ادعای نشریه آمریکایی / ناتو به پایان راه می‌رسد؟

کدخبر: ۷۰۴۵۳۴
اقتصادنیوز: نشریه آمریکایی بر این باور است که اروپا حالا با رئیس جمهوری در آمریکا دست به گریبان شده که می‌خواهد اروپا را از بین ببرد.
ادعای نشریه آمریکایی / ناتو به پایان راه می‌رسد؟

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایسنا، نشریه آمریکایی «پالتیکو» در تحلیلی پیرامون تصمیمات جنجالی اخیر «دونالد ترامپ»، رئیس جمهور آمریکا پیرامون جنگ اوکراین از جمله گفتگوی تلفنی طولانی مدت اخیر او با «ولادیمیر پوتین»‌، رئیس جمهور روسیه که باعث تعجب متحدان اروپایی شد، نوشته که این متحدان حالا نگران آنچه که «مماشات» ترامپ با روسیه می‌خوانند بوده و دیگر پایان روند سابق پشتیبانی‌های آمریکا از اروپا برای آنها مسجل شده و حتی از پایان ائتلاف ناتو صحبت می‌کنند.

پالتیکو می‌نویسد: «مقام‌های اروپایی همچنان که برای اجلاس امروز خود در مونیخ گردهم می‌آیند همچنان در تحیر از گفتگوی تلفنی ۹۰ دقیقه‌ای ترامپ با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه و صحبت‌های پیت هگست، وزیر دفاع آمریکا در بروکسل هستند. از نظر گابریلیونس لاندزبرگیس، وزیر امور خارجه سابق لیتوانی، آن بخش از صحبت‌های هگست که نگران کننده‌تر بوده و بیشتر از همه مغفول واقع شده این هشدار اوست مبنی بر این که "واقعیت‌ها" نخواهند گذاشت ایالات متحده ضامن امنیتی اروپا باشد. به عبارت دیگر یعنی دیگر پشتیبانی آمریکا تمام شد.

لاندزبرگیس همچون دیگر چهره‌ها، به پایان رسیدن یک دوران را احساس می‌کند. او گفت: "این را می‌توان ظهور گرگ‌ومیش ناتو قلمداد کرد. به ویژه آنکه فکر می‌کنم به زودی واشنگتن خروج ۲۰ هزار سرباز آمریکایی از اروپا را اعلام خواهد کرد."

خبر مرتبط
افشاگری زلنسکی درباره آمریکا: واشنگتن هرگز ما را به عنوان عضوی از ناتو ندید

اقتصادنیوز: رئیس جمهور اوکراین گفت:آمریکا هرگز ما را به عنوان عضوی از ناتو ندید، آنها فقط در این مورد صحبت کردند. آنها واقعاً نمی‌خواستند ما در ناتو باشیم.

به نوشته این رسانه آمریکایی اعلامیه‌های اخیر ترامپ بر مبنای استراتژی وارد کردن سریع و بی وقفه شوک و وحشت بوده و اروپا را منکوب و سرگردان کرده‌ و حتی ظرفیت نفس کشیدن و جهت‌گیری مجدد را از منتقدان و مخالفان او سلب کرده‌ است.»

پالتیکو نوشته است: «قانونگذاران آمریکایی شرکت کننده در این اجلاس تلاش کردند تضمین‌هایی را به اروپای مضطرب بدهند اما فایده نداشت.

از جمله آنها سناتور راجر ویکر، رئیس کمیته قدرتمند نیروهای مسلح سنای آمریکا است که به پالتیکو گفت هگست در بروکسل "مثل تازه‌کارها اشتباه کرد". او ادامه می‌دهد: "من نمی‌دانم متن سخنرانی او را چه کسی نوشته اما احتمالا تاکر کارلسون، [روزنامه‌نگار محافظه‌کار آمریکایی] نوشته باشد. کارلسون یک احمق است." او اطمینان داد افراد جدی زیادی که او آنها را ارزشمند می‌داند در اطراف ترامپ هستند.

ویکر همچنین متذکر شد هگست از برخی از صحبت‌های تندتر خود عقب نشینی کرده اما اذعان کرد که او هشدارش درباره اینکه اروپا تضمین‌های امنیتی آمریکا را از دست خواهد داد پس نگرفته است – مساله‌ای که باعث تضعیف بند پنجم اساسنامه ائتلاف ناتو با موضوع تعهد اعضای ائتلاف به دفاع دسته‌جمعی می‌شود. و همین خط از سخنرانی او بیش از هر بخش دیگری باعث آزردگی خاطر اروپایی‌ها شده است.

کِر ژیل، عضو اندیشکده چتم هاوس گفت: رویکرد مستقیم ترامپ در قبال پوتین در ترکیب با اطلاع‌رسانی هگست،‌ وزیر دفاع آمریکا در بروکسل درباره تن در دادن پیش‌دستانه آمریکا نسبت به برخی از مطالبات روسیه حتی قبل از آنکه مذاکرات شروع شود یک ضربه دو گانه است؛‌ ضربه‌ای نه فقط به اوکراین بلکه به آینده اروپا.»

پالتیکو با اشاره به سخنرانی جی‌دی ونس، معاون رئیس جمهور آمریکا در کنفرانس امنیتی مونیخ نوشت که او در این سخنراین بجز تمرکز بر و انتقاد از رویه دموکراتیک در اروپا هیچ کاری در جهت رفع تردیدهای اروپایی‌ها یا آمریکایی‌های طرفدار ناتو نکرد.

ناتو به پایان راه رسیده است؟
ونس در کنفرانس امنیتی مونیخ

او در بخشی از این سخنرانی  با اشاره تهدید مهاجران در اروپا گفت: تهدیدی که من بیش از همه نگران آن در قبال اروپا هستم نه روسیه است نه چین و نه هیچ عامل خارجی دیگر. من بیشتر از همه نگران تهدیدی از داخل آن هستم.

«مایکل مک‌فال»، دیپلمات سابق آمریکایی گفت: جسارت این شخص را در نظر بگیرید که در کنار کسی نامزد شده که تحریک کننده آشوب علیه کنگره ما در سال ۲۰۲۰ بوده در حالی که حالا به اروپا آمده و می‌گوید که دموکراسی شما مشکل دارد! ما اکنون در آمریکا دچار بحران اساسی نسبت به دست‌درازی‌های قوه مجریه و سلامت دموکراسی آمریکا هستیم.

ونس همچنین مشکل اصلی یعنی جنگ اوکراین را نادیده گرفت. مک‌فال گفت: او می‌توانست از این سخنرانی برای شفاف کردن موضع خودشان در مذاکرات استفاده کند اما این انتخاب را نداشت. مخاطبان این سخنرانی افرادی در داخل کشور خودش بودند نه افراد داخل اجلاس.

پالتیکو در ادامه این تحلیل می‌نویسد: «سه سال پیش به نظر می‌رسید که حمله روسیه به اوکراین ناتو را مطرح‌تر از قبل کرده است و دیگر جستجو برای علت وجودی در دوران پس از جنگ سرد به پایان رسیده است. اما در روز نخست اجلاس اخیر به سختی می‌شد این احساس را که شاهد آغاز یک گسستگی در آن هستیم متزلزل کرد. مطمئنا در اجلاس‌های ناتو که در زمان دوره نخست ریاست جمهوری ترامپ برگزار می‌شد نیز احساس قرار گرفتن آمریکا در برابر اروپا وجود داشت اما تیم امنیت ملی سابق او مسائل را رفع و رجوع می‌کردند.

و برای اروپا، آمریکا همچنان آن کشور استثنایی و غیرقابل چشم‌پوشی بوده که در زمانهای دردسر احضار می‌شد. حالا چه کسی برای اروپا باقی مانده که به سراغش برود؟ شاید فقط خودش.»

وولفگانگ ایشینگر، دیپلمات سابق آلمانی به پالتیکو گفت: شاید اروپا نیاز به یک شوک دارد تا پیشتاز و خودکفا شود.

او معتقد است رهبران اروپایی تا حدی خودشان مقصر وضعیتی که هم‌اکنون از بابتش تاسف می‌خورند هستند. آنها در سطح وسیعی هشدار دریافت کرده بودند که دولت دوم ترامپ ممکن است چطور باشد و با این وجود برای افزایش دادن هزینه‌های خود و شریک شدن در مسئولیت‌ها بیش از حد کُند عمل کردند.

کستوتیس بودریس، جانشین لاندزبرگیس در وزارت امور خارجه لیتوانی، موافق است که اروپا تنبلی کرده است. او به پالتیکو گفت: ما واقعا دیر عمل کردیم. ما باید سرعتمان را افزایش داده و نشان دهیم که یک جایگاه دفاعی وافعی داریم و برای جنگ حاضر، آموزش دیده و توانمند هستیم.

بودریس همچون بن والاس، وزیر دفاع سابق انگلیس معتقد است کنفرانس امنیتی مونیخ امسال دارای حس‌وحال کنفرانس مونیخ سپتامبر ۱۹۳۸ است که در آن سران اروپایی با هیتلر با هدف جلوگیری از وقوع جنگ جهانی دوم توافقی را امضا و با او «مماشات» کردند و حالا نیز ترامپ دارد این مماشات را نسبت به پوتین نشان می‌دهد.

ناتو به پایان راه رسیده است؟ پرچم کشورهای عضو ناتو

بودریس اظهار امیدواری کرد که اتفاق ۸۷ سال پیش در مونیخ دیگر تکرار نمی‌شود. او گفت: این حقیقت که ما سال ۱۹۳۸ را ذکر کردیم نشان می‌دهد که ما آگاهی داریم و این نشانه‌ای از این است که می‌خواهیم جلوی تکرار آن را بگیریم... بله این ریسک هست که برخی عناصر آن ممکن است تکرار شوند اما می‌توانیم بررسی کنیم که چطور از آن جلوگیری کنیم. این مستلزم این است که همه متحدان مشترکا جدیت وضعیتی که پیش روی ماست را در صورتی که خواستار حفظ ناتو هستند بپذیرند.

به نوشته پالتیکو اما برخی دیگر نیز هستند که معتقدند دیگر کار برای حفظ ناتو دیر شده و دولت ترامپ را نباید یک دوست ناتو بلکه باید یک دشمن آن دانست.

یک دیپلمات ارشد اتحادیه اروپا که نامش را فاش نساخت، گفت: «ما حالا ائتلافی را بین رئیس جمهور روسیه که می‌خواهد اروپا را از بین ببرد و رئیس جمهور آمریکا که همچنین می‌خواهد اروپا را از بین ببرد، داریم. ائتلاف ترانس آتلانتیک دیگر تمام شده است.»

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    • نیم قرن با اقتصاد ایران؛ ۱ اسفند

      اقتصادنیوز: در پروژه «نیم قرن با اقتصاد ایران» تلاش بر این است تا از قبل اخبار و گزارش های اقتصادی به تصویر روشنی از…

    کارگزاری مفید