سرخط مهمترین خبرها در 24 ساعت اخیر؛

سلطان فرمان انتخابات زودهنگام صادر کرد /اتحادیه اروپا درصدد تحریم‌های جدید علیه ایران

کدخبر: ۵۵۰۵۹۴
رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهوری ترکیه در دیداری که با گروهی از جوانان در شهر بورسا داشت، اعلام کرد که با استفاده از اختیارات خود، انتخابات ریاست جمهوری ترکیه را یک ماه زودتر از موعد مقرر، در ۱۴ ماه می ۲۰۲۳ (۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۲) برگزار خواهد کرد.
سلطان فرمان انتخابات زودهنگام صادر کرد /اتحادیه اروپا درصدد تحریم‌های جدید علیه ایران

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از اکوایران، «تاکید دوباره زلنسکی به پیوستن اوکراین به ناتو»، «اعلام انتخابات پیش از موعد در ترکیه»، «برکناری وزیر جنجالی اسراییل»، «اتحادیه اروپا درصدد تحریم‌های جدید علیه ایران»، «ادامه مسیر ارسال پیام با غرب» و «هشدار سفیر آمریکا به نتانیاهو» مهم‌ترین سرخط رسانه‌های دنیا را در نیم‌روز گذشته شکل داده‌اند.

تاکید دوباره زلنسکی به پیوستن اوکراین به ناتو

بوریس جانسون، نخست‌وزیر پیشین بریتانیا روز یک‌شنبه به کی‌یف پایتخت اوکراین سفر کرد. جانسون در این سفر نخست از حومه شهر اوکراین دیدن کرد و سپس مورد استقبال ولودمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین قرار گرفت. جانسون که نماینده حزب محافظه‌کار در پارلمان بریتانیا است، گفت دیدار از اوکراین به دعوت آقای زلنسکی «یک امتیاز و افتخار» است. 

ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهوری اوکراین هم در این دیدار بار دیگر به تأکید از ضرورت پیوستن کشورش به پیمان ناتو برای محافظت در برابر تهاجم‌های روسیه سخن گفت.آندری یرماک، رئیس دفتر ریاست جمهوری در کیف گفت، زلنسکی در دیدار با بوریس جانسون، نخست وزیر سابق بریتانیا، عضویت در پیمان ناتو را «بهترین تضمین امنیتی» برای کشورش خوانده است.

ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه، یکی از دلایل تهاجم به اوکراین را خواست این کشور برای پیوستن به ناتو اعلام کرده بود. مسکو همواره بر انصراف کی‌یف از عضویت در این پیمان نظامی را یکی از شروط حل مناقشه تأکید کرده بود. مسکو به عنوان یک قدرت هسته‌ای ادعا می‌کند که امنیت روسیه با حضور احتمالی ناتو در اوکراین مورد تهدید قرار می‌گیرد.

اعلام انتخابات پیش از موعد در ترکیه

 رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهوری ترکیه در دیداری که با گروهی از جوانان در شهر بورسا داشت، اعلام کرد که با استفاده از اختیارات خود، انتخابات ریاست جمهوری ترکیه را یک ماه زودتر از موعد مقرر، در ۱۴ ماه می ۲۰۲۳ (۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۲) برگزار خواهد کرد. این در حالی است که احزاب مخالف در ترکیه که تحت عنوان ائتلافی «میز شش نفره» فعالیت می‌کنند، اعلام کردند که نامزد منتخب خود را در اوایل ماه فوریه معرفی خواهند کرد.

به نظر کارشناسان، در نگاهی به دو دهه حضور اردوغان در قدرت، انتخابات پیش رو، چالش‌برانگیزترین انتخابات برای او و حزبش خواهد بود.

برکناری وزیر جنجالی اسراییل توسط نتانیاهو

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، تنها چند هفته پس از روی کار آمدن کابینه ائتلافی خود، مجبور شد ترکیب کابینه را تغییر دهد. او تحت فشار دیوان عالی، آری دری، وزیر کشور و بهداشت خود را برکنار کرد. حرکتی که نتانیاهو با اکراه انجام داد. در نامه‌ای که نتانیاهو در جلسه کابینه خواند، با ابراز تاسف از این تصمیم، آری دری را تکیه‌گاه تجربه، ذکاوت و مسئولیت توصیف کرد. نتانیاهو مدعی شد که تصمیم دیوان عالی اراده عمومی را نادیده می‌گیرد. او افزود، قصد دارد هر وسیله قانونی ممکن را بیابد تا آری دری بتواند سهم خود به این رژیم را ادا کند.

آری دری، رهبر حزب افراطی مذهبی شاس در این رابطه گفت، واضح است که باید به تصمیم دادگاه احترام گذاشته شود. با این حال، او قصد ندارد از زندگی سیاسی دست بکشد.دیوان عالی اسرائیل هفته گذشته انتصاب آری دری به عنوان وزیر را «نامناسب» اعلام کرد و از نتانیاهو خواست تا او را برکنار کند. پیش‌زمینه این اقدام، محکومیت‌های متعدد است که این سیاستمدار از جمله به دلیل تخلفات مالیاتی و فساد، در گذشته داشته است.

اتحادیه اروپا درصدد تحریم‌های جدید علیه ایران

خبرگزاری آلمان در آستانه نشست روز دوشنبه وزاری خارجه کشورهای اتحادیه اروپا در بروکسل از تحریم‌های جدید این اتحادیه علیه ایران خبر داده است. این خبرگزاری نوشته به بهانه‌های حقوق بشری در ایران تحریم‌های بیش‌تری علیه جمهوری اسلامی برنامه‌ریزی شده است.دو منبع هم به خبرگزاری رویترز گفته‌اند که اتحادیه اروپا روز دوشنبه هم‌زمان با کار بر روی گنجاندن نام سپاه در فهرست تروریستی این اتحادیه، اعمال تحریم‌هایی علیه ۳۷ شخص و نهاد دیگر جمهوری اسلامی را نیز در دستور کار خود دارد.

یکی از چالش‌های بزرگ سیاست خارجی اتحادیه اروپا «تروریستی اعلام کردن سپاه پاسداران» است. پارلمان اتحادیه اروپا روز پنج‌شنبه به گنجاندن نام سپاه پاسداران در لیست تروریسم اتحادیه اروپا رای مثبت دادند.اما یک سخنگوی سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفته است که قطعنامه پارلمان اروپا مبنی بر درخواست قرار گرفتن نام سپاه در فهرست تروریسم به سادگی قابل اجرا نیست و «حکم قضایی دادگاه ملی (یکی از کشورهای عضو)» یا «حکم ممنوعیت صادر شده از سوی یک نهاد اداری» لازم است.

امیرعبداللهیان: غرب گزینه‌ای جز برجام ندارد!

حسین امیرعبداللهیان، وزیر امورخارجه جمهوری اسلامی، در گفت‌وگویی تلویزیونی در پاسخ به سوالی در ارتباط با آخرین روند مذاکرات احیای برجام تصریح کرد: مسیر تبادل پیام‌ها همچنان ادامه دارد؛ در قطعنامه اخیر پارلمان اروپا علیه ایران، بندی آورده شده بود که تاکید داشت که کشورهای اروپایی باید از برجام عبور کنند و اعلام کنند که برجام دیگر اولویت ما نیست ولی در همین پارلمان احساسی اروپا، این بند رای نیاورد. وی با تاکید بر این‌که همچنان پیام‌ها در حال تبادل است، خاطرنشان کرد:‌ ما در مسیر دستیابی به توافق، گام‌هایی را تعریف کرده‌ایم و فکر می‌کنیم در آینده‌ای نزدیک یکی از این گام‌ها عملیاتی می‌شود.

امیرعبداللهیان در همین ارتباط گفت: ما در پاسخ به پیام آمریکایی‌ها که به‌صورت مستمر در این زمینه انجام می‌شود، چارچوبی را تعریف کرده‌ایم و بر همان اساس پیش می‌رویم. وی با بیان این‌که طرف‌های مقابل، گزینه دیگری در این ارتباط ندارند و به همین دلیل نیز در قطعنامه پارلمان اروپا بند عبور از برجام رای نمی‌آورد و حذف می‌شود، ادامه داد: به همین دلیل آمریکایی‌ها که از سه کشور اروپایی زودتر فهمیدند که در پی اغتشاشات در ایران خبری نیست، برای بازگشت به برجام تاکید و اصرار دارند. گرچه در فضای رسانه‌ای ریاکاری خود را ادامه می‌دهند.

امیرعبداللهیان افزود: در عرصه دیپلماسی پیام‌های دیپلماتیک مهم است و همان‌طور که گفتم تبادل پیام‌ها ادامه دارد و در این روند و تبادل پیام‌ها تحقق منافع ملی کشور برای ما دارای اولویت جدی و مهم است.

هشدار سفیر آمریکا به نتانیاهو

تام نایدز، سفیر آمریکا در سرزمین‌های اشغالی، در گفت‌وگو با یک روزنامه اسرائیلی هشدار داد که اگر بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر این رژیم، نتواند جنجال‌های پیرامون کابینه خود در داخل را حل کند، نخواهد توانست برنامه‌هایش را در سیاست خارجی در ارتباط با جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی پیش ببرد. 

نایدز در گفت‌وگو با روزنامه «تایمز آو اسرائیل» گفت: «نخست‌وزیر به ما گفته است که می‌خواهد کارهای بزرگی انجام دهد. و ما هم می‌خواهیم کارهای بزرگ انجام دهیم. اما اگر بخواهیم به آن چیزها دست یابیم، نمی‌توانیم از خواب بلند شویم و ببینیم حیاط پشتی آتش گرفته. او باید بتواند موضوعاتی را که برای ما اهمیت دار‌ند، به طور موثر مدیریت کند.»

نتانیاهو که در حال حاضر ریاست راست‌گراترین کابینه تاریخ اسرائیل را بر عهده دارد، خواهان عادی‌سازی روابط با عربستان سعودی و بهبود همکاری با آمریکا در مقابله با جمهوری اسلامی ایران و برنامه هسته‌ای‌اش است. اما او در عین حال با اعتراض شدید بسیاری از اسرائیلی‌ها روبرو است که از ائتلاف او با احزاب راست افراطی نگران‌اند. در هفته‌های گذشته شاهد چندین تظاهرات با شرکت‌ ده‌ها هزار نفر اسرائیلی بوده‌ایم. ریاض نیز چند روز پیش اعلام کرد در شرایط کنونی میلی به عادی‌سازی روابط با تل‌آویو ندارد. احزاب متحد نتانیاهو در ضمن به شدت مخالف راه‌حل [به اصطلاح] دوکشوری‌‌اند و می‌خواهند سلطه اسرائیل را در کرانه غربی عادی کنند و گسترش دهند. 

نایدز ضمن تاکید بر پشتیبانی واشنگتن از راه‌حل دوکشوری، گفت: «ما کابینه را بر سر اعمالش قضاوت می‌کنیم، نه فقط توافق‌های ائتلاف یا اظهارات در رسانه‌ها. نتانیاهو به ما گفت که فرمان را در دست دارد. پس همین الان باید این اتومبیل فرضی را براند. برای دستیابی به آن چیزهایی که می‌خواهد، کارهای زیادی باید انجام دهد.»

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    اخبار بیشتر در سرویس سایر رسانه ها
    کارگزاری مفید