کودتایی دیگر در راه است؟/ شاید به توافق با ایران دست یابیم
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از اکوایران، "برزیل در آستانه کودتا"، "خط و نشان مولداوی برای مسکو"، "هشدار بریتانیا به پوتین"، "یارگیری به شیوه «شی»"، "رد بهانه مسکو برای توقف قرار داد غلات از سوی سازمان ملل"،"رایزنی هفتاد دقیقهای وزای خارجه آمریکا و چین"،"توافق ایروان و باکو در سوچی" و "دور تازه تحریمها علیه جمهوری اسلامی ایران" سرخط رسانههای دنیا را در نیمروز گذشته شکل دادهاند.
هراس از خیز راست افراطی؛ برزیل در آستانه کودتا؟
ژائیر بولسونارو فعلا شکست خود در انتخابات ریاست جمهوری برزیل را قبول نکرده است؛ رخدادی که نگرانی ها درباره خیز ملی گرایان وابسته به جناخ راست افراطی علیه لولا دسیلوا،پیروز کارزار اخیر را افزایش داده است. به نوشته خبرگزاری رویترز، ده ها هزار نفر از هواداران لولا به خیابان ها آمدند تا بازگشت خیره کننده چهره ای که بین سال های 2003 تا 2010 بر این کشور حکومت کرده بود را جشن بگیرند.ناظران می گویند بولسونارو صبح دوشنبه اقامتگاه خود را ترک کرد و به کاخ ریاست جمهوری رفت. او فعلا به شکل علنی اظهار نظری نکرده است اما پیش از رای گیری بارها ادعاهای بی اساسی را درباره تقلب در انتخابات مطرح کرده بود.
گفته می شود کامیون دارهای حامی بولسونارو در اعتراض به پیروزی لولا بزرگراه های سراسر برزیل را مسدود کردند و برخی از آنها خواهان کودتای نظامی شدند. صاحبان کامیون از حامیان اصلی بولسونارو هستند که حالا با بستن بزرگراه ها به هرج و مرج اقتصادی در بزرگ ترین کشور صادر کننده مواد غذایی دامن می زنند.
افزایش تنشها در همسایگی اوکراین؛ خط و نشان مولداوی برای مسکو
مولداوی سفیر روسیه را در کیشیناو، پایتخت این کشور را به عنوان عنصر نامطلوب اعلام کرد. خبرگزاری های روسی همزمان گفتند که به این تصمیم واکنش نشان خواهند داد. به نوشته رویترز، روابط میان مسکو و کیشیناو به واسطه حضور نیروهای حافظ صلح روسیه در منطقه جدایی ناپذیر ترانسنیستریا مولداوی، تیره شده است و در طول جنگ اوکراین، تنش ها میان دو بازیگر افزایش یافته است. مولداوی یکی از جمهوری های شوروی از هم پاشیده به منابع انرژی روسیه وابسته است با این همه اعلام کرده است که می خواهد به اتحادیه اروپا بپیوندد.
این کشور روز دوشنبه نیز اعلام کرد که پس از حمله روسیه به اوکراین، بقایای موشک این کشور در روستایی واقع در مولداوی پیدا شده است.وزارت امور خارجه مولداوی اعلام کرد که به سفیر روسیه گفته که حمله موشکی به کشور همسایه خطرهای امنیتی را افزایش می دهد و شهروندان کشورمان به شکل جدی پیامدهای ویرانگر جنگ را احساس خواهند کرد. در این بیانیه آمده است، تاکید می شود که حمله به زیرساخت های انرژی اوکراین که تهدیدی جدی برای امنیت انرژی مولداوی است، متوقف گردد.خبرگزاری روس گفتند که به این کنش واکنش نشان خواهند داد، با این همه جزئیات بیشتری در این باب ارائه نشده است.
هشدار بریتانیا به پوتین؛ لفاظیهای هستهای را متوقف کن!
انگلیس به پوتین درباره پیامدهای جدی توسل مسکو به سلاح هسته ای در اوکراین هشدار داد و گفت که چنین اقداماتی ماهیت درگیری ها را تغییر خواهد داد. به نوشته خبرگزاری رویترز، وزیر امور خارجه بریتانیا همچنین از روسیه خواست مانع صادرات غلات نشود و گفت که بیانیه های نومیدانه فزاینده کرملین برای منحرف کردن تمرکز از تلاش های جنگی طراحی شده است.پوتین گفته است که روسیه در مورد استفاده از سلاح هسته ای در اوکراین سخنی نگفته است، او در ادامه تاکید کرد که کییف به دنبال استفاده از بمب کثیف و انفجار آن است.
با این همه وزیر خارجه انگلیس این ادعا را ادعایی پوچ خواند و گفت که لفاظی های پوتین در باب تسلیحات هسته ای اظهار نظری غیر مسئولانه است. او به قانونگذاران بریتانیایی گفت که هیچ کشوری در باب استفاده از سلاح هسته ای صحبت نمی کند، هیچ کشوری روسیه یا پوتین را تهدید نمی کند.
یارگیری به شیوه «شی»؛ دیداری غیرمعمول
شی جین پینگ به رهبر ویتنام گفته است که هر دو کشور و احزابشان نباید هرگز اجازه دهند عامل خارجی در مسیر پیشرفت آنها دخالت کند. به نوشته رویترز، پیام «شی» علیه مداخله کشورهای خارجی در زمانی که روابط چین و غرب به ویژه ایالات متحده در باب تایوان، درگیری های اوکراین، تجارت و سایر مسائل دیگر تیره تر است، منتشر شده است.
شی و نگوین فو ترونگ، رهبر ویتنام هر دو بدون ماسک قبل از شرکت در مراسم استقبال در تالار بزرگ مردم پکن، با یکدیگر دست دادند و یکدیگر در آغوش گرفتند؛ نمایشی غیر معمول از تماس نزدیک دو رهبر در حالی که «شی» همچنان برای تحق سیاست کووید صفر قرنطینه های سخت تری را تعریف کرده است.
سازمان ملل بهانه مسکو برای توقف قرار داد غلات را رد کرد
سازمان ملل اعلام کرد که هیچ کشتی فعال در قرارداد صادرات غلات که با میانجیگری این نهاد منعقد شد،29 اکتبر از کریدور بشردوستانه دریایی دریای سیاه عبور نکرده است. این اظهار نظر در حال رسانه ای شد که روسیه مدعی است کشتی هایش در کریمه هدف حمله قرار گرفتند. به نوشته خبرگزاری رویترز، روسیه اوکراین را به استفاده از پهپادهای هوایی و دریایی برای هدف قرار دادن کشتی ها در خلیج سواستوپل متهم کرد و مدعی شد که یکی از پهپادها ممکن است از یک کشتی غیر نظامی اجاره شده برای صادرات مواد غذایی از بنادر اوکراین پرتاب شده باشد. اوکراین این ادعا را نه تایید کرد نه رد.با این همه نظامیان اوکراینی می گویند که نیروهای دریایی روس هدف نظامی قانونی هستند.مسئول کمک های سازمان ملل در پاسخ به اتهام های روسیه درباره سوء استفاده احتمالی از کشتی های باری به شورای امنیت سازمان ملل گفت که هیچ کدام از کشتی ها هنگام حملات گزارش شده در کریدورها نبوده اند.
رایزنی هفتاد دقیقه ای وزای خارجه آمریکا و چین؛ پرایس: گفتگوها سازنده بود!
وانگ یی، وزیر خارجه چین به همتای آمریکایی اش گفت که ایالات متحده باید تلاش برای مهار و سرکوب چین را متوقف کرده و از ایجاد موانع بر روابط دو کشور خودداری کند. به نوشته رویترز، وانگ در تماس تلفنی با آنتونی بلینکن گفت که براساس بیانیه وزارت خارجه چین، کنترل صادراتی که واشنگتن بر چین تحمیل کرده، به شدت به حقوق قانونی این کشور اسب می زند و باید اصلاح شود.
همزمان وزارت خارجه آمریکا در بیانیه ای جداگانه ای اعلام کرد که بلینکن در این تماس درباره جنگ روسیه در اوکراین و تهدیدهای این نبرد برای امنیت و ثبات اقتصاد جهانی هشدار داد. آمریکا بارها بر لزوم حفظ خطوط ارتباطی میان دو کشور تاکید داشته اما اخیرا پیامدهای آن را در صورت حمایت پکن از حمله روسیه به اوکراین برجسته کرده است. چین، شریک راهبردی روسیه در حصار جنگ اوکراین ایستاده است.این کشور از تحریم های غرب علیه روسیه انتقاد می کند اما فعلا در میدان کمکی به روسیه نکرده است. ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت که تماس تلفنی وزرای خارجه چین و آمریکا هفتاد دقیقه طول کشید و سازنده بود.
توافق ایروان و باکو در سوچی؛ عدم اجماع در باب قره باغ
در جریان نشست سوچی با حضور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، الهام علیاف رئیس جمهور جمهوری آذربایجان و نیکول پاشینیان، نخست وزیر ارمنستان باکو و ایروان توافق کردند که از به کارگیری زور یا تهدید استفاده از زور علیه یکدیگر خودداری کنند.در این بیانیه آمده است که توافق شد تلاش ها برای رسیدن به راه حل سریع در خصوص موضوعات باقی مانده از جمله موضوعات انسانی انجام شود.در این نشست همچنین طرفین بر پایبندی به توافق عادی سازی کامل روابط دوجانبه میان باکو و ایروان تاکید کردند.پیش از این پوتین گفته بود، نشست سران در سوچی مفید بوده و فضای مثبتی را برای توافقهای آتی ایجاد کرد و گفتوگوهای سه جانبه را برای تحقق صلح دائم پیگیری خواهیم کردبا این همه آنگونه که پوتین گفته درباره تمامی موضوعات در خصوص قرهباغ توافق حاصل نشده است.
مالی؛ شاید به توافق با ایران دست یابیم
رابرت مالی نماینده ویژه آمریکا در امور ایران با تاکید بر ترجیح دولت بایدن بر رویکرد دیپلماسی در قبال ایران گفت که ممکن است روزی به توافق به ایران دست یابیم. نماینده ویژه دولت جو بایدن در امور ایران در سخنانی در عین حال افزود که واشنگتن به امید اینکه روزی ممکن است توافق هستهای با ایران حاصل شود، دستهایش را نمیبندد. مالی روز دوشنبه به وقت محلی در سخنانی در بنیاد کارنگی از تلاش های دولت بایدن برای انجام گفتگوهای غیر مستقیم با ایران دفاع کرد و گفت، دولت بایدن تلاش های دیپلماتیک را ترجیح می دهد.این مقام آمریکایی در عین حال اظهار داشت: اما همیشه اقداماتی را انجام می دهیم که در راستای ارزش ها و منافع امنیت ملی ما باشد.
نماینده ویژه آمریکا در امور ایران با تکرار ادعاها در باره برنامه هسته ای ایران ادامه داد ما از هیچ تلاشی برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته ای فروگذار نمی کنیم.نماینده ویژه دولت بایدن خاطرنشان کرد: دوباره تاکید می کنم که ترجیح ما دیپلماسی در کنار ابزار فشار و تحریم است اما در صورت شکست تلاش های دیپلماتیک همه گزینه های روی میز خواهد بود.این مقام آمریکایی تصریح کرد با اروپاییها در خصوص آنچه به ایران مرتبط است، بر خلاف دولت قبلی، اتفاق نظر داریم.راب مالی با اشاره به اینکه در طول دو ماه گذشته هیچ گامی برای از سرگیری مذاکرات هسته ای برداشته نشده است، گفت: وقتی اتفاقاتی مانند اعتراضات در حال رخ دادن است، بر روی اموری راکد تمرکز نخواهیم کرد.اودر عین حال ایران را به عدم رعایت حقوق بشر متهم و اعلام کرد کرد که آمریکا تحریمهای جدیدی علیه ایران اعمال خواهد کرد.
چهار فرد و دو نهاد ایرانی توسط کانادا تحریم شدند
به گزارش تسنیم، وزارت امور خارجه کانادا طی بیانیهای تحریمهایی را علیه چهار فرد و دو نهاد ایرانی به بهانه نقض حقوق بشر اعمال کرد. طبق بیانیه مذکور، تحریمهای جدید علیه مقامات ارشد و نیروهای انتظامی ایران به بهانه آنچه «سرکوب تظاهرات غیرمسلحانه» ادعا شده، اعمال شده است.بر این اساس حسین رحیمی، احمد فاضلیان، اسدالله جعفری، سید مرتضی موسوی، فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران و مرکز آموزشی جامعةالمصطفی در فهرست تحریمهای کانادا قرار گرفتهاند.ملانی جولی وزیر خارجه کانادا طی بیانیهای در این زمینه با حمایت از ناآرامیها و اغتشاشگران به اسم حقوق بشر گفته کانادا به حمایت از مردم ایران ادامه خواهد داد!کانادا ماه گذشته چندین شخص و نهاد ایرانی دیگر را نیز تحریم کرده بود و علاوه بر آن خبرگزاری تسنیم و چند رسانه دیگر کشورمان را نیز در فهرست تحریم های خود قرار داده است.
کنعانی آلمان را به چالش کشد- غرب به مواضع غیر سازنده اش پایان دهد
دور تازه تحریم های ایران علیه آمریکا
وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران براساس مصوبات مراجع ذیربط و در راستای اجرای قانون ((مقابله با نقض حقوق بشر و اقدامات ماجراجویانه و تروریستی ایالات متحده آمریکا در منطقه)) مصوب 22 مرداد 1396، ده شخص حقیقی و چهار فرد حقوقی زیر را بهدلایل ارتکاب فعالیتهای ضدحقوقبشری، دخالت در امور داخلی جمهوری اسلامی ایران، ترویج خشونت و اغتشاش در ایران، تحریک و تشویق اقدامات تروریستی، مقابله با تلاشها و فعالیتهای جمهوری اسلامی ایران در مبارزه با تروریسم، و در نهایت افزایش فشار بر ملت ایران که مصداق تروریسم اقتصادی است، تحت تحریم قرار داد. به نوشته تسنیم، اشخاص و نهادهای فوقالذکرمشمول ممنوعیت صدور روادید و عدم امکان ورود به قلمروی جمهوری اسلامی ایران، مسدود شدن حسابهای بانکی در نظام مالی و بانکی و توقیف اموال و دارایی در قلمروی تحت صلاحیت جمهوری اسلامی ایران خواهند بود.