پشتپرده طرح جاهطلبانه بنسلمان؛ گوگل چگونه ناجی ریاض میشود؟
به گزارش اقتصادنیوز، در اقدامی مهم که نشاندهنده اهمیت خاورمیانه در چشمانداز فناوری جهانی است، گوگل با صندوق سرمایهگذاری عمومی عربستان سعودی (PIF) و صندوق ثروت مستقل پادشاهی، مشارکت استراتژیکی را آغاز کرد. در همین راستا، گوگل و صندوق پادشاهی در حاشیه کنفرانس «ابتکار سرمایهگذاری آینده» در ریاض، این توافق را اعلام کردند که بر اساس آن یک هاب جدید هوش مصنوعی (AI) در عربستانسعودی ایجاد خواهد شد. این هاب که در نزدیکی «دمام» در استان شرقی واقع شده، دارای آخرین زیرساخت گوگل است؛ از جمله واحدهای پردازش تانسور (TPU) و واحدهای پردازش گرافیکی (GPU. به نوشته موسسه خاورمیانه، هدف این مشارکت، قراردادن عربستانسعودی بهعنوان رهبر جهانی هوش مصنوعی، ایجاد پیشرفت در مدلهای هوش مصنوعی به زبان عربی و ایجاد هزاران شغل در بخش فناوری است. این مشارکت بر "ارتباط متقابل فزاینده" بین هوش مصنوعی و انرژی تاکید میکند، چراکه عربستانسعودی -همراه با امارات و سایر کشورهای خلیجفارس- از انرژی مازاد خود برای تامین انرژی مراکز داده -یک ستون حیاتی زیرساخت هوش مصنوعی- استفاده میکند. چنین مزیتی، انرژی این منطقه را برای غولهای فناوری مانند گوگل، مایکروسافت، انویدیا و آمازون را بهطور فزایندهای جذاب میکند. موسسه خاورمیانه در ادامه مدعی شد، مشارکت گوگل و صندوق پادشاهی پس از آن صورت میگیرد که صندوق ریاض برنامههای خود را برای کاهش سرمایهگذاریهای خارج از کشور به نفع تقویت اقتصاد داخلی اعلام کرد؛ گزارهای که نشاندهنده تعهد ریاض به فناوری بهعنوان محرک تنوع اقتصادی است.
در قلب این مشارکت، یک مرکز داده گسترده قرار دارد که توسط صندوق تأمین مالی میشود که از تلاشهای گوگل برای پاسخگویی به تقاضای فزاینده برای خدمات مبتنی بر هوش مصنوعی در سراسر خاورمیانه پشتیبانی میکند. مشارکت از سه جزء اصلی تشکیل شده است. اول، مرکز داده تحت مدیریت گوگل توسط صندوق تامین مالی خواهد شد تا ظرفیت زیرساختی را افزایش داده و پادشاهی را به هاب منطقهای برای هوش مصنوعی و خدمات ابری تبدیل کند.
دوم، گوگل و صندوق بهطور مشترک پیشنهادهای هوش مصنوعی گوگل را برای مشتریان منطقهای و بینالمللی بازاریابی خواهند کرد، و در عین حال عربستان را بهعنوان یک بازیگر مرکزی در اقتصاد دیجیتال قرار میدهند. در نهایت، این مشارکت بر ارتقای مهارت نیروی کار محلی تأکید دارد، بنابراین نیاز به هوش مصنوعی و استعدادهای فناوری در عربستانسعودی را برطرف میکند. چنین همکاری همچنین نشاندهنده فرصتی قابلتوجه برای تقویت مشارکت زنان در نیروی کار است؛ نیرویی که قبلاً در نتیجه تلاشهای متنوع اقتصادی پادشاهی افزایش یافته است. هدف گوگل و صندوق از طریق ابتکارات آموزشی و برنامه های آموزشی در واقع ایجاد یک زنجیرهای پایدار از استعدادها برای حمایت از رشد بلندمدت در بخش هوش مصنوعی است.
به نوشته این موسسه مطالعاتی، اهمیت این مشارکت فراتر از منافع تجاری است. با توجه به چشم انداز ژئوپلیتیک فعلی، این همکاری احتمالاً با آژانسهایی در ایالات متحده مانند شورای امنیت ملی و وزارت بازرگانی هماهنگ خواهد شد. این همسویی با دولت ایالاتمتحده جنبه امنیت ملی سیستمهای هوش مصنوعی و ماهیت بهسرعت در حال تغییر کنترلهای صادراتی را منعکس میکند؛ متغیری که غولهای فناوری ایالاتمتحده را وادار میکند تا هنگام انجام معاملات در کشورهای خارجی احتیاط کرده و از موانع قانونی احتمالی جلوگیری کنند.
مشارکت گوگل و صندوق پادشاهی از چندین جهت کلیدی با قرارداد جی-42 و مایکروسافت تفاوت چشمگیری دارد. در حالی که ترتیبات G42-Microsoft ممکن است شامل توسعه مشترک قابلیتهای هوش مصنوعی جدید باشد، قرارداد گوگل و صندوق شامل انتقال مدل یا ایجاد مشترک فناوری هوش مصنوعی با صندوق نمیشود. در عوض، پیشنهادات خدمات هوش مصنوعی در دسترس تجاری، باقی خواهد ماند و گوگل احتمالاً کنترل عملیاتی کامل بر مرکز داده را حفظ خواهد کرد. دوم، در حالی که ترتیبات G42-Microsoft شامل فناوری اختصاصی مانند تراشههای H100 و یک شبکه خصوصی است، همکاری گوگل و صندوق ساده است و تنها شامل گسترش مرکز داده و سرویسهای موجود گوگل، بدون محیطهای بسته یا انتقال اختصاصی است.
در واقع، مشارکت عربستانسعودی با گوگل، مانوری جسورانه برای تبدیلشدن پادشاهی به رهبر اقتصاد دیجیتال، جذب شرکتهای فناوری سطح بالا و در عین حال پرورش استعدادهای محلی است. این قرارداد با ایجاد زیرساختهای فناوری عربستانسعودی، این کشور را بهعنوان یک مرکز جذاب برای کسبوکارهای جهانی که نیاز به خدمات داده با ظرفیت بالا و قابلیتهای هوش مصنوعی پیشرفته دارند، قرار میدهد.
فراتر از تقویت رشد اقتصادی، این مشارکت نشانه تعهد ملی به نوآوری است. با دور شدن ریاض از وابستگی به نفت، مشارکت گوگل و صندوق نشان میدهد که چگونه سرمایهگذاری استراتژیک در فناوری میتواند هویت اقتصادی کشور را تغییر دهد. عربستان سعودی با افزایش دادهها و ظرفیتهای هوش مصنوعی خود بهعنوان بازیگری مهم در اقتصاد دیجیتال خاورمیانه با پتانسیل شکل دادن به سیاستها و زیرساختهای فناوری در کشورهای همسایه ظاهر میشود. مشارکت گوگل و صندوق، همراه با قرارداد مایکروسافت-G42، میتواند سایر کشورهای حوزه خلیجفارس از جمله بحرین، عمان، کویت و قطر را تشویق کند تا معاملات مشابهی را انجام دهند و منطقه را بهطور جمعی به یک خوشه هوش مصنوعی تبدیل کرده و آن را بهعنوان یک مرکز استراتژیک برای شرکتهای فناوری غربی و آسیایی تبدیل کند.
مشارکت گوگل و صندوق پادشاهی نمادی از تکامل روابط ایالاتمتحده و عربستانسعودی است که منعکسکننده آغاز تغییر از روابط سنتی انرژی به یک مشارکت پویا با تمرکز بر فناوری و نوآوری است. این مشارکت همچنین نشاندهنده مدل جدیدی از همکاری خلیجفارس -با حمایت دولت ایالاتمتحده- با رهبران فناوری جهانی است. در خاورمیانهای که بهطور فزایندهای با جاهطلبیهای دیجیتال و گسترش سریع زیرساخت هوش مصنوعی تعریف میشود، مشارکت گوگل و صندوق و معاملات مشابه، مانند توافق مایکروسافت با G42، نشاندهنده یک تغییر عمیق است و بر آمادگی منطقه برای ظهور بهعنوان یک نیروی مرکزی در فناوری جهانی تأکید میکند.