جنگ قدرت در چین؟گام بعدی شی برای یکدست سازی حاکمیت!
به گزارش اقتصادنیوز ، «شی جین پینگ» - رئیسجمهور چین - قصد دارد در جلسه لیانگهویی ماه مارس [جلسات مشترک پارلمان چین و هیأت مشورتی سیاسی] مجموعهای از انتصابات در نقشهای حیاتی مدیریتی را اعلام کند.
در حالی که او به طور بیسابقهای سومین دوره پنجساله خود را به عنوان رهبر حزب کمونیست چین آغاز کرده است، این انتصابات نشانه تکمیل تثبیت قدرت شی هستند. این انتصابات همچنین نشاندهنده ظهور مجموعه جدیدی از جناحها در میان یاران و وفاداران شی است.
وو گوگوانگ، مشاور نخستوزیر سابق چین، در مقالهای که اخیرا توسط دیدبان رهبری چین - یک گروه تحقیقاتی در آمریکا - منتشر شد، نوشت: «دوران جدیدی از سیاست جناحی در حال آغاز شدن است.»
وو که اکنون در دانشگاه استنفورد مشغول است، گفت: «اقتدار شی به عنوان رهبر ارشد بعید است که با هیچ چالشی از درون کادر عالی رتبه حزب کمونیست مواجه شود، اما رقابت جناحی در میان گروههای مختلف پیروان شی آغاز شده است.»
انتظار میرود که هی لیفنگ، سمت چپ، به عنوان تزار اقتصادی چین جایگزین لیو هی شود، در حالی که لی کیانگ، سمت راست، قرار است نخستوزیر بعدی چین شود
در حالی که هیچ تهدیدی برای تسلط آهنین شی در قدرت ایجاد نمیشود، جناحهای جدید برای کنترل و نفوذ و اینکه نهایتاً چه کسی در راس حزب جانشین شی میشود، رقابت خواهند کرد.
تحلیلگران همچنین بر این باورند که درک سوابق، شخصیتها، تمایلات ایدئولوژیک، ترجیحات سیاسی و شبکههای شخصی زیردستان ارشد شی برای روشن کردن دنیای مبهم و اغلب غیر قابل پیشبینی سیاست چین بسیار مهم است.
به گفته وو، در سالهای آینده، رقابت جناحی اجتنابناپذیر خواهد بود. تغییر نسل، از نظر گردش نخبگان داخلی و جانشینی قدرت، به جنگ قدرت در میان آن دسته از گروههای زیر فرمان شی که اکنون در حال شکلگیری هستند دامن میزند.
وو در مقالهاش میگوید چهار گروه اصلی در این جنگ قدرت بالقوه، شامل مقاماتی هستند که با شی در دوران رهبریاش در فوجیان، ژجیانگ و شانگهای کار کردهاند و همچنین شانکسی، استان شمالی که خانواده شی در آن ارتباطات عمیقی دارند.
او پنج گروه دیگر را معرفی کرد، از جمله تعدادی از مقامات بخشهای نظامی و صنعتی، کسانی که با دانشگاه معتبر تسینگهوا ارتباط دارند، افراد مرتبط با مدرسه مرکزی حزب، چندین مقام با روابط نزدیک با همسرِ شی و گروهی از بخش امنیتی.
وو گفت: «در تصویر بزرگتر، ظهور گروه [نظامی و صنعتی] ظاهراً نشاندهنده استراتژی جدید شی برای توسعه اقتصادی و فناوری است، برای تأکید بر ظرفیت دولت در ارتقای پیشرفت فناوری و کاهش وزن بخش خصوصی در اقتصاد چین.»
چنگ لی، یکی دیگر از کارشناسان سیاست چین در مؤسسه بروکینگز، گفت که کارشناسان اکنون فقط در مراحل اولیه درک چشمانداز «بسیار پیچیده» روابط قدرت در چین هستند.
جوزف توریگیان، کارشناس نخبگان چین و سیاستهای دوران شوروی در دانشگاه واشنگتن، به «سابقه بسیار ضعیف» تحلیگران سیاست چین در پیشبینی وقایع در ترتیبات حزبی مخفی پکن اشاره میکند. با این حال، با توجه به پاکسازی رهبران نسل خود و ترفیع دادن به کادرهای جوانتر، او شباهتهایی بین این دوره با دوران مائو ترسیم میکند.
در عین حال، هر جناحی که در ردههای بالای حزب کمونیست شکل میگیرد، در معرض این خطر قرار دارد که خشم شی را برانگیزد و هدف پاکسازیهای آتی او باشد.
در ماههای منتهی به کنگره حزب در اکتبر، احکام طولانی مدت زندان برای مقامات سابق دادگستری و امنیت عمومی صادر شد که متهم به عضویت در یک «باند سیاسی» مخالف رئیسجمهور چین بودند.
توریگیان افزود که چنین گروههای سیاسی در چین «به ندرت به شکل منسجمی شبیه به یک جناح با هم ادغام میشوند».
«هیچ گروهی از اعضای حزب نمیخواهند طوری به نظر برسد که بیش از حد با یکدیگر هماهنگ هستند، زیرا این یک علامت هشدار فوری برای شی جین پینگ خواهد بود و او با سرعت کاری خواهد کرد که چنین اتحادی را را بشکند و از بین ببرد.»