فرجی راد: با طالبان که فقط بهدنبال انفجار است، یک خانواده نیستیم
به گزارش اقتصادنیوز، طی چند روز گذشته و پس از تذکر ایران به مقامات حاکم بر افغانستان درباره حقآبه هیرمند، مناقشه بین دو کشور تشدید شده است؛ تاجایی که در یک درگیری مرزی بین مرزبانان ایران و طالبان دو مرزبان ایرانی به شهادت رسیدند.
عبدالرضا فرجیراد، استاد ژئوپلیتیک دانشگاه، درباره تنشهای اخیر ایران و طالبان به اقتصادنیوز می گوید؛«طالبان با ثبات گرفتن در افغانستان، دنبال این است که خواستههای خود را به همسایگان تحمیل کنند، چندین بار درگیری های محلی بین این گروه و پاکستان به وجود آمد. همچنین چند درگیری مرزی با ایران، تاجیکستان و ازبکستان به وجود آوردند. آنان مدعی هستند که با زور بر این کشورها احاطه پیدا کنند.»
مشروح گفتگوی فرجی راد را در ادامه می خوانید.
**********
عبدالرضا فرجیراد، استاد ژئوپلیتیک دانشگاه، درباره تنش های اخیر بین ایران و طالبان گفت: از ابتدایی که طالبان در افغانستان روی کارآمد، دیدگاه ها در کشور متفاوت بود. برخی معتقد بودند طالبان تغییر کرده است و برخی دیگر هم تاکید داشتند که این گروه خشن عوض نشده و است.
وی با بیان اینکه الآن ثابت شده است که طالبان هیچ تغییری نکرده و با همان تفکر سابق هستند و نیت های خوبی درباره همسایگان علی الخصوص همسایه ای مثل پاکستان ندارند گفت: همان کشوری که در 20 ساله گذشته به آنان کمک کرد تا در برابر آمریکایی ها پیروز شوند.
طالبان می خواهد بر دیگر همسایگان احاطه پیدا کند
فرجی راد با بیان اینکه طالبان با ثبات گرفتن در افغانستان، دنبال این است که خواستههای خود را به همسایگان تحمیل کنند، گفت: چندین بار درگیری های محلی بین این گروه و پاکستان به وجود آمد. همچنین چند درگیری مرزی با ایران، تاجیکستان و ازبکستان به وجود آوردند. آنان مدعی هستند که با زور بر این کشورها احاطه پیدا کنند.
این استاد ژئوپلیتیک دانشگاه گفت: یکی از دلایلی که طالبان حدود 8 حمله به مرزهای ایران داشتند، این است که آنها دیواری را که ما برای ممانعت از ورود قاچاقچیان کشیدیم، را مرز می دانند. این دیوار به دلیل مسائل توپوگرافیک یک مقدار جلوتر از مرز کشیده شده است. بنابراین، طالبان می خواهد القا کند که این دیوار مرز دو کشور است و طبیعتا درگیری ایجاد می شود.
با طالبان هم خانواده نیستیم
وی ادامه داد: طالبان یک تفکر خشک و بسته دارند که آن را با اسلام ترکیب کردند و به غیر از خودشان هیچ شخص دیگری را قبول ندارند. ایرانیان را هم خارجی می دانند. من فکر می کنم که ایران باید با احتیاط بیشتری با آنان برخورد کند.
این تحلیلگر مسائل بین الملل با اشاره به اظهارات برخی از مسئولان بیان کرد: تعجب کردم برخی از آقایان می گویند ما با آنان هم خانواده هستیم. ما چطور می توانیم با یک گروه تروریستی که در عمرش فقط انفجار انجام داده و مردم را کشته است، هم خانواده باشیم؟ ما با طالبان هم خانواده نیستیم و فقط داریم آنان را تحمل می کنیم و به دنبال درگیری نیستیم.
ایران و طالبان وارد جنگ می شوند؟
فرجی راد با اشاره به احتمال جنگ ایران و افغانستان خاطر نشان کرد: با توجه به صحبت هایی که از سوی برخی مسئولان شنیده می شود، فکر نمی کنم جنگی آغاز شود. هرچند که مسئولان طالبان صداقت ندارند و بارها درباره رفتن دختران به مدارس دروغ گفتند. البته اگر بخواهند به رفتارشان ادامه بدهند، ایران نیز باید یک کنشی و طرحی مد نظر داشته باشد.
تنش مرزی ایران و طالبان ادامه خواهد داشت
این استاد دانشگاه با اشاره به دیپلماسی دولت رئیسی گفت: حضور طالبان در قدرت برابر با روی کارآمدن دولت رئیسی شد. دولت سیزدهم تلاش کرد یک بردباری در برابر آنان نشان بدهند و بارها اظهارات مثبتی از سوی مسئولان ایرانی مطرح شد و مشکلات را از طریق گفتگو حل کنند. در طول دو سال گذشته هم هیچ امکانات آبی را برای سیستان فراهم نکردند و بعد از تهدید ایران، یک تنش مرزی را ایجاد کردند. این ها هر چند وقت یکبار تنش مرزی را انجام می دهند و ادامه خواهد داشت.