سود کلان فروش برنج هندی
جمیل علیزاده شایق -دبیر انجمن برنج- در گفتوگو با خبرنگار ایلنا، در پاسخ به این سوال که تعرفه بالای واردات برنج خارجی تا چه میزان در افزایش قیمت تمام شده این محصول برای مصرف کنندگانی که توان مالی خرید برنج های داخلی را ندارند تاثیرگذار است، بیان داشت: قیمت برنجهای خارجی به اندازهای پایین است که هر چه هزینه و تعرفه گمرکی به آن افزوده شود باز هم قیمت تمام شده آن پایین است. طبق آمار جدید فائو در دسامبر 2016 نرخ صادراتی برنج هندی 235 دلار در هر تن است. با فرض این که اگر این برنج با دلار آزاد وارد شود قیمت تمام شده هر کیلوگرم 1300 تومان است.
او افزود: به این 1300 تومان نیز 500 تومان افزوده میشود؛ همچنین 40 درصد هم تعرفه گمرکی اخذ میشود که در نهایت قیمت تمام شده برنج هندی 2500 تومان است؛ این در حالی است که این محصول در بازار دو برابر و یا حتی بیش از دو برابر این قیمت خرید و فروش می شود.
شایق تاکید کرد: ادعای کسانی که می گویند قیمت تمام شده برنج خارجی با این تعرفه ها گران می شود درست نیست. هنوز هم صد در صد در واردات برنج خارجی سود است. مگر واردکننده بدون سود این کار را با تحمل مشقات و مشکلات انجام می دهد؟
سود کلانی که به جیب وارد کننده میرود
دبیر انجمن برنج در ادامه گفت: ذائقه ایرانی نتوانسته که خود را با برنج های خارجی تطبیق دهد کسی که از نظر مالی مشکل دارد این برنج را تهیه میکند؛ اما مصرف کننده سود کلانی را با این کار تقدیم وارد کننده میکند. در اسفند سال 92 وزارت بهداشت اعلام کرد که پنج رقم برنج ایرانی آلوده است که بعد از آن از اظهارات خود عقب نشینی کردند؛ اما ما تحقیقات خود را ادامه داده ایم و نتیجه آن بزودی اعلام خواهد شد.
او افزود: اگر برنج ایرانی گران است در عوض سالم است. گزارش بررسی وضعیت آلودگی در نمونه های مختلف برنج های ایرانی را به زودی ارائه خواهیم داد. یک گروه تحقیقاتی این کار را انجام داده است در ایران هیچ برنجی زمینه آلوده شدن ندارد؛ اما این زمینه در برنج خارجی وجود دارد.این به این معنا نیست که برنج وارداتی صد درصد آلوده است؛ اما زمینه آن وجود دارد؛ یعنی وقتی برنج خارجی می خرید ریسک میکنید؛ چون ممکن است که آلوده باشد؛ اما برنج ایرانی صد درصد آلوده نیست و ارزش غذایی بالایی دارد و طبیعی است که کمی گران باشد