ناصر امانی : اتفاقاتی که در تهران برای مدیران حادثه است، برای مردم بحران محسوب میشود
به گزارش اقتصادنیوز ،ناصر امانی، عضو شورای ششم شهر تهران در واکنش به گزارش کرمی محمدی،رییس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران گفت: به برنامه پنجساله سوم شهرداری تهران که در دوره پنجم تصویب شده و دوسال دیگر از زمان اجرا و عملیاتی شدنش باقی مانده اشاره میکنم؛ زمانی که برنامه تهیه شد چقدر در مورد آن تبلیغ و هزینه کردند. رفت و برگشت زیادی بین شورا و شهرداری داشت و در نهایت ابلاغ شد.
او ادامه داد: فصل چهارم برنامه تحت عنوان ایمنی و افزایش تابآوری است که 10 رکن دارد که اختصاص دادن یک فصل به این موضوع درست و قابل تحسین است. گزارشی که ریاست سازمان دادند واقعا متوجه نشدم معطوف به کدام یک از موارد بود؛ آیا مربوط به احکام، راهبرده، سیاستها یا اقدامات اجرایی بود که در برنامه پنج ساله پیش بینی شده بود؟!
عضو شورای ششم شهر تهران اضافه کرد: به سه راهبرد اشاره میکنم: راهبرد اول ارتقای ایمنی اماکن و شریان های حیاتی، حساس و مهم شهر در شرایط بحران در مقابله با تهدیدات طبیعی و غیر طبیعی و گسترش زیرساختها و سازههای امن و مقاوم که این راهبرد چهار سیاست و 12 اقدام اجرایی دارد. راهبرد دوم؛ ایمنسازی شهر در مقابل آتش سوزی و سایر حوادث غیر مترقبه با توسعه و توزیع مناسب و سلسله مراتبی مراکز آتش نشانی و پایگاههای امداد در محدوده شهر که پنج سیاست و 13 اقدام اجرایی دارد. راهبرد سوم؛ هوشمندسازی و پایدارسازی مدیریت شهری در حوزه ایمنی و مدیریت بحران و تقویت تعامل و همکاری و هماهنگی با سایر دستگاه های خدماترسان که 3سیاست و شش اقدام اجرایی دارد.
او با بیان اینکه برنامه بدون اهداف کمی و جدول منابع توسط شورای پنجم شهر تصویب شده است، تاکید کرد: همه ما میدانیم که بارزترین ویژگی شهر تهران ناایمنی و ناپایداری آن است و شهر تهران 4000 هکتار بافت فرسوده و 12000 هکتار بافت ناپایدار دارد. 21 گسل از شهر تهران عبور میکند که سه گسل آن احتمال فعال شدن آن وجود دارد. حتما روزی یکی از این گسلها فعال خواهد شد و اگر حادثهای در شهر تهران رخ دهد که قدرت آن بالاتر از زلزلههای دیگر که در چند سال اخیر با یک تکان کوچک مردم به خیابانها ریختند و در سرما و گرما یک شب در خیابان خوابیدند تا خیالشان راحت شود، چه فاجعه ای در کشور رخ میدهد.
امانی اضافه کرد: دو حادثه در تهران در دو دوره مدیریت شهری اتفاق افتاد که اعلام کردند بحران نبوده و حادثه بود؛ یکی حادثه پلاسکو و دیگری حادثه کلینیک سینا در منطقه یک. هر دو یک حادثه معمولی بود اما برای ما بحران شد چون آمادگی نداشتیم. در حال حاضر فرونشست زمین در تهران برای مردم از نظر ذهنی یک ناامنی روانی شده است اما من و شما به شکل حادثه به آن نگاه میکنیم. خواهش من این است که کسانی که گزارش میدهند بگویند در چارچوب این برنامه در سه سالی که از اجرای آن گذشته چه کردند و برنامهشان برای دو سال آینده چه خواهد بود.
صدور احکام از سوی هیئت تخلفات اداری متوقف شود
در جلسه امروز شورای شهر تهران ،ناصر امانی همچنین طی چند تذکر، گفت: تذکر من درارتباط با اوضاع آشفته شهرداری است که البته طبیعی بوده چون در دوره گذر هستیم و مدیران گذشته همچنان فعالیت میکنند که از زحماتشان تشکر میکنیم اما اتفاقاتی در سطح شهر و شهرداری میافتد که از طریق پرسنل و بعضا مدیران به ما منعکس می شود که باعث نگرانی است و از باب وظیفه نظارتیمان مجبوریم تذکر دهیم.
او ادامه داد: اولا ساخت و سازهای غیرمجاز طبیعی است که در دوران تعطیلات گذر مدیریتی هم معمولا اتفاق میافتد. در حال حاضر مدیران شهرداری و مناطق مستنداتی مبنی بر ساخت و ساز به ما میدهند؛ برای مثال در منطقه پنج ناحیه سه در خیابان سیمون بولیوار ظرف 24 ساعت دور یک زمین بزرگ دیوار کشیده شده، چطور ممکن است چنین اتفاقی بیفتد با وجود این که در آنجا ناحیه شهرداری و شرکت شهربان حریمبان وجود دارد.
امانی اضافه کرد: طبق عکسهایی که فرستادند دیوار بتونی بزرگ است و در مقابل آن درختان جوان کاشتهاند که طبیعی جلوه کند. این اتفاق ممکن است در همه شهر اتفاق بیافتد. از سرپرست شهرداری تهران جناب آقای دکتر جاوید خواهش میکنم در این ایام گذر توجه ویژهای به مسائل اینچنین کنند.
امانی با بیان اینکه تا استقرار شهردار منتخب تهران و انتخاب اعضای جدید هیئتهای تخلفات اداری حکم صادر نکنند، ادامه داد: ظاهرا آقای دکتر جاوید،سرپرست شهرداری هم به مدیرکل رسیدگی به تخلفات اداری شهرداری و آقای مظاهریان اعلام کردند اما با ایراد یک نهاد نظارتی مواجه شده که شما نباید این هیئت ها را غیر فعال کنید و باید احکامشان صادر شود. این درحالی است که احکام صادر شده با تخلفی که صورت گرفته تناسبی ندارد و شائبه سیاسی بودن را در ذهن برخی از مدیران فعلی شهرداری تهران ایجاد کرده است. خواهش می کنم برای اینکه از این شائبه جلوگیری شود و مدیران دوره گذشته حس نکنند که از آنها انتقام گرفته میشود، صدور حکم متوقف شود.
این عضو شورا تاکید کرد: روی سخن من دفاع از افرادی است که در این چهار سال خانهنشین شدند و پست از آنان گرفته شد و حقوقشان قطع و برایشان پرونده هم ساختند، اما اینکه تخلف کردند یا نکردند را قضاوت نمیکنم اما علیه آنها احکامی صادر میشود که واقعا با عدالت و انصاف هماهنگ نیست. خواهش می کنم برای این موضوع فکری کنید، حداقل سریعتر اعضای هیئت را جا به جا کنند یا فعلا دست نگهدارند تا شهردار منتخب تهران که مستقر شدند خود برای اعضای هیئت تصمیم بگیرد.
او در ادامه گفت: آخرین تذکرم درباره تبعیضی است که بین آتشنشانان تهران و آتش نشانان سراسر کشور در بازنشستگی بر اساس مشاغل سخت و زیان آور اتفاق افتاده است. جالب است این موضوع را شهرداری تهران، سازمان آتش نشانی تهران و شورای چهارم پیگیری کرد و دولت یازدهم تصویب و ابلاغ کرد اما بر اساس آیین نامهای که تصویب شده اگر کسی 20 سال سابقه خدمت در مشاغل خاص داشته باشد با 10 سال ارفاق یعنی با 30 سال حقوق و مزایای کامل بازنشست میشوند. اما آتشنشانان تهرانی چون تابع صندوق بازنشستگی شهرداری تهران هستند به جای 10 سال از پنج سال سنوات ارفاقی برخوردار می شوند؛ یعنی به جای 30 روز حقوق کامل با 25 روز حقوق بازنشست میشوند. نمیدانم دلیل این تبعیض چیست؟! کار این افراد کمتر است یا تعداد آتش سوزیهایی که در تهران رخ میدهد کمتر است؟! 10 برابر کلان شهرهای کشور در تهران آتشسوزی داریم و این افراد فداکاری می کنند. اگر آتشنشانی تهران نبود، آتشوزی پالایشگاه تهران یک فاجعه ایجاد میکرد. چرا باید این تبعیض ناروا بین آتش نشانان تهران و آتش نشانان کشور حاکم باشد؟ امیدوارم مجلس و دولت جدید این تبعیض را اصلاح کنند.