استراتژی پرهزینه کاخ سفید

زنگ خطر برای غرب؛ هراس آمریکا از آغاز رقابت سنگین تسلیحاتی در خاورمیانه/ لرزه برنامه هسته‌ای ایران بر جبهه غرب؟

کدخبر: ۶۶۷۱۳۰
اقتصادنیوز: گروهی از ناظران با اشاره به گزارش اخیر جامعه اطلاعاتی آمریکا که بر عبور قریب‌الوقوع ایران از آستانه گریز هسته‌ای تاکید دارد، بر این باورند که پیشرفت برنامه هسته‌ای ایران ماحصل سیاست‌های شکست خورده واشنگتن است که در کنار تنش‌های خاورمیانه می‌تواند برای آمریکا پرهزینه باشد.
زنگ خطر برای غرب؛ هراس آمریکا از آغاز رقابت سنگین تسلیحاتی در خاورمیانه/ لرزه برنامه هسته‌ای ایران بر جبهه غرب؟

به گزارش اقتصادنیوز، رویارویی دیرینه ایران و اسرائیل با افزایش تنش ها به سطوح بی سابقه ای به نقطه حساسی رسیده است. بر اساس برخی تحلیل‌های ادعایی، افزایش تنش‌ها زمینه را برای پیشرفت هرچه سریع تر برنامه هسته ای ایران فراهم کرده و نگرانی‌های جامعه بین‌المللی را برانگیخته است.

اوراسیا ریویو در این باره یادداشتی منتشر کرده و مدعی است، با توجه به وضعیت فعلی، هر گونه امیدی برای احیای برنامه جامع اقدام مشترک، به طور فزاینده‌ای دور به نظر می‌رسد. به ادعای این نشریه دورنمای مشارکت مجدد در این توافق، در درجه اول به دلیل فقدان انگیزه در داخل ایران جهت متوقف کردن پیشرفت در برنامه هسته‌ای کاهش یافته است.

به نظر می رسد دولت ایران برای بازگشت به میز مذاکره دلایل اندکی داشته باشد. پویایی های سیاسی داخلی در ایالات متحده نیز نقش مهمی ایفا می کند، زیرا احیای توافق با مخالفت‌های شدید روبرو می‌شود و احیای آن را غیرممکن می‌کند. فشار قابل توجهی از سوی حزب جمهوری خواه آمریکا برای اعمال فشارها برایران با هدف جلوگیری از لغو تحریم ها وجود دارد.

زنگ خطر برای غرب به صدا در آمد؟

اوراسیا ریویو در ادامه یادداشت اعایی‌اش آورد: از دیدگاه برخی از سیاستمداران در ایالات متحده، احیای توافق هسته‌ای، همراه با کاهش تحریم ها، می تواند منابع مالی مورد نیاز دولت ایران را برای تقویت توان و قدرت نظامی اش فراهم کند. چنین تحولی نه تنها قدرت نظامی ایران را افزایش می دهد، بلکه جایگاه این کشور را در صحنه جهانی برجسته تر کرده و به طور بالقوه منجر به ادغام مجدد این کشور در سیستم مالی بین المللی می شود. در نتیجه، هجوم بالقوه درآمد می‌تواند به طور قابل توجهی توازن قدرت را در منطقه تغییر دهد و چشم انداز ژئوپلیتیکی پیچیده‌تر کند.

با این وجود، تاکید بر تغییر ارزیابی های ایالات متحده درباب برنامه هسته ای ایران ضروری است.این نشریه در ادامه مدعی شد، گزارش (ادعایی) از نهاد اطلاعات ملی ایالات متحده زنگ خطر را به صدا درآورده و تاکید دارد که ایران در برنامه هسته‌ای خود پیشرفت های قابل توجهی به دست آورده است. به ادعای نشنال ریویو، تغییر در اظهارنظرها نشانه عادی سازی گفتمان هسته‌ای است که می تواند پیامدهایی برای امنیت منطقه ای و جهانی داشته باشد.

شایان ذکر است که دولت ایران بارها تاکید داشته که برنامه هسته‌ای اش صلح آمیز است. با این حاال آنگونه که نشنال ریویو مدعی است، اظهارات اخیر مقامات ایرانی حاکی از تغییر احتمالی سیاست تهران است. کمال خرازی، مشاور ارشد سیاست خارجی ایران، اخیراً تاکید کرد  که اگر اسرائیل به تأسیسات هسته‌ای ایران حمله کند، تهران ممکن است در استراتژی هسته‌ای خود تجدیدنظر کند.

تغییر لحن مقام های ایران قابل توجه است. علاوه بر این، احمد بخشایش اردستانی، نماینده مجلس ایران، صراحتا اعلام کرد که ایران ممکن است پیشتر به سلاح هسته ای دست یافته باشد - ادعایی که اگر درست باشد، محاسبات استراتژیک در منطقه را به‌طور چشمگیری تغییر می‌دهد.

سال گذشته، تشدید تنش ها بین ایران و اسرائیل با پیشرفت برنامه هسته ای ایران همزمان شده است. آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، مدعی شده که ایران در آستانه گریز هسته ای قرار دارد. از همین رو می توان گفت که پیشرفت سریع برنامه هسته‌ای ایران به مقوله ای برجسته تبدیل شده که برخی آن را ماحصل خروج ایالات متحده از برجام در دولت ترامپ نسبت می‌دهند. دولت کنونی خروج ترامپ از برجام را زمینه ساز پیشرفت برنامه هسته ای ایران و پیچیدگی معادلات حاکم بر منطقه می داند.

777

اوراسیا ریویو در ادامه یادداشت ادعایی‌اش آورد، افزایش سطح فعلی غنی‌سازی اورانیوم که طبق گزارش‌ها به 84 درصد رسیده، به نگرانی ها دامن زده است. ناظران مدعی‌اند که ایران با این حجم از اورانیوم غنی شده در آستانه گریز هسته ای قرار دارد. پیشرفت برنامه هسته ای ایران می تواند نتایج بسیاری را به دنبال داشته باشد؛ غرب مدعی است که تداوم این فرایند زمینه را برای تشدید محدودیت ها هموار کرده و (به ادعای این گروه) تهران را در انزوا قرار خواهد داد. با این همه گروهی دیگر مدعی‌اند که پیشرفت برنامه هسته ای ایران می تواند زمینه را برای رقابت تسلیحاتی در سطح منطقه هموار کند.

به ادعای اوراسیا ریویو، سایر کشورهای خاورمیانه که از توانمندی های هسته ای ایران احساس خطر می کنند، احتمالاً به دنبال توسعه زرادخانه های خود هستند. این امر منجر به افزایش تنش و خطر رویارویی می شود که می تواند عواقب منفی برای منطقه داشته باشد.

 

 

 

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    • نیم قرن با اقتصاد ایران؛ ۲ دی

      اقتصادنیوز: در پروژه «نیم قرن با اقتصاد ایران» تلاش بر این است تا از قبل اخبار و گزارش های اقتصادی به تصویر روشنی از…

    کارگزاری مفید