حمله کیهان به روحانی و زنگنه /چرا به چینی ها بی محلی کردید
به گزارش اقتصادنیوز، روزنامه کیهان نوشت:
رئیس اسبق کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی میگوید: در دولت قبل در تعامل با چین غفلت کردیم.
علاءالدین بروجردی درباره نگاه غربزده و ضدچینی برخی محافل میگوید: از ابتدای پـیـروزی انقلاب تا امـروز یک نگاه و گرایش جدی میان برخی مسئولان وجود دارد که آن هم تمایل شدید به غرب است؛ علت وجــود ایـن گرایش هم چندان پیچیده نیست. بسیاری از مسئولان کشور ما تحصیلکرده غرب هستند و در آمریکا یا کشورهای اروپایی درس خـوانـدهانـد. بـه همین دلیل هـم بـه آن سیستم علاقهمند هستند.
بروجردی، در گفتوگو با روزنامه ایران میافزاید: نکته مهم دوم عدم شناخت از کشور چین است. چین امـروز از لحاظ توانمندیهای علمی و فناوری مساوی با آمریکا، اروپا و تمام کشورهای توسعه یافته جهان است. ولی خیلی از مسئولان کشور ما چنین فهم و شناختی ندارند. ما با چین هیچگونه سوءپیشینه تاریخی نداریم و هرچه بوده اعم از روابط فرهنگی و اقتصادی عمیق از طریق جاده ابریشم بوده است. منطق حکم میکند امـروز هم که کشور ما تحت فشار اقـتـصـادی قـــرار دارد همین روابـط عمیق با چین ادامـه پیدا کند.
وی گفت: وقتی برجام را امضا کردند ظاهرا فضای مثبتی در کشور ایجاد شد و میگفتند تحریمها برداشته خواهد شد. خیلی از شرکتها مجاز به کار در ایـران شدند و شرکتهای نفتی مانند توتال و شل هم راهی کشور ما شدند. براساس همان دیدگاهی که در سـؤال قبلی عرض کـردم وزیر نفت دولت قبل چینیها را بهصورت کاملا توهینآمیزی از مجموعههای نفتی مانند یادآوران اخراج کــرد. توهین و بـدرفـتـاری بیش از این امکان پذیر نبود که در دولت قبل انجام گرفت. ما در مجلس اصرار زیادی کردیم که ثابت کنیم این کار اشتباه و خطای استراتژیک است. تلاش کردیم به دولت بگوییم برای موفقیت اقتصادی باید جا پای محکمی گذاشت و اگر فردا توتال و شل از ایران خارج شدند ما هر دو طرف موازنه اقتصاد جهان را از دست دادهایم.
بروجردی اظهار کرد: ۶ سال قبل در سفر رئیسجمهور چین به ایران پیشنهاد مهم و روی میز چینیها هم این بود که ما حاضریم کارهای اقتصادی راهبردی با شما انجام بدهیم. آن روزها ما مَست برجام بودیم و خیال میکردیم تا ابد میتوانیم با غرب کار کنیم. در آن سفر برخورد بسیار نامناسبی با رئیس جمهور چین شد و ایشان پاسخ درستی از آقای روحانی دریافت نکرد. روحانی دو روز بعد تهران را به مقصد پاریس ترک کرد و سفر رئیس جمهور چین هم نصفه کاره ماند و برگشت. جزئیات این سفر مهم به تاریخ پیوسته ولی تبعات اقتصادی آن هنوز هم برای کشور ما باقی است.
بروجردی هرچند در گذشته نگاه مثبتی به برجام داشته، میگوید: ما باید بپذیریم که غرب بهدلیل اختلافات گسترده با ما که مهمترینش قطع رابطه با آمریکاست هیچوقت همکاری اقتصادی جدی با ما نخواهد کرد. بهدلیل تأثیرپذیری ۱۰۰ درصدی این کشورهای اروپایی از آمریکا آنها قادر به همکاری با کشور ما نیستند. فرصتها گذراست و زود میگذرد. خطآهن سریعالسیری که ما هفت سال پیش دنبال آن بودیم امروز در عربستان توسط چینیها افتتاح میشود. میبینیم که ما فرصت را از دست دادیــم.