به گزارش اقتصادنیوز گزیده این گفتوگو به این شرح است:
*در همین چند روز گذشته شاهد بودید در آلمان که این مقدار هم از دموکراسی حرف میزنند و البته فقط در سخنرانیها بلد هستند اینگونه بگویند، در حالی که هنوز طرف داشته به براندازی فکر میکرده و هیچ کاری هم انجام ندادهبود، او را گرفتند. در فرانسه نیز که به دروغ گفته میشود مهد آزادی است همین گونه است، در خود امریکا که شرایط بدتر از این است.
* باید امنیت جامعه حفظ شود. با کسانی که میخواهند امنیت جامعه را خدشه دار کنند، حتماً توسط دستگاه قضایی برخورد شود. فرقی هم نمیکند که چه کشوری باشد.
*در مجموع هر کشوری برای بقای خودش تلاش میکند امنیت خود را حفظ کند. در جامعه ما نیز مانند دیگر جوامع اتفاقی پیش آمده، یک عدهای مخالف نظام بودند که اشکالی هم ندارد و هر نظامی بالاخره مخالفینی دارد، ولی اینها توسط بیگانگانی مانند اینترنشنال سعودی، من وتوی بهایی و بی بی سی انگلستانی مدیریت میشده و کارهایی کردهاند که از حد مخالفت زبانی گذشته و به دنبال براندازی بودند؛ رفتارهایی را انجام دادند که وقتی آدم این رفتارها را میبیند غصه میخورد، مثلاً چاقو به آن دو جوان مشهدی زدند، مگر این فرشتهها چه گناهی کردهاند که باید اینطوری شوند. خیلیها هستند که اینگونه ضرباتی زدهاند و هر چند خودشان خیلی هم متوجه نیستند، ولی توسط کسانی که مدیریت میشوند و آنها را وادار به رفتاری کردهاند که خلاف قواعد حقوقی جامعه و حتی قواعد اولیه انسانی است و امنیت جامعه را خدشه دار کردهاند.
*مگر ممکن است که اجازه داد کسانی را که دنبال سرنگونی نظام هستند، آزاد بگذاریم تا کار خود را انجام دهند، نباید به این حرفها توجه کرد. قانون باید اجرا شود، حالا هر کسی امکان دارد یک نظری هم داشته باشد. کسانی که انقلاب کردند و نظام شاهنشاهی سرنگون شد و همینطور که در دفاع مقدس از کشور دفاع کردند، جایزه شکلات نگرفتند بالاخره یک عده فداکاری کردند تا یک مجموعهای به دست آمده و باید این مجموعه حفظ شود. امامخمینی میفرمایند حفظ نظام از اوجب واجبات است و حتی از نماز هم بالاتر است. آن افرادی که معتقد هستند حرف امام را میزنند باید این مسئله را مدنظر داشته باشند. وقتی نظام حفظ شد میتوان برخی از اصلاحات را انجام داد و اختلافات را برطرف کرد.
*اگر مجازات اغتشاشگران انجام نشود، طرف دوباره تشویق میشود که دوباره همین رفتار را تکرار کند، مانند خیلی از کارهای دیگر. شما در سطح نازل و پایین هم میبینید که اگر مثلاً به دانشآموزی که سرکلاس نمره نمیآورد، ۲۰ بدهیم پیش خودش میگوید خب این نمره دادنها الکی است و دوباره درس نمیخواند. این افراد هم دوباره خلاف را از سر میگیرند.
*به فضای زمانی و مکانی جرم هم باید توجه داشت. ممکن است یک جرم را در یک زمان و مکانی ببخشید و یکبار براساس فضایی که در جامعه وجود دارد، چیز دیگری بگویند؛ این خود فرد فقط نیست که این کار را کردهاست، بلکه عمل او در فضای اغتشاش معنا پیدا کردهاست، مثلاً اگر همین فرد پارسال میآمد در جنوب شهر عربده میکشید که در جاهای مختلفی همچنین رفتاری دیده شده کسی اینگونه با آنها کار نداشته باشد، چون این رفتار معنای اغتشاشگری را نمیدهد و میگویند یک لات محله است، ولی در فضای زمانی که جامعه دارد و فرد به عنوان اغتشاشگر شناخته میشود، طبیعتاً برخورد قانونی نیز متفاوت میشود.