اسرائیل در حلقه آتش؛ مقاومت خاورمیانه را برای تلآویو جهنم میکند
به گزارش اقتصادنیوز، در میانه افزایش تنشها میان ایران و اسرائیل، ایالات متحده کنار اسرائیل قرار گرفته و از متحد دیرینهاش حمایت میکند. در این میان سوال این است، متحدان منطقهای ایران تا چه اندازه قادرند در میانه تنش میان تهران و تلآویو نقش آفرینی کنند؟ خبرگزاری الجزیره در این باره نوشت: «در یک سال گذشته، انصارالله یمن در همبستگی با مردم فلسطین و در اعتراض به جنگ اسرائیل علیه غزه، کشتیهای مرتبط با اسرائیل در دریای سرخ، خلیج عدن و تنگه باب المندب را هدف حملات خود قرار دادهاند. با ترور شهید سیدحسن نصرالله، رهبر حزبالله در یک حمله هوایی گسترده به حومه مسکونی بیروت، معادلات خاورمیانه به شکل جدی تغییر کرده است. پس از ترور رهبر جنبش مقاومت حزبالله، یحیی سریع، سخنگوی انصار الله در یک سخنرانی تلویزیونی هشدار داد تا زمانی که اسرائیل حملاتش به غزه و لبنان را متوقف نکند، جنگ علیه این بازیگر ادامه دارد. او تاکید کرد حوثیها با هواپیماهای بدون سرنشین سایتهای نظامی اسرائیل در تلآویو و شهر بندری ایلات در دریای سرخ را هدف قرار دادهاند.پس از آن اعضای مقاومت مستقر در عراق نیز با انصارالله هم صدا شدند و مواضع اسرائیل را هدف موشکهای خود قرار دادند.»
همزمان نیروهای اسرائیلی بارها مدعی شدهاند که سیستمهای دفاعی این رژیم - با کمک آمریکا، اردن و سایر کشورها - بخش عمدهای از حملاتی را که توسط محور مقاومت انجام شده رهگیری کرده است. تلآویو ادعا میکند که حملات، از جمله موشکهای ایران که روز سهشنبه اسرائیل را هدف قرار دادند، خسارت اندکی برجای گذاشته است؛ ادعایی که متحدان این بازیگر نیز نتوانستند تایید کنند. سینا طوسی، کارشناس ارشد اندیشکده مرکز سیاست بینالملل مستقر در واشنگتن دی سی، در این باره به الجزیره گفت: «به باورم رژیم اسرائیل تلاش دارد تا خسارات ناشی از حملات ایران را کم اهمیت جلوه دهد، با این همه همین گزاره نیز نشانه مثبتی است زیرا میتواند فشارهای سیاسی بر اسرائیل را افزایش داده و مانع از آن شود تا رادیکالهای مستقر در ساختار سیاسی این رژیم دست به ماجراجویی پرهزینهای بزنند.» به باور این تحلیلگر، «این مقوله نیاز به برقراری آتش بس را تقویت خواهد کرد.» طوسی در ادامه تحلیل خود به انفعال دولت بایدن اشاره کرد و گفت: «چنین رویکردی صرفا موجب شده تا طرح آتش بس پس از ماهها بینتیجه باقی بماند و امروز خاورمیانه در چنین شرایطی قرار بگیرد.» این تحلیلگر در ادامه خاطر نشان کرد که «هیچکدام از بازیگران منطقه بالاخص ایران خواهان افزایش تنش نیستند با این همه اگر اسرائیل دست به ماجراجویی بزند، مرتکب قمار خظرناکی شده است.»
نفت - اهرمی کلیدی برای مهار تنش؟
طوسی در ادامه گفت و گوی خود به الجزیره گفت: «اهرمی کلیدی برای ایران و متحدانش تأسیسات نفتی در منطقه است.» به ادعای این تحلیلگر، «مقاومت عراق تاکید کرده اگر اسرائیل اشتباهی مرتکب شود آنها ساکت نخواهند ماند و تاسیسات نفتی این بازیگر را هدف حملاتشان قرار میدهند. حال در چنین شرایطی اگر صادرات انرژی خلیج فارس به شکل قابل توجهی مختل شود، پیامدهایی برای بازار جهانی نفت، اقتصاد جهانی و اروپا خواهد داشت». تاسیسات نفتی مدتهاست که هدف همه طرفها بوده و حمله به آنها میتواند باعث اختلالی بزرگ شود. به نوشته خبرگزاری الجزیره، سپتامبر 2019، انصارالله یمن مسئولیت حملات پهپادی به تاسیسات نفتی بزرگ متعلق به آرامکو، غول نفتی دولتی عربستان سعودی را برعهده گرفتند، حملهای که در آن بازه زمانی ایالات متحده و ریاض تصور میکردند با حمایت تهران انجام شده است. طبق گزارشها، تنها در جریان یک حمله، 5 میلیون بشکه در روز از تولید نفت خام تحت تأثیر قرار گرفته که حدود نیمی از تولید عربستان سعودی یا 5 درصد از عرضه جهانی نفت است. طوسی در این باره گفت: «ما جنس رویارویی انصارالله را شاهد بودیم، این گروه توانسته بود تا عمق خاک عربستان نفوذ کند».
همزمان اعضای مقاومت روز سهشنبه هشدار دادند که در صورت مشارکت آمریکا در هرگونه اقدام تلافی جویانه ادعایی علیه ایران یا استفاده اسرائیل از حریم هوایی عراق علیه تهران، پایگاههای آمریکا در عراق و منطقه را هدف قرار خواهند داد. به همین ترتیب، وقتی صحبت از پایگاههای آمریکا در منطقه، از جمله در عربستان سعودی، امارات متحده عربی، قطر، بحرین میشود، تهران هشدار داده که در صورت همصدایی نسبی بازیگری با تل آویو، آن کشور در این ماجراجویی احتمالی دخیل و مسئول خواهد بود. از همین رو به باور طوسی در چنین شرایطی زیرساختهای این گروه از بازیگران نیز به اهدافی کلیدی و مشروع برای مقاومت تبدیل میشوند.
آیا مقاومت میتواند اسرائیل را متوقف کند؟
آندریاس کریگ، تحلیلگر مرکز بحران ژئوپلیتیک و دانشیار دانشکده مطالعات امنیتی در کینگز کالج لندن، در این باره مدعی شد: «اعضای مقاومت عراق توانایی حمله از راه دور به اسرائیل را ندارند و فاقد زرادخانهای هستند که سایر گروهها مانند حزبالله و انصارالله از آن برخوردارند.» کریگ در گفت و گو با الجزیره ادعا کرد که «هدف این گروه (مقاومت عراق) اساساً ایجاد اختلال در فعالیت نیروهای ائتلاف تحت رهبری ایالات متحده در طول جنگ عراق بوده است. آنها عمدتاً در فضای جنگ چریکی و نامتقارن مهارت دارند هرچند قادرند برای اسرائیل چالش ساز شوند.»
کریگ در ادامه این گفت و گو ادعا کرد، از سوی دیگر، «حزبالله یک شبکه جهانی دارد که از آن با پایگاههای تابعه در سراسر جهان از جمله در عربستان سعودی و غرب آفریقا فعالیت میکنند. چنین شبکهای وضعیت را برای اسرائیل بسیار خطرناکتر میکند زیرا مقاومت لبنان قادر است به اهداف اسرائیل در خارج از سرزمینهای اشغالی نیز حمله کند.»
کریک در ادامه مدعی شد: «ماه گذشته، انصارالله تلآویو را هدف عمیقترین حمله موشکیاش قرار داد و بدین طریق مرکز رژیم اسرائیل و پایگاه نظامی این بازیگر را موشک باران کرد. پس از آن انصارالله اعلام کرد که سامانههای دفاعی اسرائیل نمیتوانند موشک مافوق صوت آنها را که در 11 دقیقه از فاصله 2000 کیلومتری به مرکز سرزمینهای اشغالی رسیده و از یک منطقه باز در حدود 11 کیلومتری فرودگاه بن گوریون عبور داشتند را رهگیری کنند. ناصرالدین عامر، معاون رئیس سازمان رسانهای انصارالله، در شبکه ایکس(توئیتر) سابق گفت که «20 موشک پرتاب شد و تل آویو قادر به رهگیریشان نبود.» اسرائیل مدعی شد که موشکها رهگیری شدهاند. پس از پایان حملات انصارالله، یک مقام اسرائیلی ادعا کرد، 9 نفر جراحات جزئی دیدهاند.»
اختلال در دریای سرخ
کریگ در ادامه گفت و گویش با الجزیره مدعی شد: «به باورم بستن تنگه باب المندب توسط انصارالله بیش از حمله موشکی توسط این گروه میتواند معادلات خاورمیانه و اسرائیل را تحت تاثیر قرار دهد.» بتول دوگان، استادیار روابط بینالملل در دانشگاه آنکارا نیز در این باره به الجزیره گفت: «درست است که حملات انصارالله به کشتیهایی که متعلق به اسرائیل هستند نتوانسته جنگ در غزه را متوقف کند، با این همه زمینهساز نوعی بیثباتی در دریای سرخ شده و همین مقوله فشارها بر تلآویو جهت متوقف کردن رویارویی را افزایش داده است.» او گفت: «حملات انصارالله موجب شده تا اسرائیل احساس ناامنی کند و من فکر میکنم این هدف و موفقیت نهایی آنها در حال حاضر است.» این تحلیلگر در ادامه مدعی شد: «ما میدانیم که ایران توان موشکی بالایی دارد، اما وقتی انصارالله با تهران هم صدا شود، آن زمان ظرفیت این گروه به قدری افزایش خواهد یافت که قابل ارزیابی نیست.»