اکران عمومی اختلافات درونی؟

به گزارش اقتصادنیوز کارشناسان شهری معتقدند پارلمان محلی پایتخت در دوره گذار از نجفی، با دو گردنه اصلی مواجه خواهد بود. گردنه نخست انتخاب شهردار جدید برای شهر تهران است که به نظر میرسد با توجه به وجود چندین نشانه اختلافنظر بر سر انتخاب گزینههای مطرح شده در محافل، میتواند این مرحله را به گردنه دشواری برای شورای شهر بدل کند. گردنه دومی هم که مدیریت شهری پایتخت در دوره گذار به شکل ویژهای با آن مواجه است، پیشبرد و اتمام برنامههای مهم شهری همچون تدوین برنامه پنج ساله سوم، بازنگری طرح تفصیلی، نوسازی بافت فرسوده، اجرای طرح ترافیک جدید و... است. به این معنا که در نبود سکاندار اصلی و قطعی شهرداری تهران ممکن است پیشبرد و اجرای به موقع برنامههای وعده داده شده را در ابهام فرو برد. به ویژه آنکه با تایید استعفای محمدعلی نجفی توسط شورای شهر، خبر استعفای تعدادی از معاونان و مدیران شهرداری در حوزههای مهم شنیده شده است که بهطور طبیعی میتواند عبور از این گردنه را دشوارتر کند. بهطوریکه تا لحظه تنظیم این گزارش اخباری غیررسمی مبنی بر استعفای معاون شهرسازی و مدیرعامل سازمان نوسازی شهر تهران منتشر شده است. در عین حال اگرچه محسن هاشمی، رئیس شورای شهر تهران پس از جلسه روز گذشته تاکید کرده که انتخاب شهردار هفدهم با جدیت و در کوتاه مدت انجام خواهد شد، اما به گفته برخی از کارشناسان شهری بروز نشانههایی مبنی بر وجود اختلافنظر میان اعضای شورای شهر بر سر انتخاب شهردار جدید، میتواند دوره گذار از نجفی به شهردار هفدهم را طولانیتر کند و احتمال انتخاب شهرداری با رای پایین بر خلاف زمان انتخاب محمدعلی نجفی (شورای شهر پنجم با ۲۱ رای محمدعلی نجفی را بهعنوان شهردار انتخاب کرد) را تقویت میکند. یکی از نشانههای بروز اختلاف نظر یا عدم دستیابی به یک گزینه واحد میان اعضای شورای شهر تهران، یکدست نبودن آرا و میزان رای اعضا به سرپرست شهرداری تهران در روز گذشته است. در جلسه علنی روز سهشنبه (دیروز) فقط ۱۴ عضو موافق انتخاب سرپرست فعلی بودند و به جز دو رای به محمد حقانی، باقی اعضا در این رایگیری با ارائه برگه سفید، نظر مخالف خود را ابراز کردند.
چنانچه روز گذشته رئیس شورای شهر تهران عنوان کرد: هنوز به گزینههایی برای شهرداری نرسیدهایم. محسن هاشمی با بیان اینکه برای انتخاب شهردار جلسات هماندیشی را آغاز خواهیم کرد، گفت: به زودی شاخصهای لازم برای شهردار تهران مشخص خواهد شد، از شهروندان نیز میخواهیم تا نامزدهایی را برای پستهای مهم اعلام کنند و در اسرع وقت نسبت به انتخاب شهردار تهران اقدام خواهیم کرد. هاشمی تصریح کرد: اجازه نخواهیم داد هیچگونه وقفهای در خدماترسانی شهرداری تهران وارد شود. نشانه دیگر که میتواند احتمال طولانی شدن دوره گذار را بالا ببرد، تعدد گزینههایی است که طی روزهای اخیر در محافل مختلف بهعنوان شهردار جدید مطرح میشود. گزینههای مختلفی که از میان چهرههای سیاسی، معاونان شهردار و برخی اعضای کابینه شنیده میشود و میتواند به اشتراک نظر رسیدن اعضا را زمانبر کند.
سومین نشانه برای دشوار شدن دوره گذار، بازگشت شورا به برگزاری جلسات غیرعلنی است که در ظاهر با عنوان کاهش تعداد جلسات هفتگی از آن یاد میشود. روز گذشته همزمان با ورود مدیریت شهری به یک دوره گذار، اعضای شورای شهر تهران به اتفاق آرا در قالب یک طرح دو فوریتی تصمیم گرفتند تعداد جلسات علنی شورا را از ۸ جلسه به ۶ جلسه در ماه کاهش دهند. این اتفاق که از دیدگاه کارشناسان فاقدتوجیه عنوان میشود، این دیدگاه را که اعضای شورای شهر بخش مهمی از تصمیمات خود را در قالب برگزاری جلسات هماندیشی(جلسات غیرعلنی که هر هفته پیش از برگزاری جلسه علنی در سالن جلسات طبقه اول برگزار میشود) اتخاذ میکنند و نتیجه این جلسات در صحن علنی تکرار میشود، تقویت میکند. اخذ تصمیم روز گذشته اعضای شورای شهر برای کاهش تعداد جلسات علنی بهصورت هفتگی میتواند به نوعی نشانه افزایش تعداد جلسات غیرعلنی به ویژه در زمان انتخاب شهردار جدید باشد. نکته مهم آنکه رویکرد جدید شورای شهر تهران با رویکرد و شعار اولیه آنها مبنی بر برگزاری همه جلسات بهصورت علنی جز در موارد استثنا مغایرت دارد.