ابزار نتانیاهو برای سرکوب صداهای مخالف در کابینه کیست؟

کدخبر: ۶۷۸۴۱۱
اقتصادنیوز: نتانیاهو با وارد کردن «گیدعون صعر» به ترکیب کابینه خود، عملاً سه عضو کابینه را برای همراهی بیشتر با سیاست‌های مدنظر خویش تحت فشار قرار می دهد تا او را در مرکز تصمیم‌گیری‌های کلان مهم رژیم صهیونیستی قرار داده، از هرگونه مخالفت با خود بازدارد.
 ابزار نتانیاهو برای سرکوب صداهای مخالف در کابینه کیست؟

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از تسنیم،  رژیم صهیونیستی از نوامبر 2018، همزمان با خروج «آویگدور لیبرمن» رهبر حزب اسرائیل خانه ما، از ائتلاف کابینۀ «نتانیاهو» با بحران عدم ثبات سیاسی روبرو است. پس از فروپاشی کابینه در آن سال، رژیم صهیونیستی تا سال 2020 طی دو انتخابات نتوانست تشکیل کابینه دهد. سال 2020 میلادی به دلیل شیوع کرونا، در سومین انتخابات پی در پی در رژیم صهیونیستی، «بنی گانتس»، رهبر ائتلاف وحدت ملی با «نتانیاهو» ائتلاف کرد. اما آن کابینه هم با همه فشارها، بیش ازیکسال دوام نیاورد و در چهارمین انتخابات مستمر، «نفتالی بِنِت» و «یائیر لاپید» کابینه مخالفان «نتانیاهو» را تشکیل دادند. کابینه ای که یکسال بیشتر عمر نکرد و سال 2022 فروپاشید تا «نتانیاهو» با کمک جریان‌های مذهبی و تندرو، کابینۀ جدید رژیم صهیونیستی را تشکیل دهد.

کابینه اخیر «نتانیاهو» با 64 کرسی از دو بخش تشکیل شده است: 32 کرسی از آنِ «لیکود» راستگرا به رهبری «نتانیاهو» و 32 کرسی از آنِ مذهبی‌های تندرو با رهبران راستگرای افراطی مثل «آریه درعی»، «بتسلائل اسموتریچ» و «ایتمار بن گویر» که در حال حاضر مسئولیت وزارت دارایی و امنیت داخلی رژیم صهیونیستی را برعهده دارند.

حضور این جریان های افراطی حتی برای کشورهای غربی و هم پیمان اصلی رژیم صهیونیستی، یعنی ایالات متحده هم قابل پذیرش نبود. تا آنجا که آمریکایی ها از «نتانیاهو» خواستار آن شدند که به این شخصیت‌های افراطی پست وزارت ندهد. اما «نتانیاهو»- که خودش یک افراطیِ تندرو است- برای باقی ماندن در مستند قدرت، به حضور این افراطی‌های تندرو نیز بال و پر داد؛ چرا که آنها 32 کرسی از 64 کرسی ائتلاف کابینه، یعنی نیمی از کرسی‌های کابینه را در اختیار داشتند و خروج یکی از آنها برای سرنگونی و فروپاشی کابینه نتانیاهو کافی بود.

گیدعون صعر؛ رقیب دیروز، متحد امروز

در آخرین روزهای سپتامبر 2024، در روزهایی که اختلاف بین «نتانیاهو»، نخست وزیر رژیم صهیونیستی و «یوآو گالانت»، وزیر جنگ این رژیم در حال افزایش بود، نخست وزیر رژیم صهیونیستی در نشست خبری مشترک با «گیدعون صعر»، رهبر حزب «امید جدید»، از پیوستن وی به ائتلاف کابینه خود خبر داد. «گیدعون صعر» در معیت چهار هم حزبی خود، تعداد کرسی‌های ائتلاف کابینۀ «نتانیاهو» را به 68 کرسی ارتقاء داد.

خبر مرتبط
آخرین جزئیات حمله اسرائیل به بیمارستان هلال احمر/بیمارستان کاملا تخریب شد

اقتصادنیوز:رییس جمعیت هلال احمر کشور گفت: در حمله بامداد امروز رژیم صهیونیستی به بیمارستان هلال احمر در مرز لبنان و سوریه، هیچ امدادگری آسیب ندید اما این مرکز کاملا تخریب شد و در آتش سوخت.

در حال حاضر در ائتلاف کابینۀ «نتانیاهو»، راستگرایان افراطی صاحب 14 کرسی هستند. این مجموعه، از اتحاد حزب «قدرت یهودی» به رهبری «ایتمار بن گویر» و «صهیونیزم مذهبی» به رهبری «بتسلائل اسموتریچ» به وجود آمده است. «بن گویر»، 6 کرسی و «اسموتریچ»، 8 کرسی در اختیار دارد.

احساس خطر گالانت از اضافه شدن صعر به ائتلاف حاکم

ورود «گیدعون صعر» به کابینۀ «نتانیاهو» در وهلۀ نخست، تهدید جدی برای «یوآو گالانت»، وزیر جنگ رژیم صهیونیستی به شمار می‌رود. طی یکماه اخیر، اختلافات «نتانیاهو» با «گالانت» به نقاط حساس رسیده است. تا جایی که دو هفته قبل، رسانه‌های رژیم صهیونیستی، «گیدعون صعر» را به عنوان اصلی‌ترین گزینه جایگزینِ «گالانت» در وزارت جنگ رژیم صهیونیستی معرفی کردند.

هرچند، گیدعون صعر، رسماً به رسانه‌های رژیم صهیونیستی اعلام کرد که در این مقطع قصد ورود به وزارت جنگ را ندارد و این کار را در این وضعیت نادرست می داند و در حال حاضر نیز به عنوان وزیر بدون وزارتخانه، به ائتلاف کابینه پیوسته است؛ اما حضور کسی که گزینۀ مدنظر «نتانیاهو» برای تکیه بر کرسی وزارت جنگ رژیم صهیونیستی به شمار می‌رفت، به مثابه تهدیدی علنی علیه «گالانت» به شمار می‌رود.

صعر؛ ابزار نتانیاهو برای مهار «بن گویر» و «اسموتریچ» 

معنای دوم حضور «گیدعون صعر» در کابینۀ «نتانیاهو»، تهدید رسمی و جدی «بن گویر»، وزیر امنیت داخلی و «اسموتریچ»، وزیر دارایی است. همانگونه که در سطور بالا اشاره شد، «بن گویر» در حال حاضر 6 کرسی و «اسموتریچ»، 8 کرسی کنست را در اختیار دارند. با ورود «گیدعون صعر»، تهدیدهای «بن گویر» برای خروج از کابینه بی اثر خواهد شد؛ چرا که حتی خروج «بن گویر» با 6 کرسی، منجر به انحلال کابینۀ «نتانیاهو» نخواهد شد.

از سوی دیگر خروج «اسموتریچ» با 8 کرسی، تعداد کرسی‌های ائتلاف حاکم را به 60 کرسی خواهد رساند. هرچند این تعداد کرسی با حداقل کرسی‌های لازم برای تشکیل کابینه یعنی 61 کرسی، یک کرسی فاصله دارد اما «نتانیاهو» در سال 2020 نیز در موقعیتی مشابه توانست با تطمیع یکی از اعضای اپوزیسیون، کابینۀ خود را حفظ کند. فلذا ورود «گیدعون صعر» اگرچه تهدید خروج «اسموتریچ» را به طور کامل از بین نمی‌برد اما می‌تواند مخاطرات ناشی از این تهدید را به حداقل ممکن برساند.

در چارچوب این سناریو کابینۀ «نتانیاهو» با وجود «گیدعون صعر» تنها در صورتی دچار فروپاشی خواهد شد که «بن گویر» و «اسموتریچ» مشترکاً از ائتلاف کابینه خارج شوند. مسئله‌ای که هرچند محتمل است اما وقوع آن نیز به اما و اگرهای فراوانی وابسته است که با باج دادن‌های «نتانیاهو» در موضع ضعف قرار می گیرد.

 تقویت موضع «نتانیاهو» در ساختار کابینه

ورود «گیدعون صعر» به ائتلاف کابینه حاضر آن هم در شرایطی که وی از سال 2020 در اعتراض به سیاست‌های تکروانه «نتانیاهو»، از «لیکود» خارج و حزب «امید جدید» را تأسیس کرده بود، موجب تقویت جایگاه «نتانیاهو» و کابینه‌اش در میانه جنگ در نوار غزه شده است. حال ورود «صعر» موجب آن شده که خطرات ناشی از باج‌گیری‌های مکرر بن گویر و اسموتریچ به طور کامل از بین برود و «گالانت» نیز در مخالفت با «نتانیاهو» در موضع ضعف قرار گیرد.

این بدان معنا است که «نتانیاهو» با وارد کردن «صعر» به جمع ائتلاف حاکم، جایگاه خود را در کابینه‌اش تثبیت کند تا کمتر در معرض بحران‌های ناشی از تهدید اعضای ائتلاف قرار گیرد و بتواند هر آنچه را که خود می‌خواهد به اجرا برساند. در حقیقت «نتانیاهو» وضعیتی را در کابنیه به وجود آورد تا کسی نتواند مقابل یکجانبه‌گرایی‌های او بایستد و آنچه خودش می‌خواهد را بدون تهدید مخالفان به پیش ببرد. در حقیقت ورود «گیدعون صعر»، ایجاد موقعیتی برای «نتانیاهو» در راستای اجرای خواسته‌های او است.

خبر مرتبط
المیادین خبر داد/ ترور داماد سید حسن نصرالله شکست خورد

اقتصادنیوز: یک منبعی در حزب الله ترور وفیق صفا در حمله تروریستی رژیم اسرائیل به بیروت را تکذیب کرد و گفت که او از این ترور نجات پیدا کرده است.

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید