جاماندگان از بهشت / 9 نفر ثبت نام نکردند سه نفر رد صلاحیت شدند
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از قرن نو، چند ماه بیشتر به عمر شواری پنجم شهر تهران نمانده است. شورایی پرحادثه که سه شهردار انتخاب کرد. بعد از سالها نام مصدق را بر پیشانی یکی از خیابانهای تهران نشاند و اعضای آن بارها برای اظهار نظرهایشان به دادگاه فرخوانده شدند. برخی اعضای آن استعفا کرده اما به دلیل آن که اعضای علیالبدل از جریان رقیب بودند هیچکدام نتوانستند از میانه راه از این قطار به حرکت درآمده در مسیر پرسنگلاح پیاده شوند.
در این دوره مجلس به رسم همیشه در جهت کاهش اختیارات شوراها مصوباتی داشت که با اعتراض شوراهای شهر مواجه شد. از جمله لایحه اصلاح و دائمی شدن قانون مالیات بر ارزش افزوده.
در روزهای پایانی سال 99 که نامنویسی برای حضور در انتخابات شورای ششم آغاز شده بود، 9 عضو کنونی شورای شهر تهران ترجیح دادند در رقابتهای دور بعد شرکت نکنند. این درحالی بود که کمتر در میان اعضای شورای شهر دورههای مختلف چنین بیرغبتی نسبت به حضور دوباره در شورا به چشم میخورد.
این اعضای شوراها در انتخابات دوره بعد از خود ثبتنام نکردند
بسیاری از اعضای شورای نیمه تمام اول در انتخابات دور بعد ثبتنام نکردند از جمله غلامرضا فروزش و محمدحسین حقیقی از شورای دوم به شورای سوم، نادر شریعتمداری به طور رسمی اعلام کرد در انتخابات دور بعد شوراها شرکت نمیکند، در شورای سوم محمدعلی نجفی و حمزه شکیب برای انتخابات دور بعد ثبتنام نکردند.
یادی از عباس شیبانی
تلاشهای مهدی چمران نیز نتوانست حمزه شکیب را برای حضور دوباره در انتخابات شورا قانع کند. از شورای چهارم تنها رحمتالله حافظی دیگر تمایلی به ثبتنام نداشت و عباس شیبانی که در تمام این سالها به سختی اما منتظم در جلسات شورا حاضر میشد. او اولین عضویی بود که به صحن شورا میآمد اما حضوری آرام در صحن داشت و دو تذکر معروف هم در تمام این سالها از سوی او تکرار میشد. نخست درباره ورود خودروی جدید در برابر خروج خودروهای فرسوده و دیگری تخریب خانههایی که برخلاف مقرارت ساخته شدهاند. او بارها به اعضای شورای شهر که معمول بود 15 دقیقهای با تاخیر به صحن بیایند تذکر داده بود. اما این عضو قدیمی شورای شهر به دلیل سن بالا دیگر در انتخابات شورای پنجم ثبتنام نکرد.
اما دلیل این بیانگیزی اعضای شورای پنجم چیست؟ برخی فعالان سیاسی معتقدند با توجه به نتایج انتخابات مجلس و بیانگیزگی مردم برای حضور دوباره پای صندوق رای به دلیل چالشهای اقتصادی و سیاسی، احتمال رایآوری دوباره جریان حاکم ضعیف است. بنابراین برخی چهرههای قدیمی به دلیل پیشبینی شکست، ثبتنام نکردهاند، این اتفاق در انتخابات دور گذشته مجلس نیز سابقه دارد که برخی سیاستمداران قدیمی و باسابقه جریان اصولگرایی پس از تحلیل جو حاکم تصمیم گرفتند در انتخابات مجلس حاضر نشوند و برخی نیز از تهران برای حضور در رقابتهای انتخاباتی ثبتنام نکردند.
9 نفری که در شورای ششم نیستند
محسن هاشمی، ابراهیم امینی، شهربانو امانی، حسن خلیلآبادی، بهاره آروین، ناهید خداکرمی، حسن رسولی و مرتضی الویری اعضایی هستند که در این دوره ثبتنام نکردهاند. به این اسامی باید احمد مسجدجامعی که یکی از باسابقهترین اعضای شورای شهر است و از شورای سوم حضور پیوستهای در شورای شهر تهران داشته اضافه کنیم. او در سال نخست شورای چهارم ریاست شورای شهر تهران را بر عهده داشت.
مشکلات شخصی یا پیشبینی شکست؟
برخی اعضای شورای شهر کنونی مشکلات شخصی را نه پیشبینی شکست انتخاباتی به دلیل عدم حضور مردم در انتخابات دلیل عدم ثبتنام عنوان میکنند.
حسن خلیلآبادی یکی از اعضایی که از همان سال دوم شورای شهر اعلام کرد در انتخابات دوره بعد شوراها شرکت نمیکند، به قرن نو میگوید: طی بیانیهای اعلام خواهم کرد که چرا در انتخابات دوره بعد شرکت نکردهام اما بیشتر به دلیل مشکلات شخصی این تصمیم را گرفتم.
از او میپرسم حاشیههایی که برای شورای پنجم ایجاد شده و این قدرتهای پنهانی که امکان اصلاح رویهها را نمیداد چقدر در این بیانگیزگی تاثیر گذار بوده که پاسخ میدهد این موارد هم بود اما بیشتر به دلیل مشکلات شخصی این تصمیم را گرفتم.
شهربانو امانی، عضو دیگر شورای شهر تهران، میگوید: به طور جمعی این تصمیم گرفته نشده است و هیچ کدام ما نمیدانستیم کدام عضو قصد ثبتنام دارد یا خیر و پس از پایان انتخابات متوجه شدیم این تعداد از اعضا ثبتنام نکردهاند.
ناهید خداکرمی یکی از اعضای شورای شهر تهران که یک بار هم تمایل خود را برای استعفا از شورای پنجم اعلام کرد یکی ازدلیل کناره گیری خود را نداشتن نگاه بلند مدت در شهرداری عنوان میکند و این که همه کارها بر اساس نگاه کوتاه مدت انجام میشود.
به سمت ایجاد پارلمان شهری برویم
اما محمدجواد حقشناس، رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر تهران، به مشکلات ساختاری اشاره میکند که فعالیت بهینه شوراها را محدود میکند. او به مصوبات مجلس اشاره میکند که در بسیاری از این مصوبات در حق شوراها کوتاهی شده است.
حقشناس میگوید: فصل هفتم قانون اساسی ددر خصوص شوراهاست اما نظام شورایی کنونی در کشور به صورت نصف و نیمه اجرایی شده است و جامعیت لازم را ندارد.
او به مصوبات یر کارشناسی مجلس درخصوص شوراها از جمله کاهش اعضای شورای شهر از 31 عضو به 21 عضو در شورای پنجم اشاره میکند و میگوید: این تعداد اعضا تناسبی با وظایف سنگین اداره شهر ندارد و این میزان فشار و مسئولیت باعث میشود در برخی موارد کارها به صورتی که باید پیش نرود و خستگی و حجم بالای توقعات و انتظارات انگیزه کار را بگیرد.
حقشناس با اشاره به سابقه حضور نمایندگان مجلس کنونی در مدیریت شهری تهران پیشنهاد میدهد: مجلس میتواند با فوریت تعداد اعضای شوراهای شهر دستکم در کلانشهرها را افزایش دهد و شوراهای شهر در کلان شهرها را به سمت پارلمان شهری ببرد همچین اختیارات قانونی شوراها که مدتهاست به آنها داده نشده پیگیری شود و نظام جاممع و اداره شورایی در دستور کار قرار بگیرد.
بی توجهی به قوانین حمایتی شوراها که در قانون اساسی به آن اشاره شده از سوی محسن هاشمی، رئیس شورای شهر، هم بارها تذکر داده شده است. او با اشاره به روند تاریخی به ثبات رسیدن جایگاه شوراها در یکی از سخنرانیهایش به مناسب سالگرد شوراها گفته است که «جناب آقای سیدمحمد خاتمی که نخستین انتخابات شوراها را در کشور برگزار نمودند، بیست سال از تاسیس مردمنهادترین رکن نظام جمهوری اسلامی میگذرد، در طول 40 سال سپریشده از انقلاب اسلامی، 20 سال طول کشید که شوراها تشکیل شود و 20 سال طول کشیده است که تثبیت گردیده و امیدواریم 20 سال دیگر طول نکشد که ظرفیت قانونی آن محقق شود.»
هاشمی معتقد است هنوز دوسوم از اختیارات قانونی شوراهای اسلامی شهرها، به مدیریت شهری تفویض نشده و برای اعمال نظارت بر عملکرد شهرداریها که بازوی اجرایی شوراها هستند، سیستم کارامدی وجود ندارد و باید نقش شورا را در اداره شهر جدیتر گرفت و اختیارات عملی آن را به جنبههای تشریفاتی غلبه داد.
ترکیب شورای ششم مشخص نیست. از چهرههای آشنا برخی از معاونان محمد باقر قالیباف، اعضای شورای شهر سوم و چهارم و پنجم و... ثبتنام کردهاند و برخی اعضای محبوب شورایهای سایر شهرها نیز برای انتخابات تهران ثبتنام کردهاند.
برخی اخبار غیررسمی که از سوی سخنگوی شورای شهر تهران رد شد، حکایت از رد دستهجمعی اعضای کنونی که ثبتنام کرده، داشت اما اخبار دقیقتر تنها رد شدن صلاحیت 3 عضو را دارد که امید برای تایید صلاحیت این سه عضو نیز بالا است و به همین دلیل به طور رسمی هر سه خبر رد صلاحیت شدنها را تایید نکردهاند.