ابراز علاقه، بوسیدن و در آغوش گرفتن، فرزندتان را لوس بار نمیآورد
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از همشهری آنلاین، بهترین هدیهای که میتوانیم به فرزندانمان بدهیم، وقتمان است. اما مهم کیفیت زمانی است که در کنار همدیگر میگذرانیم. هنگامی که برای او کتاب میخوانیم، برای خوردن بستنی او را به پارک میبریم، با هم بازی میکنیم یا با همدیگر کیک میپزیم و ... با او وقت میگذرانیم. اما همه این کارها را باید به گونهای انجام دهیم که او بداند دوستش داریم و برایمان بسیار با ارزش و مهم است. بنابراین بهتر است برای دادن چنین پیام مهمی به کودک، نحوه ارتباط خود با فرزندمان را بررسی و اصلاح کنیم.
نمایش مهرورزی و محبت
دکتر نیوشا علائی فرد، روان شناس کودک و نوجوان در مورد چگونگی محبت به کودکان میگوید: «یکی از نیازهای مهم و اساسی کودکان تعامل مثبت با آنهاست. تعامل مثبت نیز به معنای برقراری رابطه مثبت، سالم، صمیمی و گرم است. یعنی رابطهای امن بین والد و کودک که بتواند به کودک حس آرامش و امنیت ببخشد. ضمن آنکه محبت خود را نیز باید به راههای مختلف به فرزندمان نشان دهیم.»
روشهای مختلف ابراز علاقه به کودک
محبت کردن و عشق ورزی راههای مختلفی دارد که کودکان نیاز دارند از همه انواع آن برخوردار باشند. وقت گذاشتن برای کودک و توجه داشتن کافی به او، آگاهی از نیازها، خواسته و علایق او و برآوردن آنها، نوازش، بوسیدن، در آغوش گرفتن و نوازش کودک همه و همه از جمله مواردی هستند که پدر و مادرها باید نسبت به آنها آگاه باشند و آنها را برای فرزندشان عملی سازند.
ما نمیتوانیم فقط به بعضی از راههای محبت کردن بسنده و فکر کنیم فرزندمان خودش میداند تا چه حد دوستش داریم. در واقع ما باید به کمک همه این روشها مهر وعلاقه خود را نسبت به کودک اعمال و به این ترتیب او را از محبت سیراب کنیم؛ در غیر این صورت، ممکن است در آینده و به ویژه در ارتباط با دیگران دچار مشکلات زیادی شود که گاهی جبران آنها بسیار سخت خواهد بود.
عصای جادویی مهر ورزی
به گفته این روان شناس کودک و نوجوان، تعامل مثبت و نمایش و ابراز محبت به کودکان عصای جادویی است که میتواند مانند یک جادوی قدرتمند مؤثر و تاثیرگذار واقع شود.
در واقع یکی از چیزهایی که باعث میشود تعامل بین والد و کودک قویتر و مستحکمتر شود ابراز علاقه و نمایش آن از طریق محبت جسمانی یعنی نوازش، در آغوش گرفتن و ابراز کلامی است.
او میگوید توجه داشته باشید دلبستگی به خاطر امنیت، تماس، گرمی در آغوش گرفتن و بغل و لمس کردن ایجاد میشود، نه صرفاً شیر دادن مادر.
ابراز علاقه به شیوههای مختلف عملکردهای خاص خود را دارد. دریافت محبت از طریق لمس و نوازش شدن از جمله نیازهای مهم کودک است که حتماً توسط والدین باید در نظر گرفته شود؛ این موضوع به کودک کمک میکند تا احساس
امنیت و حمایت بیشتری از خانه داشته باشد
فرزند شما با ابراز علاقه لوس بار نمیآید
معمولاً بچههایی که کمتر بغل گرفته میشوند، مشکلات رفتاری بیشتری مانند مکیدن انگشت، ناخن جویدن یا مشکلاتی از این دست را تجربه میکنند چون امنیتی را که باید از لمس شدن به دست میآید تجربه نکردهاند.
به گفته دکتر علائی فرد، گاهی اوقات وقتی از بعضی والدین سؤال میشود چقدر فرزندتان را ناز و نوازش میکنید، چند بار او را میبوسید و بغلش میکنید پاسخ میدهند خیلی کم؛ چون نگرانیم این گونه کارها باعث شود کودک به خصوص پسر بچهها لوس شوند. در صورتی که چنین برداشتی نسبت به ابراز علاقه به کودکان صحیح نیست بلکه موضوع مهم، آگاهی از چگونگی مهرورزی و رعایت حد اعتدال واندازه نگاه داشتن آن است.
افراط و تفریط در مهرورزی به کودکان
این روان شناس میگوید ممکن است گاهی بعضی والدین برعکس بگویند بیش از اندازه و خیلی زیاد به فرزندشان ابراز علاقه میکنند؛ یعنی آن قدر بغلش میکنند و او را میبوسند که به اصطلاح کودک احساس خفگی میکند و در واقع به نوعی آنها را پس میزند. بعضی پدر و مادرها هم فقط وقتی فرزندشان کار خوبی انجام داد به او ابراز محبت میکنند. به این ترتیب ممکن است ماهی یک بار و بعضی اوقات هم هفتهای چند باربه او ابراز محبت کنند؛ چون ابراز محبت کلامی یا رفتاری آنها بستگی به کارهای خوب فرزندشان دارد.
در صورتی که مهمترین چیز در خصوص چگونگی مهر ورزی به کودکان داشتن آگاهی در این خصوص و همچنین نگه داشتن حد اعتدال است؛ چیزی که حتماً همه پدرو مادرها باید آن را در نظر داشته باشند.
چگونه به فرزندمان ابراز علاقه کنیم؟
دکتر علائی فرد میگوید توجه داشته باشیم ابراز علاقه نکردن به کودکان آسیب زیادی میزند. البته آسیب آن نیز به مراتب بیشتر از آسیب لوس شدن کودکان است. یعنی میتوان گفت بچههای لوس به مراتب سالمتر از بچههایی هستند که از بیتوجهی آسیب میبینند.
البته بهتر است والدین با داشتن اطلاعات و آگاهیهای لازم حد اعتدال را نگاه دارند. یعنی افراط و تفریط در این موضوع پیشنهاد نمیشود. اما ابراز علاقه با کلام و در رفتار به روشهای مختلف بوسیدن و در آغوش گرفتن و نوازش کردن برای کودکان الزامی است.
در واقع میتوان گفت همان گونه که باید غذای جسم کودکان را تهیه کنیم باید نسبت به غذای ذهن و روح آنها را نیز به روشهای مختلف و با توجه به خصوصیات و علایق و خواستههای خودآنها توجه نشان دهیم. ضمن آنکه توجه داشته باشیم آنها هر روز نیاز به لمس شدن و ابراز محبت جسمانی و کلامی دارند؛ اینکه هر روز دهها بار ناز و نوازش شوند و در آغوش گرفته شوند.
والدین و دیگر اعضای خانه باید در تعامل مثبت با کودک باشند. در واقع نشان دادن مهر و علاقه به کودکان الزامی است. ضمن آنکه بهتر است ابراز علاقه به کودک با خشونت همراه نباشد و از تنوع لازم برخوردار باشد.
بنابراین میتوان انواع مختلف نوازش مانند بوسیدن دست و صورت، نوازش موها و شانهها، بغل کردن، ماساژ، روی پا نشاندن و. ..
را امتحان کرد تا مشخص شود کودک کدام یک از آنها را بیشتر دوست دارد و با آنها راحتتر است. در واقع علاقه خودکودک عامل بسیار مهمی است. البته والدین هم نباید نظر خودشان را به فرزندانشان تحمیل کنند.