واکنش ها به قطع صادرات گاز ترکمنستان به ایران

کدخبر: ۱۵۷۶۹۸
قطع گاز توسط شرکت «ترکمن گاز» ترکمنستان در هفته جاری، عاملی شد تا پویشی ملی برای ایستادگی در برابر زیاده خواهی دیگران و فرهنگ سازی برای مصرف بهینه انرژی شکل بگیرد.

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایرنا، شرکت «ترکمن گاز» از صبح یکشنبه(12 دیماه) صادرات گاز به ایران را با ادعای طلب 1.8 میلیارد دلاری متوقف کرده آنهم در حالی که با هیات ایرانی مذاکره و توافق کرده بودند روند صادرات گاز ادامه داشته باشد.

با وجود مذاکرات چند روز اخیر 2 شرکت برای چگونگی بازپرداخت بدهی‎های گذشته با حفظ خواسته ایران مبنی بر دریافت خسارت کمی و کیفی، اما شرکت ترکمن گاز به طور ناگهانی و خارج از توافق به عمل آمده به صورت غیرمنطقی و در اقدامی مغایر با چارچوب قرارداد، بار دیگر با آغاز فصل سرما با این ادعا که باید مبلغ مورد مناقشه و اختلاف را به سرعت دریافت کند، اقدام به قطع گاز ارسالی به ایران کرده است.

پس از اقدام این شرکت در قطع صادرات گاز به ایران، حرکت های مردمی برای بهینه سازی و کاهش مصرف گاز شکل گرفت تا مبادا گاز هموطنان مناطق شمالی و شمال شرقی کشور قطع شود.

گرچه تاکنون گاز خانگی مناطق شمالی کشور با مدیریت توزیع توسط دستگاه های دولتی مسئول قطع نشده، اما کاهش مصرف سوخت توسط مردم، می تواند کمک زیادی به تامین گاز این مناطق کند.

** توفان در فضای مجازی برای بهینه سازی مصرف سوخت

نکته جالب در پویش ایجاد شده، مردمی و غیردولتی بودن آن است؛ بگونه ای که در فضای مجازی بویژه «تلگرام»، گروه ها و کانال های مختلف، هموطنان را به مدیریت مصرف انرژی دعوت می کنند.

در 2 روز اخیر، اطلاعیه های گسترده ای در فضای مجازی به ویژه «تلگرام» با هدف دعوت از هموطنان برای کاهش یک یا 2 درجه ای دمای منازل منتشر شده است که رعایت آن می تواند به دستگاه های مسئول برای تامین گاز همه مناطق کشور به ویژه استان های شمالی کمک کند.

در یکی از اطلاعیه های تلگرامی تاکید شده است: صرفه جویی، کم ارزش‎تر از مبارزه برای حفظ امنیت ملی کشور نیست؛ با مصرف کمتر سوخت می توان تهدیدها علیه منافع ملی را خنثی کرد و مقابل زیاده خواهی دیگران ایستاد و کشور را در موضع اقتدار قرار داد.

در اطلاعیه دیگر منتشر شده در فضای مجازی آمده است: «با کاهش 2 درجه ای دمای منازلمان، علاوه بر کاهش هزینه‎های مصرف انرژی خود، می توانیم آسایش دیگر هموطنان را نیز تامین کنیم.»

** کمپین کاهش مصرف سوخت آیا کارساز است؟

شعار کمپین مصرف سوخت، کاهش یک یا 2 درجه ای مصرف دمای منازل است تا از این طریق، به هموطنانی که امکان دارد با مشکل کمبود گاز مواجه شوند، کمک شود.

گرچه به نظر می رسد کاهش یک یا 2 درجه ای، اندک بوده و قابل توجه نیست اما گزارش ها از تاثیر شگفت انگیز این طرح، حکایت دارد.

«مجید بوجارزاده» سخنگوی شرکت ملی گاز در گفت وگو با خبرنگار اقتصادی ایرنا، در این باره می گوید: کاهش یک درجه ای دمای هوا، مشکلی برای ساکنان منازل ایجاد نمی کند، اما سبب صرفه جویی 6 درصدی در مصرف گاز کشور می شود که معادل تولید یک پالایشگاه گاز است.

میزان تولید گاز ایران در ماه های اخیر رکورد روزانه 700 میلیون مترمکعب را نیز به ثبت رسانده که بخش اصلی آن از پارس جنوبی تامین می شود.

سخنگوی شرکت ملی گاز ایران در گفت وگو با ایرنا درباره آخرین وضعیت گازرسانی به بخش خانگی و صنعتی کشور، می گوید: همواره تامین گاز بخش خانگی اولویت اصلی بوده و بر این اساس، روز یکشنبه (12 دی) 430 میلیون مترمکعب گاز برای بخش خانگی تامین شده است.

سخنگوی شرکت ملی گاز ایران افزود: نیروگاه ها نیز 120 میلیون مترمکعب و صنایع 80 میلیون مترمکعب گاز مصرف کرده اند.

** بخشنامه دولت به دستگاه های دولتی و عمومی برای صرفه جویی

دولت نیز در حوزه مسئولیت خود تلاش کرده است با مدیریت توزیع گاز در بخش خانگی، صنایع و نیروگاه ها، دسترسی همه هموطنان به نعمت گاز را فراهم کند.

در نتیجه اقدامات دولت در مدیریت عرضه سوخت، تاکنون روند تامین گاز بخش خانگی در همه مناطق کشور و از جمله استان های شمالی به طور عادی جریان یافته و مشکلی رخ نداده است.

علاوه بر مدیریت توزیع، دولت با ابلاغ بخشنامه ای نیز دستگاه های دولتی و عمومی را ملزم به رعایت اصول بهینه سازی مصرف سوخت کرده است.

بر این اساس، «اسحاق جهانگیری» معاون اول رئیس جمهوری دیروز (دوشنبه) با صدور بخشنامه ای به همه وزارتخانه‎ها، سازمان‎ها، مؤسسه‎ها و شرکت‎های دولتی، نهادهای انقلاب اسلامی و استانداری‎های سراسر کشور، رعایت اعتدال در مصرف گاز را خواستار شد. 

در این بخشنامه آمده است: باهدف رعایت اصول ایمنی و صرفه جویی در مصرف گاز طبیعی، همه وزارتخانه‎ها، سازمان‎ها، مؤسسه‎ها و شرکت‎های دولتی، نهادهای انقلاب اسلامی و استانداری های سراسر کشور موظف به رعایت کامل موارد اعلام شده هستند.

رعایت دمای ٢١-١٨ درجه در فضاهای داخلی و بسته و دمای ١٨ درجه در راهروها و فضاهای عمومی سرپوشیده، روشن کردن وسایل گرمایشی از یک ساعت پیش از آغاز کار و خاموش کردن آنها یک ساعت پیش از پایان کار و خاموش کردن وسایل گرمایشی در روزهای تعطیل (برای ساختمان‎ هایی که سیستم حرارت مرکزی ندارند) از جمله توصیه هایی هستند که با رعایت آنها، می توان به مصرف بهینه سوخت کمک کرد.

** ساختمان ها، متهمان اصلی اتلاف انرژی

ساختمان ها به دلیل رعایت نکردن اصول مهندسی، سهم اصلی را در اتلاف منابع انرژی در کشور دارند. بر اساس گزارش ها، بدلیل عایق نبودن پوسته خارجی ساختمان، به طور میانگین حدود ٣٥ درصد اتلاف انرژی از دیوارهای جانبی، ٢٥ درصد از سقف و ١٠ درصد از کف ساختمانهاست و ٢٠ تا ٢٥ درصد اتلاف انرژی نیز از پنجره ها و درها رخ می دهد.

عضو انجمن بهینه سازی مصرف انرژی اتاق ایران معتقد است هنوز در عمل، اراده جدی برای بهینه سازی مصرف انرژی وجود ندارد؛ فقط حرف آن را می زنیم و هنوز عمق بحران انرژی را باور نکرده ایم.

«فرزاد کیاست» توجه نکردن به تهیه راهبرد برای صرفه جویی در مصرف انرژی را یکی از عوامل به نتیجه نرسیدن اهداف تعیین شده دانسته و می گوید: در طول سال های گذشته بدلیل ارزان بودن قیمت انرژی، مصرف بهینه آن مورد توجه نبوده است و از طرف دیگر سازندگان ساختمان بدلیل بحث های اقتصادی، تمایلی به رعایت اصول نداشته اند.

به گفته وی، عضو انجمن بهینه سازی مصرف انرژی، بدیهی است پس از عایق حرارتی ساختمان، توجه به بازده(راندمان) وسایل انرژی بر و استفاده از محصولات، سیستمها و فناوری های جدید کم مصرف، بسیار تعیین کننده است. 

وی می گوید: اکنون از وسایلی استفاده می شود که تاریخ مصرف آنها در دهه های گذشته منقضی شده و در هیچ کجای دنیا تولید و استفاده نمی شوند.

عایق کاری نقش بسیار مهمی در گرم نگه داشتن ساختمان در فصل زمستان و خنک نگه داشتن آن در فصل تابستان دارد. به کمک عایقکاری می توان یک خانه را در زمستان پنچ درجه گرمتر و در تابستان 10 درجه خنکتر نگه داشت.

به این ترتیب علاوه بر کم شدن مصرف انرژی، از آلودگی محیط زیست نیز کاسته و منابع انرژی برای استفاده آیندگان حفظ می شود.

بر این اساس، نفوذ هوای بیرون به داخل ساختمان یکی از عمده ترین دلایل کاهش آسایش ساکنان است. این مشکل می تواند در همه ساختمان های نوساز و قدیمی وجود داشته باشد و مصرف سوخت را تا 25 درصد بالا ببرد.

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید