انکار نکنید! جلوی شتاب فلاکت را بگیرید!
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از اکو ایران ،مردمی که این روزها از ابتدای خط بی آرتی به انتهای آن می روند و شب تا صبح را در اتوبوس های تندرو به صبح می گذارند تعدادشان زیاد نیست . کسانی که به تازگی بی خانمان شده و از رفتن به گرمخانه ها وحشت دارند . اما مدیران شهری می گویند این پدیده فراگیر نیست .
الهام فخاری، فعال مدنی و عضو سابق شورای شهر تهران در واکنش به پدیده اتوبوس خوابی در تهران در حساب توئیتری خود نوشت: آنچه اینروزها بهعنوان اتوبوس خوابی رسانهای شده نمود عریانی از فراگیری فقر و بیپناهترشدن مردم نابرخوردار و طبقه متوسط کلانشهرهاست.
فخاری با تاکید بر اینکه با انکار و فرافکنی مسالهای حل نمیشود، نوشت که برای حل این موضوع باید جلوی شتاب فلاکت را گرفت.
محمدرضا جوادی یگانه هم در حساب توییتر خود نوشت:« آنچه در اتوبوسخوابی مغفول مانده، واقعیت عریان فقر در اثر سیاستهای اقتصادی چندساله و چنددهه اخیر و البته تشدید تحریمها و در نتیجه انحلال طبقه متوسط و گسترش مسکینان است.»
این دانشیار جامعه شناسی و عضو هیئت علمی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران با زدن هشتگ "بازگشت به عدالت"، در ادامه نوشت:« ندیدن علتها و پرداختن به نمودهای معلول و ارائه راهحلهای غیرعملی مشکلی حل نمیکند.»
اما واکنش رییس شورای شهر تهران به این مسئله از جنس دیگری او بود او در واکنش به "اتوبوس خوابی" در تهران گفت: اینها بحث های حاشیه ای است و نمی خواهم به اینها بپردازم. قاعدتا اجازه چنین کارهایی را نباید داد اما کسی که در اتوبوس خوابش برد کاری نمی شود کرد.
اما ناصر امانی عضو شورای شهر تهران نسبت به این موضوع در صحن شورای شهر تهران واکنش نشان داد گفت : دو تذکر دارم؛ ابتدا موضوع بی آر تی خوابی است که در هفته گذشته تیتر بسیاری از رسانههای مکتوب و مجازی داخل و خارج از کشور شد و رسانههای بیگانه و معاند با قرار دادن سه جمله کارتن خوابی، گور خوابی و بی آر تی خوابی موج تبلیغاتی منفی را علیه کشور و مدیریت شهری به راه انداختند؛ اما از طرف شهرداری واکنش شفاف و قانع کنندهای ندیدیم و همان طور که بارها انتقاد کردم در جدی نبودن رسانه در حوزه مدیریت شهری این بار هم شاهد یک توضیح اصولی در این رابطه نبودیم که آیا اصولا این موضوع صحت دارد؟! مگر شهرداری گرمخانه ندارد؟! چرا این افراد از سوی اورژانس های اجتماعی به گرمخانه منتقل نمیشوند؟
امانی اضافه کرد: مبلغ 12تا 25000 تومانی که در رسانهها مطرح شده را چه کسی میگیرد و به چه کسی پرداخت میشود؟ دو مسیری که در گزارش رسانهها آمده بود یعنی تجریش_ راهآهن و تهرانپارس_آزادی مسیرهای فرعی نیستند که شناخته نشده باشند؛ کافی است یک شب مدیران مربوطه این مسیر را نظارت و کنترل کنند تا موضوع روشن شود و اطلاعرسانی دقیق و شفافی صورت بگیرد. از شهرستانهای دور به من پیام دادند که واقعا این موضوع صحت دارد؟ در تهران افرادی داریم که در اتوبوس میخوابند و در ایستگاهها آنها را پیاده میکنند و سه دقیقه در ایستگاهها میلرزند و دوباره سوار میشوند تا ایستگاه بعدی میخوابند و بعد پیاده میشوند و از آنها پول میگیرند؟! انتظار داشتیم خیلی سریع در این زمینه اطلاعرسانی شفاف و دقیقی صورت گیرد که مورد سوءاستفاده معاندان انقلاب و نظام قرار نگیرد.
محمد امین توکلی زاده معاون فرهنگی اجتماعی شورای شهر تهران هم که در صحن شورای شهر تهران حضور داشت در خصوص بی آرتی خوابی و اقدامات شهرداری در این خصوص توضیحاتی ارائه کرد و گفت: شهر تهران با مشکل کارتن خوابی رو برو است و یکی از معضلاتی است که از گذشته در تهران وجود داشته و رفع آن همیشه یکی از دغدغه های مدیریت شهری بوده است و دیدن صحنه های کارتن خوابی برای شهروندان آزار دهنده است.
وی با بیان اینکه در دوره اخیر هم یکی از وظایف اصلی ما ساماندهی کارتن خوابها است که شهردار تهران ما را موظف کرده که این مسئله سامان داده شود گفت: از قبل در شهر تهران زیرساختهایی فراهم شده بود که بعضا مشکلاتی داشت و تا آن جای که ممکن بود در این زمان آنها را رفع کردیم البته این مسئله در پی همکاری خوب با کمیسیون فرهنگی شورا بود که اعضا با بازدیدهایشان از زیرساختها مشکلات را احصا کرده و ما نیز سعی کردیم در این مدت نسبت به رفع موارد اولویت دار اقدام کنیم.
وی با بیان اینکه ما برای حل مشکل افراد بی خانمان چند زیر ساخت داریم که یکی از آنها مددسرا یا گرمخانه است گفت: گرم خانه ها زیرساختی هستند که از گذشته وجود داشتند که می تواند دو هزار نفر را ساماندهی کنند و بارها به روشهای مختلف اطلاع رسانی کردیم تا افراد بی خانمان به این مراکز بیایند واز شهروندان خواستیم که در صورت مواجه با افراد بی خانمان موضوع را از طریق 137 به شهرداری اطلاع دهند.
وی با بیان اینکه یک زیرساخت دیگر همراه سراها است که برای همراهان بیماران در نظر گرفته شده گفت:با کاهش شیوع کرونا سفر بیماران برای دریافت خدمات از بیمارستانهای دولتی بیشتر شده و ما با کمک شهرداران مناطق نسبت به بازبینی و توسعه همراه سراها اقدام کردیم و علاوه بر استقرار گشت، در خود بیمارستانها برای این زیرساخت اطلاع رسانی کردیم اما در این میان بعضا کسانی هستند که بنا به دلایل مختلف خودشان نه از گرمخانه و نه از همراه سرا استفاده می کنند که باز هم تدبیر شد و اتوبوسهایی در میدانهای اصلی شهر مستقر کردیم تا این افراد دچار ضایعه بیشتری نشوند.
وی با بیان اینکه برخی مناطق مانند هرندی، شوش و ... معمولا جمعیت ثابتی دارند که به گرمخانه نمی روند گفت: ما نمی توانم آنها رامجبور کنیم که به گرمخانه بروند و بعضا مذاکراتمان با این افراد جواب نمی دهد و در همان خیابان می مانندکه برای انها اتوبوس مستقر کردیم.
وی افزود: در شبهای سرد زمستان اتوبوسهایی در محلات تجمعی مستقر کردیم تا این افراد امداد موقت شبانه دریافت کنند و بنا شده در اتوبوسهای بیآر تی پوسترهای نصب شود که از امکانات شهرداری به افرادی که در این اتوبوسها می خوابند اطلاع رسانی شود و همچنین شماره هایی در این اتوبوسها معرفی می شود که بتواند با آنها تماس بگیرند و همچنین در محلات تجمعی پلاکارد نصب می شود تا امکانات شهرداری به آنها معرفی شود.
وی گفت: شهردار تهران عنوان کردند اگر این زیرساختها پر شده از سالنهای مدیریت بحران استفاده کنیم که کسی در شبهای سرد در خیابان نماند و باز هم اگر این ظرفیت پر شد در حال تدوین ظرفیتهای جدید هستیم و به تازگی منطقه شش ساختمانی را تحویل داده و می توانیم با کمک خیرین زیرساختهای بیشتری فراهم کنیم.
مهدی چمران در واکنش به این سخنان گفت: اصلا باید فکر کنیم که قراردادن اتوبوسها درست است یا نه چرا که وقتی فضای بهتری داریم چرا اتوبوس؟ چون این افراد نیازهای دیگری غیر خواب هم دارند و انها چگونه رفع می شود.
وی افزود: اتوبوسهای شرکت واحد در روز باید مسافر جابجا کنند و شبها هم محل استراحت شده اند؟ این اتوبوسها چگونه برای خدمات رسانی صبح آمده می شوند؟
مدیرعامل شرکت واحد اتوبوسرانی شهرداری تهران در واکنش به اخبار اتوبوس خوابی در سطح شهر تهران ضمن اعلام بیتقصیری اتوبوسرانی در شکلگیری چنین پدیدهای به رسانهها گفت: این پدیده به شدتی که عنوان شده، نیست و از گذشته نیز شاهد خوابیدن معتادان روی صندلی اتوبوس بودهایم.
شهردار تهران، علیرضا زاکانی، نیز در واکنش به این پدیده گفته که برخی خودشان تمایل ندارند به گرمخانه بروند و شهرداری هم مجوز این را ندارد که کسی را به گرمخانه ببرد.
زهرا شمس احسان ضمن تاکید بر پیگیری ماجرا در صحن شورا در حساب توییتری خود نوشت: هرچند که موضوع اتوبوس خوابی یک مسأله جدید و البته فراگیر نیست، اما کرامت شهروندی بدین معناست که «حتی یک نفر» نیز نباید برای نداشتن جای خواب مناسب، اینچنین شب را به صبح برساند.
سید محمد آقامیری، عضو شورای شهر تهران هم در واکنش به اتوبوسخوابی در تهران ، به ایلنا گفته است : اتوبوس خوابی معضلی است که باید با آن برخورد کرد، باید فکر اساسی برای آنها انجام داد و قسمتی از گرمخانه را مناسب کرد تا بتوانند از آن استفاده کنند. باید برای این کار اقدام کارشناسی انجام شود، اما ما گرمخانه داریم و فضای گرمخانه برای آنها مناسب است و میتوانند از آن استفاده کنند و جایی نیست که جلوی آنها گرفته شود.
آقامیری در پاسخ به این سوال که آیا امکان اسکان بیخانمانان در مساجد وجود دارد؟ اظهار کرد: این مساله ملاحظات زیادی دارد از جمله اینکه هر یک از مساجد، هیات امنا دارند و شرایط مساجد خاص است. مساجد مراقبت میخواهند و اینکه عدهای را در مسجد ببرند، به نگهبانی نیاز دارد و باید هماهنگیهایی در این زمینه انجام شود.
او ادامه داد: فرض کنید ۵۰ نفر بخواهند در مسجد استراحت کنند، نمیشود این افراد را رها کرد. ورود و خروج باید مشخص شود، باید نظارت وجود داشته باشد و نگهبان باشد و فضایی است که باید مراقبت شود. هر مسجدی ممکن است این امکانات را نداشته باشد و نپذیرند. باید ببینیم کدام یک از مساجد این شرایط را دارند، وگرنه مشکلی ندارد.
آقامیری با بیان اینکه مساجد زیر نظر شهرداری نیست، گفت: شهرداری نمیتواند امر و نهی کند که مساجد این کار را انجام بدهند یا ندهند.
او در پاسخ به این سوال که از نظر فقهی خوابیدن در مسجد مشکلی دارد یا خیر؟ گفت: مشکلی ندارد. مساجد جاهای مختلفی از جمله زیرزمین و حسینیه و ... دارند و میتوان از آن فضاها استفاده کرد. باید دید کدام مساجد این فضاها را دارند. برخی از مساجد کوچک است و نمیشود آنجا را به عنوان مکان خواب استفاده کرد، اما برخی از مساجد بزرگ است و این امکان را دارند که نگهبان هم انتخاب کنند و زیرزمین خوب و مرتبی هم دارند و میتوان از آنها در این زمینه استفاده کرد. اما مساجد زیر نظر شهرداری نیست که از آنها بخواهد این امکان را در اختیار مدیریت شهری بگذارد، اما در مجموع مساجدی که فضا داشته باشند و این امکان را در اختیار بگذارند بسیار عالی است و هیچ مشکلی هم ندارد.