهایی است که لوید آستین در کییف به زبان آورده بود. وزیر دفاع آمریکا در سفر خود به پایتخت اوکراین تاکید کرد که واشنگتن از پیوستن کییف به ناتو حمایت میکند و هیچ کشوری نمیتواند چنین اقدامی را وتو کند.
تنشهای میان کشورهای عضو ناتو و روسیه در ماههای اخیر شدت یافته است و بعد از دوران موقتی بهبود مناسبات میان آمریکا و روسیه در دولت دونالد ترامپ، حالا دولت جدید آمریکا بر لزوم مقابله با تهدیدات روسیه تاکید دارد.
در همین حال،«ینس استولتنبرگ» دبیرکل ناتو، میگوید با وجود تعلیق ماموریت چند دیپلمات روس در این سازمان، گفتگوی ناتو با روسیه از اهمیت برخوردار است.
به گزارش یورونیوز، استولتنبرگ، روز چهارشنبه ۲۰ اکتبر در یک کنفرانس مطبوعاتی با بیان این مطلب تایید کرد که روابط میان ناتو و روسیه به پایینترین نقطه از زمان پایان جنگ سرد رسیده است اما حتی در این شرایط هم قرار نیست گفتگوها میان دو طرف متوقف شود.
اظهارات دبیرکل ناتو به این معناست که خط تلفن میان فرمانده ستاد کل نیروهای مسلح روسیه، والری گراسیموف و فرمانده عالی نیروهای متحد ناتو در اروپا یعنی تود ولترز و همچنین دیدارهای میان استولتنبرگ با سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه همچنان برقرار خواهد بود.
بعد از ماجرای جنجال جاسوسی چند دیپلمات روسی از ناتو، اعضای این پیمان تصمیم گرفتند ۸ دیپلمات روس را از کار در این سازمان تعلیق کنند. در مقابل روسیه هم اعلام کرد فعالیت نمایندگیهای دیپلماتیک خود در ناتو را متوقف میکند.
مسکو تمام اتهامات را رد کرده و آنرا بیاساس خوانده است. روسیه همچنین اعلام کرد که دفتر نمایندگی ناتو در پایتخت روسیه تعطیل میکند.
با این حال ناتو معتقد است همچنان گفتگو میان طرفین باید ادامه داشته باشد. استولتنبرگ در نشست خبری خود در این خصوص گفت: «ما عمیقا باور داریم که در شرایطی که تنشها زیاد میشود و همه چیز دشوارتر از قبل، بسیار مهم است که همچنان گفتگوها انجام شود.»
غرب و روسیه بر سر موضوعات متنوعی با یکدیگر اختلاف نظر جدی دارند. روسیه شبه جزیره کریمه اوکراین را به خاک خود ضمیمه کرده و ناتو این اقدام مسکو را به رسمیت نمیشناسد. همزمان مسکو به ناتو هشدار داده است به تلاشها برای پیوستن اوکراین به این پیمان خودداری کند.