طراح سیاست «زمستان سخت اروپا» و تاثیر آن در برجام فاش شد
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از انصافنیوز، هادی موسوی، تحلیلگر و فعال رسانهای با اشاره به برخی خبرها مبنی بر در پیش گرفتن سیاست انتظار برای رسیدن به «زمستان سخت اروپا» از سوی تیم مذاکره کننده در مذاکرات احیای برجام، سعید جلیلی و تیم همراه او را طراح چنین سیاستهایی دانست.
وی ادامه داد: آقای جلیلی و حلقهی نزدیک به او همین طرحهای عجیب و غریبی مثل همین حرفها دربارهی «زمستان سخت اروپا» را تهیه میکنند بدون اینکه کوچکترین اطلاعاتی از بحثهای فنی مربوط به آن داشته باشند. این ایدهها را در سطوح بالای حاکمیت مطرح میکنند و با توجه به اینکه به آنها اعتماد وجود دارد بر اساس همین طرحها تصمیمگیری میشود.
موسوی پیرامون مسائل مطرحشده دربارهی «زمستان سخت اروپا» و تاثیر آن بر مذاکرات احیای برجام گفت: قاعدتا قیمت برق و انرژی در اروپا بالا خواهد رفت ولی اینطور هم نیست که دست روی دست بگذارند تا روسیه گاز را قطع کند. ممکن است امسال در اروپا کمبودهایی اتفاق بیفتد ولی این موضوع اتفاقا فشار مضاعفی را به دولتهای اروپایی میآورد که وابستگی انرژیشان را از سمت روسیه کم کنند یا به سمت سایر منابع مثل انرژیهای تجدیدپذیر و حتی هستهای بروند. همین الان خبرهایی هست که چند کشور اروپایی نیروگاههای هستهای که فعالیت آن متوقف شده بود را دوباره میخواهند راهاندازی کنند.
وی افزود: اروپا دست و پا بسته نیست؛ حتی اگر امسال هم مشکلی برایشان ایجاد شود برای سالهای آینده کارهایی خواهند کرد که مشکل کمتر شود تا در دو الی سه سال وابستگی را بهطور کامل از نظر واردات گاز قطع کنند. از آن طرف صادرات LNG از آمریکا به اروپا رکورد زده است و قطر هم اعلام کرده که تولید LNG را دوبرابر خواهد کرد. یعنی منابع مختلفی دارند کمک میدهند که وابستگی اروپا به گاز روسیه کمتر شود.
موسوی دربارهی نقش ایران در این معادله گفت: ما یک بحث نفت داریم و یک بحث گاز که اینها را باید از هم تفکیک کنیم. راجع به نفت به صورت سنتی دو مشتری دائمی در اروپا داشتیم؛ ایتالیا و یونان، البته از کشورهای دیگری هم از ایران نفت خریدند ولی آن کشورهایی که تقریبا به صورت ثابت در شرایط غیر تحریم همیشه از ما نفت میخریدند این دو کشور بودند. بقیه کشورهای اروپایی نفت را از منابع دیگر تامین میکردند.