10 پیش بینی از اقتصاد جهان در سال 2017
به گزارش اقتصادنیوز ، سیاستهای ترامپ چه از نظر اقتصادی و چه از نظر سیاسی بیشترین تاثیرات را در اقتصاد کلان جهان در سال 2017 خواهند داشت و برخی تصمیمات در این کشور همانند افزایش نرخ بهره توسط فدرال رزرو در ادامه سال و پر قدرتتر شدن دلار به دلایلی از جمله سیاستهای ترامپ در زمینه افزایش مخارج زیرساختها در آمریکا، بر سرمایهگذاری و رشد اقتصادی بسیاری از کشورهای دیگر موثر خواهند بود و بازارهای سرمایه را نیز دستخوش تغییر و تحولات خواهند کرد. افزایش تورم در ایالات متحده آمریکا یکی از مواردی است که میتواند وضعیت اقتصاد جهان را تا حدودی تغییر دهد. احتمالاتی مبنی بر قوت یا تضعیف بیشتر اتحادیه اروپا به دلیل انتخابات پیشرو نیز یکی دیگر از مواردی است که میتواند بر رشد اقتصادی و نرخ ارز در کشورهای مختلف تاثیرگذار باشد. با فرا رسیدن سال 2017 پیشبینیهایی مبنی بر اینکه وضعیت جهان تا پایان این سال به چه صورت خواهد بود، ارائه شده است که از آن جمله میتوان به احتمال بهبود نسبی رشد اقتصاد جهانی نسبت به سال 2016 اشاره کرد که البته این نرخ رشد همچنان کمتر از متوسط رشد بلندمدت سالانه در طول سالهای گذشته است. تجارت نیز رونق بیشتری خواهد گرفت؛ اما رشد آن نیز چندان چشمگیر نخواهد بود. علاوه بر این، اقتصادهای نوظهور با شرایط متفاوتی روبهرو خواهند بود و وضعیت کشورهایی مانند برزیل و روسیه میتواند بهبود پیدا کند. این در حالی است که پیشبینی میشود وضعیت کشوری مانند چین بدتر شود. در ادامه برخی از این پیشبینیها را در زمینه وضعیت اقتصادی جهان در سال 2017 خواهید خواند.
پایداری یوآن
چین به کاهش ارزش یوآن در سال 2016 ادامه داد، امری که استراتژیست بانک «سوسیته ژنرال»، آلبرت ادواردز، در ماه اکتبر از آن بهعنوان «داستان جهانی اصلی که باید بر آن تمرکز کرد»، یاد کرد. طبق پیشبینی اسلیتر در سال 2017 این کار چین به پایان میرسد. وی میگوید: «ما انتظار داریم که یوآن به نحوی ثابت و پایدار شود و کاهش ارزش آن در مقابل دلار در سال آینده تنها بهطور معتدلی صورت گیرد و مقامات چینی روند خروج سرمایه را از بین ببرند.»
رشد دستمزد بازخواهد گشت
اقتصادهای پیشرفته در سالهای اخیر شاهد نرخ رشد دستمزد ناچیزی برای کارگران بودهاند، اما طبق تحقیقات آکسفورد، این امر در سال آینده ادامه پیدا نمیکند و بیانگر این است که شرایطی که رشد را متوقف میکرد، در حال افول و از بین رفتن است. «برخی از عواملی که رشد دستمزد را به تاخیر انداختهاند از جمله تغییر در ساختار نیروی کار (به خصوص ورود قدرتمند کارگران کمدرآمد به بازار کار) شروع به از بین رفتن میکند و معیارهای بازدهی بازار کار بهطور قابل توجهی در کشورهای ایالات متحده آمریکا، بریتانیا و آلمان افزایش خواهند یافت (اما این روند در ژاپن کمتر خواهد بود) و حاکی از این است که فشاری برای بالا رفتن دستمزدها پدیدار خواهد شد.»
سهام برای دومین سال بهتر از درآمد ثابت عمل خواهند کرد
تمام سه شاخص عمده ایالات متحده آمریکا در سطوح تاریخی قرار گرفتهاند، برای مثال FTSE 100 در میانه اکتبر به بالاترین سطوح خود رسید و به گفته «آکسفورد» این سهام به بهبود عملکرد خود در سال آتی نیز ادامه خواهند یافت. «در نتیجه افزایش سریع در بازدهی بورس پس از انتخابات آمریکا، اوراق قرضه 10 ساله این کشور بازده ناچیزی در مجموع سال 2016 داشتند، در حالی که نرخ بازده سهام بهطور کلی دو رقمی نیز شده بود. ما انتظار داریم در سال 2017 این عملکرد ادامه پیدا کند. بازده کلی سهام در ایالات متحده آمریکا حدود 5 درصد در کل سال خواهد بود اما پیشبینی میشود بازده اوراق قرضه بیشتر افزایش یابد، هرچند بازده کلی اوراق قرضه باز هم بسیار پایینتر خواهد بود.»
یورو و دلار تا پایان سال به نرخ برابری جدیدی میرسند
برابری بین یورو و دلار تحت دو عامل کلان قرار دارد: سیاستهای اروپا و قدرت دلار در نتیجه افزایش نرخ بهره فدرال رزرو. به گفته این سازمان، «افزایش تفاوت نرخ بهره بین منطقه اروپا و ایالات متحده آمریکا برای نخستین بار از سال 2002، نرخ یورو به دلار را به پایینترین برابری در پایان سال 2017 خواهد رساند.»
منطقه یورو محکم باقی خواهد ماند
بانک مرکزی اروپا بهطور قابل ملاحظهای به سیاست تسهیل پولی به شکل تسهیل مقداری و نرخ بهره منفی ادامه میدهد تا به افزایش تورم و رشد در سراسر منطقه اروپا کمک کند. «ما انتظار داریم رشد منطقه اروپا از رشد 5/ 1 درصدی پیشبینیشده برای سال بعد فراتر رفته و نرخ تورم و بازدهی اوراق قرضه بالاتر رود.»
رشد بریتانیا بهتر از آمار خواهد بود
«ما انتظار داریم رشد بریتانیا در سال 2017 پس از رای برگزیت، با افزایش همراه باشد. همچنین انتظار داریم که استرلینگ در سال 2017 به رغم افزایش معتدل در تفاوت نرخ بهره ایالات متحده – بریتانیا افزایش یابد.»
بازارهای نوظهور غیرقابل پیشبینی باقی میمانند
تصویر بازارهای نوظهور تا حدودی سردرگمکننده خواهد بود. بهطور خلاصه روسیه و برزیل وضعیتی خوب داشته و چین وضعیتی نامناسب خواهد داشت. «در سال 2017 نرخ رشد کل بازارهای نوظهور بهبود یافته و از 4/ 3 درصد به1/ 4 درصد میرسد اما عملکرد آن بین کشورهای مختلف، متفاوت است. ما انتظار داریم رشد چین باز هم کندتر شود، اما رشد بازارهای نوظهور دیگر مانند برزیل و روسیه که در حال خروج از رکود هستند، بهبود مییابد.»
رشد تجارت جهانی «کند» باقی خواهد ماند
در اینجا اسلیتر تاکید میکند: «رشد تجارت کالاها در جهان در سال آینده بهبود خواهد یافت و به 7/ 2 درصد میرسد که ناشی از تقاضای وارداتی بیشتر در ایالات متحده آمریکا و نیز در روسیه، برزیل و هند است (که همگی در سال 2016 با مشکلاتی در این مورد روبهرو بودند). اما در حالی که پیشبینی سال آینده از رشد حاکی از افزایش آن نسبت به میزان برآوردی بسیار ضعیف سال 2016 خواهد بود، ولی باز هم بسیار کمتر از متوسط بلندمدت این متغیر است که حدود 5 درصد در سال بوده است. عوامل ساختاری مانند تکمیل شدن زنجیرههای عرضه بینالمللی و فقدان آزادسازیهای تجاری بیشتر، به این معنا است که از نظر ما افت شدیدی در نسبت بلندمدت رشد تجاری به رشد تولید ناخالص داخلی رخ داده است و از بیش از 2 درصد در دوره بین سالهای 2007-1990 به حدود 3/ 1 درصد در سالهای اخیر رسیده است.»
رشد تولید ناخالص داخلی جهانی اندکی بهبود خواهد یافت
چند عامل در مقیاس کلان به عقب نگه داشتن اقتصاد جهانی ادامه میدهند اما در سال 2017 اقتصاد اندک اندک شروع به بهبود خواهد کرد. به گفته اسلیتر «ما انتظار داریم رشد جهانی در سال 2017 تنها به میزانی معتدل بهبود یابد. با وجود این تغییر، این عدد کمتر از متوسط رشد 30 سال گذشته خواهد بود که 8/ 2 درصد بوده است.»
بحث درمورد تورم در آمریکا ادامه خواهد داشت
هر آنچه در سال آینده در اقتصاد جهانی اتفاق میافتد تحت تاثیر اتفاقات ایالات متحده آمریکا قرار خواهد گرفت که به نوبه خود از محرکهای القایی ترامپ برای افزایش رشد، تاثیر میپذیرد. «اثر کامل سیاستهای تورمی تحت دولت ترامپ احتمالا تا سال 2018 در بخش حقیقی اقتصاد دیده نمیشود. با وجود این، انتظار داریم رشد ایالات متحده آمریکا در سال 2017 تقویت شود و بازار مالی این کشور توسعه پیدا کند – تا حدی که سیاست مالی احتمالی و اثرات رشد سیاستهای ترامپ امکان آن را به وجود آورند- و اثر عمدهای بر چشمانداز اقتصاد جهانی خواهد گذاشت.»
ترجمه : امیر شاملویی