واکنش بانکی ها به طرح تداوم تحریم بانکی ایران در مناظره دوم
به گزارش ایسنا، در نخستین واکنش، رئیس شورای عالی کانون بانکها و موسسات اعتباری خصوصی به اتهام مطرح شده از سوی یکی از کاندیداها مبنی بر زد و بند در شبکه بانکی پاسخ داد.
کوروش پرویزیان گفت: نامزد انتخابات دوازدهمین دوره ریاست جمهوری با طرح این سوال که امروز در اجرای برجام چه کردهایم و در اجرای برجام آثار آن برای مردم چه بوده است؟ مدعی شد"... وقتی جلوگیری از قاچاق کالا و ارز نمی شود، وقتی وارداتچی این کار را انجام می دهد، وقتی بانک های ما سروپا در زد و بند است و ظلم به مردم می کنند، اگر امکانی هم بیاید باز همین چهار درصدی ها بهره مند می شوند".
وی افزود: نظام بانکی کشور همواره بار عمدهای از توسعه کشور را بر دوش کشیده و تامین مالی بسیاری از پروژههای اقتصادی، فناوری و صنعتی و تولیدی را انجام داده است. اتهام زد و بند به کارکنان شریف نظام بانکی جفا به این مجموعه و خانواده زحمتکش آن است که با تمام توان برای پیشرفت کشور صادقانه فعال هستند و شاخص های پولی و بانکی و جزئیات آنها نشان میدهد که بانکها با وجود تنگنای مالی و فشار شدید بر روی منابع آنها، حداکثر استفاده از منابع خود را برای کمک به تولید و ایجاد رونق داشتهاند.
پرویزیان افزود: تأسف زمانی بیشتر میشود که چنین اتهاماتی از سوی فردی مطرح میشود که سازمان تحت مدیریتش، سهامدار اصلی یک بانک خصوصی است. اتهام زد و بند و قربانی کردن سلامت و شفافیت شبکه بانکی کشور به پای رقابتهای سیاسی و انتخاباتی زیبنده چنین فردی نیست.
وی ادامهداد: طرح چنین ادعاهایی این سوال را پیشمیآورد که آیا مدعی می تواند مصداقی برای آنچه زد و بند عنوان شده در بانک زیرمجموعه خود بیابد یا خیر؟
رئیس شورای عالی کانون بانکها و موسسات اعتباری خصوصی افزود: مطمئنا علیرغم وجود برخی مشکلات در بانکها که ریشه بیرونی دارد، چنین موضوعی نمیتواند در کلیت و مجموعه نظام بانکی مطرح باشد. از این رو ضمن اعتراض و ابراز گله شدید از این نامزد بابت طرح چنین اتهامی، تأکید میکنم حق بانکها و کارکنان خدوم آنها برای پیگیری این اتهام از طریق مقتضی محفوظ است.
واکنش دبیرخانه شورای هماهنگی بانک ها
در ادامه دبیرخانه شورای هماهنگی بانک ها نیز خطاب به نامزد فوق نوشت: آقای قالیباف در مناظره دوم بطور ناروا و غیرمنصفانه علیه کارکنان شریف نظام بانکی تهمت زد و بند را می زند در حالی که این قشر زحمتکش روزانه به میلیون ها هموطن عزیز در اقصی نقاط کشور خدمت رسانی می کنند و در حد توان خود مشکلات آنان را رفع می کنند.
این دبیرخانه در ادامه افزود: امروزه بر کسی پوشیده نیست که نظام بانکی در تولید و سازندگی کشور چه نقش بی بدیلی دارد. طرح و پروژه ای در کشور وجود ندارد که یکی از بانک ها در آن مشارکت نداشته باشند.
شهرداری تهران به مدیریت جناب آقای قالیباف خود سهامدار اصلی یکی از بانک های کشور است و نمی تواند کارکنان آن بانک را از دامنه تهمت ناروای مذکور خارج بداند.
این دبیرخانه در پایان تاکید کرد: شورای هماهنگی بانکها به نمایندگی از طرف کارکنان شریف نظام بانکی ضمن رد تهمت های آقای قالیباف، ایشان را به رعایت اخلاق اسلامی و انصاف دعوت کرده و البته حق طرح دعوی در دادگاه های صالحه را بر خود محفوظ می داند.
واکنش شورای اطلاعرسانی و تبلیغات نظام بانکی
شورای اطلاع رسانی و تبلیغات نظام بانکی نیز در اطلاعیه ای تاکید کرد: نظام بانکی کشور همواره بار عمده ای از توسعه کشور را بر عهده داشته و تامین مالی بسیاری از پروژه های اقتصادی، فناوری و صنعتی و تولیدی را انجام داده است. اتهام زد و بند به کارکنان شریف نظام بانکی با بیان اینکه "در بانکها همه با زد و بند کار می کنند" جفا به این مجموعه و خانواده زحمتکش نظام بانکی است که با تمام توان در خدمت پیشرفت کشور است و جای گله شدید دارد.
این شورا در ادامه یادآور شد: جناب آقای قالیباف خود در رأس یک بانک قرار دارند و خوب است توضیح دهند که بانک زیر نظر ایشان چگونه به تامین و تجهیز مالی اقدام می کند و منابع را به چه مشتریانی و با چه شاخص هایی تخصیص می دهد؟ آیا "زد و بند" در بانک زیر نظر ایشان هم وجود دارد؟
در ادامه این بیانیه آمده است: ایشان در برنامه های قبلی و برنامه نخست "مناظره" به دهها پروژه عمرانی اجرا شده در شهر تهران اشاره و افتخار کردند. خوب است توضیح بدهند که منابع مالی این پروژه ها چگونه تامین شده است. متاسفانه بیشتر این منابع که از طریق نظام بانکی تامین شده اکنون به بزرگ ترین معوقات بانکی بدل شده و فشار شدیدی به سپرده های مردم وارد کرده است.
این شورا در پایان نوشت که به نمایندگی از نظام بانکی کشور مراتب اعتراض شدید خود را از آقای محمد باقر قالیباف به خاطر این اظهارات بی اساس اعلام کرده و حق شکایت و پیگیری حقوقی را در این رابطه محفوظ می دارد.
واکنش بانک مرکزی
بانک مرکزی نیز در بیانیه ای با توجه به اظهارات یکی از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری درباره وجوه دریافت شده ناشی از فروش نفت در خارج از کشور و امکان جا به جایی آن از مسیر بانکی، اعلام کرد که همه وجوه فروش نفت را دریافت می کند.
در این بیانیه آمده است: پس از اجرای برجام تمام وجوه ارزی مسدودی نزد بانکهای مختلف دنیا آزاد شد و در اختیار بانک مرکزی قرار گرفت. هم اینک شرکت ملی نفت ایران روزانه ٢.٥ میلیون بشکه نفت خام و میعانات گازی را به کشورهای مختلف خریدار نفت در آسیا و اروپا می فروشد که صد در صد وجوه حاصله را بانک مرکزی به ارزهای مختلف دریافت می کند.
این بانک در ادامه نوشت: به دلیل دسترسی کامل بانک مرکزی به وجوه ارزی موجود در حسابهای خود، شاهد ثبات کامل در بازارهای ارزی کشور هستیم که اگر این اتفاق نمی افتاد قطعا نوسانات شدیدی را در صحنه بازارها باید مشاهده و تجربه می کردیم.
به نوشته این بانک، بعد از برجام تمام وجوه ارزی حاصل از فروش نفت خام در اروپا در حسابهای بانک مرکزی نزد بانکهای مرکزی اروپا نظیر ایتالیا، اتریش و همچنین بانکهای تراز اول کشورهای اروپای غربی وصول می شود و از طریق مرکز مبادلات در اختیار تجار کشور قرار میگیرد. بنابراین ارایه خدمات بانکی توسط کشورهای اروپایی موجب تسویه کامل معاملات تجاری با روشهای متعارف بانکی و پرداخت هزینه های بسیار اندک شده است.