روابط اسرائیل و عربستان زیر سایه جنگ غزه/ بهای عادی سازی بالا رفت

کدخبر: ۶۴۲۴۱۶
اقتصادنیوز: دو پژوهشگر مرکز «پژوهش‌های امنیت داخلی» رژیم صهیونیستی تأکید کردند یکی از نتایج جنگ طوفان الاقصی افزایش بهای عادی‌سازی روابط با عربستان برای این رژیم است.
روابط اسرائیل و عربستان زیر سایه جنگ غزه/ بهای عادی سازی بالا رفت

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایسنا، «عودی دیکل» و «یووآل گوجنسکی»، دو پژوهشگر مرکز «پژوهش‌های امنیت داخلی» رژیم صهیونیستی پژوهشی را درباره معضل عادی‌سازی روابط میان رژیم صهیونیستی و عربستان که از زمان نبرد طوفان الاقصی متوقف شده است، تهیه کردند.

این دو پژوهشگر تاکید کردند: اسرائیل بعد از ۶ ماه از جنگ به یک نقطه حساس برای اتخاذ یک تصمیم استراتژیک رسیده است. اسرائیل باید توافق عادی‌سازی روابط با عربستان را با پایان جنگ غزه همراه با بازسازی غزه و تضمین ثبات آن و پیشبرد راه حل سیاسی برای حل نزاع اسرائیل و فلسطین جمع کند تا فرصت منحصر به فردی را برای استفاده از روابط با عربستان و آمریکا از دست ندهد.

خبر مرتبط
جنگ غزه خاورمیانه را به آغوش شرق هل داد/ چرایی نزدیکی ایران و عربستان با محوریت پکن- مسکو

اقتصادنیوز: همزمان با اوج گیری درگیری ها در غزه، تحلیلگران از کاهش اعتبار ایالات متحده در خاورمیانه و در میان متحدانش می گویند، از منظر این گروه، تعهد بی سابقه واشنگتن به تل آویو جهت ایجاد ویرانی های بیشتر در غزه در کنار تنش هایی که متحدان منطقه ای آمریکا پیشتر تجربه کرده بودند، زمینه ساز دوری بازیگران منطقه از ایالات متحده شده و مسیر را برای رقبای واشنگتن هموار کرده است.

طبق گزارش المیادین، این پژوهشگران گفتند: توافق عادی‌سازی روابط با عربستان که شامل مشارکت ریاض در موضوع فلسطین به ویژه در خصوص اداره نوار غزه و بازسازی آن بعد از جنگ است، منفعت بزرگی برای اسرائیل دارد. به رغم ادامه جنگ بین اسرائیل و حماس تماس‌های سیاسی برای تقویت عادی‌سازی روابط بین اسرائیل و عربستان متوقف نشده است. دولت آمریکا برای این روند که حماس با عملیات طوفان الاقصی آن را ناکام گذاشت، تلاش کرد.

خبر مرتبط
عربستان و اسرائیل یک گام تا عادی‌سازی/ بایدن چه خوابی برای ریاض دید؟

اقتصادنیوز: در میانه تنش های حاکم بر خاورمیانه، دولت بایدن تلاش دارد تا از آب گل آلود ماهی گرفته و با ارائه امتیازهایی، ریاض را برای عادی سازی روابطش با تل آویو متقاعد کند.

آنها تاکید کردند: انگیزه‌های آمریکا و عربستان بعد از این مدت تغییر نکرده است. این دو کشور برای ایجاد نظام منطقه‌ای جدیدی تحت رهبری واشنگتن برای مقابله با ایران تلاش می‌کنند. دولت کنونی آمریکا «عقیده‌ای» را برای منطقه خاورمیانه ایجاد کرده است که شامل چند مسئله است: مقابله با ایران در منطقه، تشکیل کشور فلسطینی خالی از سلاح در کرانه باختری و نوار غزه، ایجاد ائتلاف امنیتی گسترده با عربستان که شامل عادی‌سازی روابط میان عربستان و ریاض باشد و تقویت توسعه اقتصادی و شکوفایی در خاورمیانه.

این پژوهشگران تاکید کردند: مانعی در مقابل عربستان برای پیشبرد عادی‌سازی روابط با اسرائیل وجود دارد و آن این است که عملیات طوفان الاقصی به خاندان حاکم عربستان این را ثابت کرد که مشکل فلسطین یک مشکل ثانویه نیست و نمی‌توان آن را نادیده گرفت. برای همین عربستان خیلی برای هم‌ذات‌پنداری با اسرائیل تلاش نمی‌کند و بیشتر برای نشان دادن همبستگی با فلسطینی‌ها تلاش می‌کند. در نتیجه بهایی را که از اسرائیل می‌خواهد بالا می‌برد. یکی از نتایج جنگ کنونی افزایش بهای عادی‌سازی روابط با عربستان برای اسرائیل در خصوص موضوع فلسطین است. این چیزی است که مقامات اسرائیلی تاکنون با آن مخالفت کرده‌اند.

این پژوهشگران تاکید کردند: بهایی هم که عربستان باید در ازای عادی‌سازی روابط با اسرائیل بپردازد بعد از عملیات طوفان الاقصی افزایش یافته است چرا که اکنون باید مشارکت بیشتری در موضوع فلسطین از طریق مشارکت فعال در بازسازی غزه و اداره آن و تعامل با موضع مردم کشورهای عربی که از آغاز جنگ علیه اسرائیل تشدید شده است، داشته باشد. به عنوان مثال عربستان باید با بیش از ۹۰ درصد شهروندان کشورهای شورای همکاری خلیج فارس از جمله عربستانی‌ها تعامل کند که با عادی‌سازی روابط با اسرائیل مخالف هستند. شکاف بین سیاست‌های نظام‌های این کشورها و مواضع شهروندانشان به ویژه در خصوص موضوع فلسطین رو به گسترش است.

آن‌ها تاکید کردند: به دنبال جنگ غزه و نتایج آن تغییراتی در شروط دو طرف اسرائیلی و عربستانی برای امضای عادی‌سازی روابط به وجود آمده است. عربستان اکنون بیشتر از قبل بر امضای توافق‌های دفاعی با آمریکا و دستیابی به کمک و موافقت برای ایجاد زیرساخت هسته‌ای غیرنظامی بدون اعتراض اسرائیل اصرار دارد. عربستان همچنین می‌خواهد اسرائیل درباره راهکار تشکیل دو دولت و تشکیل یک قدرت جدید فلسطینی تعهد بدهد.

این دو پژوهشگر اشاره کردند: اسرائیل پیش‌بینی می‌کند که عربستان با تشکیل یا حداقل مشارکت در یک نیروی کار عربی برای اداره نوار غزه و بازسازی آن و مشارکت در تشکیل یک رهبری جدید فلسطینی برای بر عهده گرفتن مسئولیت اداره نوار غزه با حمایت عربستان موافقت کند. معیار هزینه و سود عادی سازی روابط نظام‌های عربی با اسرائیل از زمان جنگ طوفان الاقصی در حال تغییر است چرا که اسرائیل از نظر نظام‌های عربی نه تنها حماس را شکست نداده بلکه صحنه‌های ویرانی و قتل و کشتار در نوار غزه تنش‌هایی را میان مردم کشورهای عربی با نظام‌هایشان که با اسرائیل سازش کرده‌اند یا برای عادی‌سازی روابط با اسرائیل تلاش می‌کنند، ایجاد می‌کند. برای همین عربستان و بقیه کشورهای عربی در این دوره ترجیح می‌دهند در تبلیغ برای حل و فصل موضوع نوار غزه نقش نداشته باشند چرا که در این صورت باید مشارکت فعال در حل این موضوع نقشی در نیروی کار عربی برای اداره نوار غزه و بازسازی آن داشته باشند.

این پژوهشگران هشدار دادند: لجاجت اسرائیل و مخالفتش با ایجاد افق سیاسی برای نزاع اسرائیل و فلسطین یا اجازه دادن به مشارکت مشروط و تدریجی تشکیلات خودگردان فلسطین در اداره غزه منجر به دور شدن بیشتر توافق اسرائیل و عربستان و بهبود تدریجی روابط بین آمریکا و عربستان بدون عادی سازی روابط میان ریاض و تل آویو می‌شود. در نتیجه دو فرصت استراتژیک برای اسرائیل از دست می‌رود و آن تشکیل گروه منطقه‌ای با رهبری آمریکا و مشارکت عربستان علیه محور مقاومت و مشارکت کشورهای عربی از جمله عربستان در تقویت تشکیلات خودگردان فلسطین و تحقق ثبات در نوار غزه و بازسازی آن است.

این پژوهشگران تاکید کردند: اسرائیل فرصت عادی‌سازی روابط با جهان عربی و اسلامی و یک طراحی استراتژیک را از دست می‌دهد. توافق عادی سازی روابط با اسرائیل و عربستان که اکنون موانعی در پیش روی آن قرار دارد برای اسرائیل دستاوردهای اقتصادی را ایجاد کرده و مشروعیتش را در جهان عربی و اسلامی تقویت می‌کند. اسرائیل باید به این اطمینان برسد که این فرصت طلایی را که ممکن است یک بار در عمرش به دست بیاورد، از دست ندهد چرا که ممکن است این فرصت از دست برود و این مسئله در تمام زمینه‌ها نتایج بدی دارد.

 

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید