معنای رویارویی تهران و تلآویو برای اعراب/ پادشاهیهای خلیج فارس قربانی جاهطلبیهای اسرائیل میشوند؟
به گزارش اقتصادنیوز، امواج میدیا با انتشار گزارشی مدعی شد: «حمله موشکی ایران به اسرائیل واکنشهای متفاوتی را در منطقه به دنبال داشت. گروهی از رقبای ایران از این رویارویی استقبال کردند، اما کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس خواستار تنشزدایی و افزایش تعامل با تهران هستند. در همین راستا پادشاهیهای عرب خلیج فارس ۲ اکتبر با احتیاط تشدید تنش بین ایران و اسرائیل را رصد کرده و تلاش دارند تا موضع منفعلانه اتخاذ کنند. شورای وزیران نشست همکاری خلیج فارس هم "تشدید تنشها" در منطقه را بررسی کرده و خواستار اجرای قطعنامهی ۱۷۰۱ شورای امنیت سازمان ملل شد؛ قطعنامهای که به واسطهاش خروج نیروهای اسرائیلی از خاک لبنان و "خلع سلاح همهی گروههای مسلح" در این کشور لحاظ شده است.»
اعراب سرگردان میان تهران و تل آویو
این رسانه در ادامه گزارش خود آورده است: «شیخ تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر، در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با مسعود پزشکیان، رئیسجمهور ایران، نسبت به عواقب "تنشافزاییهای اسرائیل در منطقه" هشدار داد و تأکید کرد که "انتخاب راهبردی دوحه" همچنان میانجیگری است. این دیدار در حالی انجام شد که پزشکیان برای شرکت در سومین اجلاس گفتگوی همکاری آسیایی (ACD) به قطر سفر کرده بود. عمان نیز ضمن ابراز نگرانی نسبت به تشدید تنش بین ایران و اسرائیل بر جدیبودن پیامدهای چنین رویارویی تأکید کرد و خواستار خویشتنداری به منظور حفاظت از منطقه شد. فیصل الابراهیم، وزیر اقتصاد عربستان سعودی هم تحولات منطقهای را تأسفبار خواند و بر لزوم تنشزدایی، گفتگو و همکاریهای جهانی و منطقهای بیشتر تأکید کرد. همزمان رسانههای کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس به دقت فعل و انفعالهای میان تهران و تلآویو و پیامدهای آن را دنبال میکنند. العربیه که تحت حمایت عربستان است ۲ اکتبر وعده (ادعایی) بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، در مورد "واکنش تند تل آویو و موضع گیری متقابل مسعود پزشکیان را که گفته بود، پاسخ ایران کوبندهتر خواهد بود را برجسته کرد.»
امواج میدیا در ادامه نوشت، «ارم نیوز، مستقر در ابوظبی، ۲ اکتبر به نقل از کابینه اسرائیل مدعی شد که پاسخ تلآویو "به جنگ منطقهای منجر نمیشود"، به این معنی که اسرائیل از حمله ادعایی به سایتهای هستهای ایران اجتناب خواهد کرد. ارم افزود که حمله ایران نقاط ضعف سامانههای پدافند هوایی اسرائیل را آشکار ساخت و هزینههای بالای آنها و محدودیتهای مقابله با حملات موشکی متوالی را برجسته کرد.روزنامهی القبس کویت نیز نوشت: عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، حمله به اسرائیل را "اقدام مشروع دفاعی" خوانده است. این نشریه همزمان به نقل از وزیر امور خارجه این هشدار را برجسته کرد که در صورت همکاری هر بازیگر ثالثی با اسرائیل جهت هدف قرار دادن ایران، کشور یا بازیگر مداخله کننده نیز با پاسخی سخت روبرو خواهد شد.»
در میان گزارشهایی مبنی بر اینکه اسرائیل ممکن است در پاسخ به حملهی ۱ اکتبر ایران به تأسیسات مربوط به انرژی ایران حملهای ادعایی کند، کتائب حزبالله تاکید کرد که "در صورت شروع جنگ قدرت" زیرساختهای نفتی در منطقه را هدف قرار میدهد و این گروه اعلام کرد در صورت وقوع چنین شرایطی "جهان ۱۲ میلیون بشکه نفت در روز را از دست خواهد داد." احتمالاً کتائب حزب الله به تأسیسات انرژی در کشورهای شورای همکاری خلیج فارس اشاره دارد، زیرساختهایی که در صورت همکاری اعراب با تلآویو میتواند به اهداف محور مقاومت تبدیل شود. در همین راستا گروهی از ناظران مدعیاند که پاسخ احتمالی اسرائیل سنگین خواهد بود، گروهی دیگر ضمن تایید این ادعا براین باورند که تهران در صورت حمله همه جانبه اسرائیل پاسخی تند به این بازیگر میدهد؛ پاسخی که میتواند معادلات خاورمیانه را تحت تاثیر قرار دهد. در همین قاب رویکرد پادشاهیهای خلیج فارس با اهمیت است، بازیگرانی که ممکن است به واسطه محاسباتی اشتباه غفلتا وارد رویارویی احتمالی شده و تاسیسات و زیرساخت هایشان هدف حملات مقاومت قرار بگیرد. از همین رو کشورهای حاشیه خلیج فارس تلاش دارند تا با توسل به اهرمهای دیپلماتیک یا به تنشها پایان داده یا خود را از رویارویی احتمالی تهران و تل آویو دور نگاه دارند.»