واکنش ایران به عقب نشینی ها از برخی مطالبات تهران در مذاکرات وین
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از مهر، سعید خطیبزاده سخنگوی وزارت امور خارجه صبح امروز (دوشنبه) در نشست خبری با اشاره به دومین سالگرد شهادت حاج قاسم سلیمانی اظهار کرد: وزارت امور خارجه تا زمانی که مسببین و مباشرین ترور حاج قاسم سلیمانی را به پیشگاه عدالت نکشاند، اقدامات خود را متوقف نخواهد کرد.
خطیب زاده در پاسخ به سوالی درخصوص جزئیات سفر رئیسجمهور به روسیه گفت: سفر حجتالاسلام رئیسی به مسکو در پاسخ به دعوت آقای پوتین انجام میشود. این سفر، یک سفر کاری خواهد بود و تلاش میشود که موضوعات مختلف سیاسی، امنیتی، نظامی، اقتصادی و تجاری میان دو رئیس جمهور مورد بررسی و تبادل نظر قرار بگیرد.
وی با بیان اینکه برخی از مفاد تفاهمنامه ایران و روسیه در دست بررسی و پیگیری است، گفت: همچنین سند روابط راهبردی دو کشور همچنان معتبر است و به صورت خودکار تمدید میشود.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین در رابطه با مصاحبه سفیر کشورمان در افغانستان در خصوص لزوم تشکیل دولت فراگیر در این کشور گفت: وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران به دقت اعلام کرده و باز هم اعلام میکند که در افغانستان، آنچه که بیش از همه مورد تاکید ایران و کشورهای همسایه است، تشکیل دولت فراگیری است که بازتاب دهنده تنوع قومی و جمعیتی افغانستان باشد.
وی مسیر آینده افغانستان را مسیر تحقق اراده مردم به شمول همه دانست و تاکید کرد: ما انتظار داریم که این هدف محقق شود.
خطیبزاده تصریح کرد: به رغم تمامی اختلافاتی که وجود دارد، تلاش کردیم که مردم افغانستان کمترین آسیب را ببینند؛ چه کسانی که به مرزهای ما پناه آوردند و چه افرادی که در کشورهای دیگر بیجا شدهاند.
وی ادامه داد: تقریباً در همه گفتگوهای بینالمللی، یکی از بندهای ثابت، کمک و تسریع در دسترسیهای بشردوستانه به داخل کشور افغانستان بوده است.
وی با اشاره به اینکه با همهی گروههای افغانستان از جمله طالبان در ارتباط هستیم، افزود: در سفر حسن کاظمیقمی به افغانستان همان نکات با دقت به طالبان گفته شد. ما در حال حاضر در نقطه شناسایی قرار نداریم و امیدواریم هیئت حاکمه سرپرستی در مسیری حرکت کند که شناسایی بینالمللی را از طریق تحقق خواستههای مردم بدست آورد.
سخنگوی وزارت امور خارجه تاکید کرد: مردمسالاری دینی بهترین الگویی است که هیئت سرپرستی حاکم افغانستان میتواند از آن استفاده کند.
خطیبزاده در پاسخ به سوال خبرنگار مهر در رابطه با برخی اخبار منتشر شده در خصوص عقبنشینی از برخی مطالبات ایران در مذاکرات وین گفت: ما گفتگوها را در بستر فضای عمومی و رسانهای جلو نمیبریم؛ ولی من لازم میدانم با توجه به طرح، یک بار دیگر تأکید کنم اگر امروز ما متن مشترکی داریم به خاطر این است که طرف غربی پی برد که باید از درخواستهای حداکثری خود عقبنشینی کند.
وی ادامه داد: امروز شاهد عقب نشینی یا بهتر بگویم واقعنگری طرفهای غربی در گفتگوهای وین هستیم. آنها نمیتوانند درخواستی فراتر از برجام در موضوع هستهای داشته باشند و فروتر از برجام بخواهند تعهدات رفع تحریمی را انجام دهند.
سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: در نقطهای قرار داریم که از امروز وارد گفتگوهای محتوایی میشویم. همچنین از بعد از ظهر امروز گفتگوها به صورت دوجانبه و چندجانبه آغاز میشود و هیئتها و کارگروهها دستور کار مشخصی دارند.
وی افزود: مسیر و جزئیات مذاکرات، بعد از گفتگوی اولیه هماهنگکننده برجام با مذاکره کننده ارشد ما، روشن خواهد شد.
خطیبزاده همچنین در واکنش به اظهارات مداخله جویانه مقامات آمریکایی گفت: ریشه آنچه که امروز در منطقه رخ میدهد، همین رویکردهای مداخلهجویانه برخی کشورهای فرامنطقهای در منطقه است.
وی ادامه داد: مشکلاتی که در منطقه داریم بخاطر رویکردهای زیادهخواهانه و قیم مآبانه واشنگتن است.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین در واکنش به انتشار تصاویری از دیدار دو جانبه مذاکرهکنندگان روسیه و آمریکا گفت: ما به این موضوع که اعضای ۱+۴ با چه مکانیزمی با آمریکا صحبت میکنند و یا اینکه مکانیزم مشترک و یا انفرادی دارند ورود نمیکنیم و هیچوقت از آنها نمیپرسیم.
وی ادامه داد: برای اولین بار نیست که به صورت دوجانبه و چندجانبه گفتگوهایی بین اعضا شکل میگیرد و این گفتگوها صرفا مختص روسیه نیست.
خطیبزاده همچنین گفت: برخی از مذاکرهکنندگان از فعالان فضای مجازی هستند و شاید مطالباتشان مورد توجه رسانهها قرار میگیرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: آنهایی که در وین بودند میدانند که ۱+۴ در ادوار گذشته نیز با هیئت آمریکایی گفتگوهایی داشته است.
وی همچنین تاکید کرد: مسیر مشخصی برای تبادل نظر بین ایران و ایالات متحده وجود دارد و برای اینکه سوءتفاهم و سوبرداشتی وجود نداشته باشد تبادل نظر در این مسیر، به صورت مکتوب ولی غیر رسمی از طریق هماهنگ کننده کمیسیون مشترک است.
خطیبزاده در خصوص روند تامین واکسن کرونا نیز گفت: دولت سیزدهم به محض اخذ آرای مردم، اولویت خود را حفظ سلامتی مردم و تامین واکسن عنوان کرد.
وی ادامه داد: زمانی که تامین واکسن اولویت یک دولتی است، طبیعی است که تمامی ارکان و ارگانها با تمام قوا وارد شوند.
سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: وزیر امور خارجه همان روزی که از مجلس رای اعتماد گرفت، در وزارت امور خارجه جلسهای را صرفا در موضوع واکسن برگزار کرد.
وی ادامه داد: امروز اگر هیچ دغدغهای نسبت به تامین واکسن دیده نمیشود، یکی از دلایلش این است که تمامی سفارتخانههای ما در خارج از ایران با قدرت و قوت مأمور شدند که از تمامی توان خود برای تامین واکسن استفاده کنند.
خطیبزاده همچنین در واکنش به انتشار مطالبی در یک نشریه خارجی (فارین پالسی) در خصوص فرآیند مذاکرات گفت: ما در وین جنگ ارادهها را داریم که فرزندان شما تلاش دارند طرفهای مقابل را متوجه واقعیتها کنند. آنها حاضر نبودند آنچه که جمهوری اسلامی ایران در اولین روز دوره هفتم پیشنهاد کرد را بپذیرند و آن تنفس چند روزه نیز را که برای بازگشت به پایتختهایشان درخواست داشتند برای مشورت در خصوص پیشنهادات ایران بود.
وی ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران با متانت و منطق، قدرت مذاکره میکند.
سخنگوی وزارت امور خارجه اضافه کرد: در خصوص اینکه یک نشریه خارجی چه میگوید و چه نقلقولی را در چه پسزمینهای منتشر میکند، رسانهها بهتر میدانند که به هر نقلقولی چه وزنی را بدهند.
خطیبزاده افزود: سفیر روسیه در وین فعالیتهای زیادی در فضای مجازی دارد و بعضا نکاتی را گفته است که دو ساعت بعد آن را اصلاح کرده است.
وی تاکید کرد: روابط تهران و مسکو بسیار هماهنگ و نزدیک است.
خطیبزاده همچنین در واکنش به انتشار مطالبی در یک نشریه خارجی (فارین پالسی) در خصوص فرآیند مذاکرات گفت: ما در وین جنگ ارادهها را داریم که فرزندان شما تلاش دارند طرفهای مقابل را متوجه واقعیتها کنند. آنها حاضر نبودند آنچه که جمهوری اسلامی ایران در اولین روز دوره هفتم پیشنهاد کرد را بپذیرند و آن تنفس چند روزه نیز را که برای بازگشت به پایتختهایشان درخواست داشتند برای مشورت در خصوص پیشنهادات ایران بود.
خطیبزاده همچنین در واکنش به تعیین برخی از ضربالاجلها از سوی کشورهای غربی گفت: امروز در حالی گفتگو و مذاکره میکنیم که کمپین فشار حداکثری شکستخورده غرب همچنان برقرار است. اروپاییها نیز با بیعملی و انفعال با آمریکا همراهی کردند و این چیزی نیست که کسی بتواند ذرهای در آن تردید داشته باشد.
وی تصریح کرد: پنجره توافق تا ابد باز نخواهد بود. جمهوری اسلامی ایران نیز تا ابد بار زنده نگهداشتن این توافق را به دوش نخواهد کشید.
سخنگوی وزارت امور خارجه اضافه کرد: طرفهای اروپایی و ایالات متحده باید بدانند ما در وین نیستیم که وقت و انرژی ملت ایران را تلف کنیم و باید با پیشنهاد مشخص بیایند تا در کمترین زمان ممکن شاهد توافق خوب در وین باشیم.
خطیبزاده همچنین در خصوص تحریم المپیک زمستانی چین از سوی برخی از کشورهای غربی گفت: آنهایی که ورزش را مثل حقوق بشر، بعنوان یک ابزار سیاست خارجی خود میبیند و آن را تبدیل به ابزاری برای سوء استفاده میکنند، به روح مشترک المپیک ضربه میزنند. پیام المپیک این است که ملتها باید فارغ از اختلافات سیاسی با یکدیگر روابط داشته باشند.
وی ادامه داد: متاسفانه طرف آمریکایی و اروپایی نشان دادند تا چه میزان مبانی مشترک بشری برایشان بیارزش است.
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران حتما در سطح خوبی در المپیک زمستانی پکن شرکت میکند و همه را دعوت میکنیم که از این تصمیم غیرسازنده (تحریم المپیک) عقبنشینی کنند.
خطیبزاده همچنین در واکنش به برگزاری اجلاس حقوق بشر در آمریکا گفت: آمریکا سیاهتر از آن است که بتواند اقدامات دوران ترامپ و سالهای پیش از آن را پاک کند.
وی ادامه داد: تنها کاری که ایالات متحده میتواند انجام دهد تا دنیا باور کند یک نظام متعهد و محترم در واشنگتن شکل گرفته، این است که سیاست خودش را مورد بازنگری قرار دهد.
خطیبزاده در خصوص اهدا ۷۰۰ هزار دوز واکسن از سوی ژاپن نیز گفت: از دولت ژاپن تشکر میکنیم که تا به امروز دو میلیون و نهصد هزار دوز واکسن آسترازنکا به ایران اهدا کرده است که با احتساب این ۷۰۰ هزار دوز، سه میلیون و ۶۰۰ هزار دوز، اهدایی ژاپن به ایران خواهد بود.
سخنگوی وزارت امور خارجه در واکنش به انتشار اینفوگرافی از سوی رژیم صهیونیستی در موضوع شهید سلیمانی گفت: اقدام رژیم صهیونیستی در پاسخ به اینفوگرافی وزارت خارجه «دم خروس» این رژیم را بیش از پیش نشان میدهد.
وی ادامه داد: رئیسجمهور سابق و جنایتکار آمریکا که دستانش به خون شهید سلیمانی آغشته است، اعلام کرد که در دام نتانیاهو قرار گرفته است.
سخنگوی وزارت امور خارجه اضافه کرد: ریشه رژیم صهیونیستی در ترور، ناامنی و خشونت است. این اقدامات بیش از پیش ماهیت جنایتکار و تروریست بودن این رژیم را نشان می دهد.
وی افزود: در تاریخ معاصر رژیمی را سراغ نداریم که در این حد در حضیض اخلاقی و رفتاری باشد که به صورت سازمان یافته ترور کند و کودکان را بکشد.
خطیب زاده تاکید کرد: واضح است که نام «شهید سلیمانی» برای مستکبران دردآورتر از حتی روزهایی است که او به عنوان نماد مقاومت و صلح سازی در منطقه حضور داشت. اینکه آنها از نام شهید سلیمانی در حد یک اینفوگرافی وحشت دارند بیانگر وعده الهی است که شهیدان زنده هستند.
خطیبزاده همچنین در تشریح محورهای مذاکرات وین گفت: ما در چهار حوزه رفع تحریمها و اجرای تعهدات، تضمین ها، راستیآزمایی، رفع تحریمها و موضوع هستهای پیشرفتهایی داریم.
وی ادامه داد: پیشرفتها در حوزه اجرای تعهدات از سوی طرفهای مقابل کمتر بوده است. امروز توپ در زمین غرب است که نشان دهند برای رسیدن به یک توافق خوب در کمترین زمان ممکن به وین آمدهاند.
خطیب زاده همچنین در پاسخ به این سوال که طبق برخی از اخبار منتشر شده ایران از آقای اولیانوف نماینده روسیه در مذاکرات وین درخواست کرده که با رابرت مالی گفت وگو کند و یکسری اسناد مکتوب را از طریق آقای اولیانوف به آمریکایی ها داده شده است، تصریح کرد: همان طور که پیش از این گفته ام مکانیزم گفت وگوها در وین بسیار روشن است.
وی با اشاره به نقش هماهنگ کننده برجام در این زمینه افزود: اگر سوال این است که برخی از هیئت ها، سران و برخی از سفارتخانه ها در تهران نکاتی را مطرح می کنند همواره این موضوع وجود داشته است. سفارت سوئیس در تهران بارها این اقدام را انجام داده است و این مکانیزم ناشناخته ای بین ایران و آمریکا نیست.
خطیب زاده افزود: چیزی به جز متن های مکتوب آن هم به صورت غیررسمی بین ایران و آمریکا رد و بدل نشده است که این نیز با مکانیزم روشنی صورت می گیرد و هیچ پیام شفاهی رد و بدل نشده است.
خطیبزاده در پاسخ به سوالی در تشریح سفر آینده رئیسجمهور به روسیه و همچنین سفر وزیر امور خارجه به چین گفت: سیاست خارجی ایران یک سیاست خارجی متوازن، پویا و هوشمند است. به آن معنا که از تمام توان و مزیتهای خود برای پیشرفت و تحقق منافع کشور استفاده میکند.
وی ادامه داد: نگاه ما به شرق نگاه اصیلی است و در نفی یا عکسالعمل نشان دادن به دیگران نیست.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین گفت: روابط ما با چین راهبردی و عمیق است. نقشه راه ۲۵ ساله بین دو کشور به امضا رسیده و طبیعی است که رفت و آمدها بین دو کشور در جریان باشد.
وی همچنین افزود: در جریان مراسم تحلیف رئیس جمهور، هیئت بزرگی از روسیه در مراسم شرکت کرد.
خطیبزاده اضافه کرد: لاوروف نیز اولین وزیر خارجهای بود که کسب رأی اعتماد آقای امیرعبداللهیان از مجلس را تبریک گفت. دو کشور علاوه بر مسائل دوجانبه در مورد مسائل مختلف منطقه از جمله قفقاز، آسیای میانه و روند آستانه با یکدیگر تبادل نظر و همکاری دارند.
وی تصریح کرد: این روابط، روابطی طبیعی و شناخته شده است. البته به نظر میرسد برخی به دنبال دوگانهسازی از هر اقدامی در حوزه سیاست خارجی هستند که باید از این دوگانهسازیها اجتناب کرد.
همچنین در اکوایران ببینید : روش نقد کردن هزینههای ایران در در عراق و سوریه