شعلههای جنگ بر دامان اردوغان/ جتهای اروپا به ترکیه میرسند؟
به گزارش اقتصادنیوز، انتظار میرود که در دیدار روز جمعه در برلین، رئیسجمهور ترکیه از اولاف شولتز، صدراعظم آلمان بخواهد که با خرید جتهای یوروفایتر تایفون توسط آنکارا موافقت کند. با این حال، بعید است به دلیل تعدادی از مناقشات که روابط دو کشور را متشنج کرده است، شولتز با درخواست اردوغان موافقت کند.
به نوشته بلوبمرگ، علیرغم اینکه تنشهای برلین و آنکارا بر سر مسائلی، مانند حمایت ترکیه از حماس و محکومکردن اسرائیل، در حال فروکش است، اما بعید است که اولاف شولتز با درخواست جدید رجب طیب اردوغان مبنی بر خرید جتهای یوروفایتر تایفون موافقت کند.
به گفته مقامات ترکیهای، احتمالاً اردوغان در نشست روز جمعه در برلین از شولتز خواهد خواست تا ممنوعیت فروش هواپیماهای جنگنده مورد نیاز ترکیه جهت تجدید قوای نیروی هوایی فرسوده این کشور را لغو کند. جنگندههای یوروفایتر توسط آلمان و سه کشور دیگر به صورت کنسرسیومی تولید میشود.
به گزارش اکوایران، باتوجه به تنشهای دیپلماتیک آلمان و ترکیه بر سر خرید سیستم پدافند هوایی روسی توسط آنکارا، اقدام نظامی این کشور علیه نیروهای کرد در سوریه و تأخیر در تصویب عضویت سوئد در ناتو، مقامات آلمانی گفتند که انتظار نمیرود صدراعظم با فروش جتهای درخواستی موافقت کند.
به گفته آنها، تروریستیخواندن اسرائیل توسط اردوغان نیز به لیست نگرانیهای آلمان افزوده است. بر خلاف آمریکا و اتحادیه اروپا، ترکیه حماس را به عنوان یک سازمان تروریستی نمیشناسد.
اشتفن هبسترایت، سخنگوی دولت آلمان در روز چهارشنبه به خبرنگاران گفت: «این دیداری دشوار با یک شریک است که ما در حال گفتگو با او درباره طیف وسیعی از پروندهها هستیم». او افزود: «شولتز بر موضع قاطع آلمان مبنی بر به رسمیتشناختن حق دفاع از خود اسرائیل، تأکید خواهد کرد».
دشمنی با یونان
مقامات ترکیه گفتند که انتظار میرود اردوغان حداقل ۲۰ فروند جت یوروفایتر تایفون را درخواست کند. آنها گفتند که آنکارا مایل است در پاسخ به خرید هواپیماهای جنگنده رافال توسط یونان که رقیب ترکیه محسوب میشود، توافق خرید جتهای یوروفایتر تایفون را تضمین کند.
ترکیه و یونان که هر دو عضو ناتو بوده و همسایه هم هستند، یک مناقشه طولانیمدت سرزمینی در دریای اژه و مدیترانه شرقی دارند.
ترکیه قبلاً با خرید سامانههای موشکی اس-۴۰۰ روسی موافقت کرده بود و ایالات متحده نگران شد که از آن برای جمعآوری اطلاعات در مورد جت رادارگریز اف-۳۵ استفاده شود. بنابراین، از زمانی که در سال ۲۰۱۹، ایالات متحده ترکیه را از برنامه خرید و کمک به ساخت جتهای اف -۳۵ خارج کرد، آنکارا مجبور شده که ناوگان هواپیماهای اف-۴ خود را از رده خارج کند و حالا مدرنسازی نیروی هوایی ترکیه به اولویت اردوغان تبدیل شده است.
از آن زمان ایالات متحده اعلام کرده که تصویب عضویت سوئد در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی توسط پارلمان ترکیه، پیشنیازی برای موافقت با فروش هواپیماهای جنگی است.
کمیته روابط خارجی پارلمان ترکیه در روز پنجشنبه بحث درباره پیوستن این کشور شمال اروپا به ناتو را آغاز کرد و ممکن است در اوایل هفته آینده و پیش از نشست اواخر ماه وزیران این ائتلاف در بروکسل تصویب شود.