هشدار آتش سوزی ساختمان پلاسکو برای شهرک های صنعتی
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از فارس، در حال حاضر بیش از هزار شهرک صنعتی تکمیل شده و یا در حال توسعه در کشور وجود دارد که در کنار دو شهر صنعتی البرز و کاوه، بخش عمدهای از صنایع غیرنفتی را در خود جا دادهاند و کارخانهها و کارگاههای مستقر در این شهرکها نقش مهمی در تولید ناخالص داخلی دارند و نماد بزرگی از اقتصاد مقاومتی به شمار میروند.
طبق قوانین و مصوبات مربوط به ایجاد شهرکهای صنعتی، ایجاد زیرساختهای لازم در این مناطق از جمله وظایف دولتهاست، در این میان ایجاد زیرساختهای ایمنی از ضرورت بالایی برخوردار است. به این ترتیب، ایجاد تأسیسات ایمنی و آتش نشانی از جمله تعهدات سازمان صنایع کوچک و همچنین شرکتهای شهرکهای صنعتی است و با توجه به نقش واحدهای مستقر در شهرکها، همچنان باید ایمنی بر کار ارجحیت داشته باشد.
* فاصله 10 کیلومتری تا تأسیسات ایمنی
با این حال به گفته کارشناسان، متأسفانه تقریباً تمام شهرکهای صنعتی مستقر در سطح کشور حداقل 10 کیلومتر از تأسیسات شهری فاصله دارند.
در چنین شرایطی هر اتفاق ناگواری میتواند مقدمهای برای زیانهای جانی و مالی بزرگ در این شهرکها باشد.
از این رو اختصاص بودجه برای ایمن سازی شهرکهای صنعتی از اهمیت زیادی برخوردار است، اما اگر تأمین این هزینه از طریق بودجههای دولتی نیز امکان پذیر نباشد، میتوان آن را از واحدهای صنعتی تأمین کرد که البته هزینه زیادی را به هر واحد تحمیل نمیکند. در مقابل، با بروز هر حادثهای میتوان در کمترین زمان ممکن با بکارگیری نیروهای تدافعی آتش نشانی، نسبت به اطفاء حریق کارخانه حادثه دیده اقدام کرد.
در مقابل اگر حادثه مهار نشود، علاوه بر مشکلاتی که در ادامه حیات واحد صنعتی آسیب دیده پیش میآید، مشکلاتی در بازپرداخت بدهیهای بانکی، مالیات و سایر عوارض دریافتی از سوی دولت پیش خواهد آمد و علاوه بر این، موانعی بر سر راه رشد تولید داخل و تحقق اقتصاد مقاومتی ایجاد خواهد شد.
بنابراین حفاظت از امکانات تولیدی کشور در بحث اقتصاد مقاومتی یک امر واجب و حیاتی به حساب میآید.
* فقط 20 درصد شهرکها دارای امکانات ایمنی هستند
این در حالی است که از هزار شهرک صنعتی مستقر در کشور، فقط در 200 شهرک صنعتی ساختمان ایمنی و آتش نشانی راه اندازی شده است، آن هم به صورت ناقص. در توضیح این موضوع باید گفت که اکثر این واحدهای ایمنی فقط دارای یک خودروی آتش نشانی هستند که حتی برای حفاظت یک شهرک کوچک نیز کافی نخواهد بود. زیرا هر لحظه ممکن است مشکلی مانند نقص فنی در این تجهیزات ایجاد شود و یا اینکه تجهیزات محدود موجود پاسخگوی یک حادثه بزرگ و وسیع نباشد.
از سویی، طبق استانداردهای تعریف شده برای یک ایستگاه آتش نشانی با کمترین محدوده عملیاتی، حداقل دو خودرو عملیاتی اطفاء حریق مورد نیاز است و با در نظر گرفتن حداقلها، در هر شیفت کاری باید با هر خودرو حداقل دو آتش نشان و یک راننده در ایستگاه آتشنشانی و در هر شیفت حضور داشته باشند. این در حالی است که دیده شده گاهی در ایستگاههای تک خودرو و یا دو خودرو، فقط یک راننده و یک مأمور آتش نشان به کار گرفته شدهاند.
به این ترتیب، با ایجاد مراکز آتشنشانی در شهرکهای صنعتی برای حداقل 3 هزار نفر از نیروهای جوان اشتغالزایی خواهد شد و هزینه ایجاد و استقرار مراکز آتش نشانی در شهرکهای صنعتی نیز از طریق اخذ عوارض سالانه از صاحبان صنایع قابل تأمین است و هزینهای را سربار دولت نخواهد کرد.
هزینهای که صاحبان صنایع برای اطمینان و آرامش خاطر از امنیت کسب و کار، جان و سرمایهاشان میپردازند.