دهلی نو: افتتاح بندر چابهار گام مهمی برای گسترش همکاری های منطقه ای هند است
به گزارش ایرنا به نقل از سایت وزارت خارجه هند، وزارت امور خارجه هند به مناسبت افتتاح این پروژه که با سرمایه گذاری هند در حال انجام است، بیانیه ای صادر و به سفر ار پونیاه آیاپان رادا کریشان وزیر دارایی و کشتیرانی هند به عنوان نماینده هند در مراسم افتتاحیه بندر چابهار اشاره کرد.
در ادامه این بیانیه آمده است: در حاشیه این رویداد، نشست سه جانبه وزیران هند، ایران و افغانستان با موضوع چابهار نیز برگزار شد که در آن سه کشور در خصوص توسعه یکپارچه زیرساخت های ارتباطی از جمله بنادر، شبکه های جاده ای و راه آهن با هدف ایجاد فرصت های بیشتر جهت دسترسی گسترده تر به بازار های منطقه ای و ادغام اقتصادهای آنها به توافق رسیدند.
وزارت امور خارجه هند افزود: وزیر دارایی و کشتیرانی هند همچنین نظر مثبت خود را در مورد اقدام مجلس ایران در تایید توافق سه جانبه ترانزیتی که سال گذشته میان ایران، هند و افغانستان امضا شد ابراز نمود.
وزارت خارجه هند در بیانیه خود تاکید کرد : بندر چابهار یک فرصت طلایی برای تجارت هند، ایران و افغانستان با کشورهای آسیای مرکزی و همچنین گسترش تجارت میان این سه کشور می باشد.
این بیانیه همچنین به سخنان حسن روحانی رئیس جمهور ایران در مراسم افتتاحیه بندر چابهار اشاره کرد که در طی آن وی گفت: مسیر های منطقه ای باید از طریق زمین، هوا و دریا به یکدیگر متصل شوند.
بر اساس بیانیه وزارت خارجه، هند از نزدیک با افغانستان و ایران برای ایجاد مسیرهای جایگزین و قابل اعتماد تجاری همکاری کرده است.
بر اساس توافق امضا شده میان ایران و هند در ماه مه سال گذشته، هند با سرمایه گزاری 85 میلیون دلاری قرار است کنترل دو لنگر گاه در فاز اول بندر چابهار را به عهده بگیرد.
وزرای سه کشور هند، ایران و افغانستان پس از دیدار خود در بیانیه ای مشترک اعلام کردند: وزیران سه کشور در مورد گام های بعدی برای اجرای کامل توافقنامه چابهار و حرکت به سوی عملیاتی ساختن آن گفت و گو کردند. در راستای این تلاش ها، تصمیم گرفته شد تا پروتکل های مربوط به حمل و نقل و ترانزیت، بندر ها ، فرآیندهای گمرکی و امور کنسولی نهایی شوند. همچنین تصمیم گرفته شد که اولین نشست کارشناسان ارشد این سه کشور در اولین فرصت برگزار شود.
در ادامه بیانیه مشترک آمده است: هند، ایران و افغانستان همچنین توافق کردند که یکپارچه سازی زیرساخت های ارتباطی از جمله بندر ها ، شبکه های جاده ای و راه آهن، فرصت های بیشتری برای دسترسی به بازار منطقه ای را فراهم می کند و به یکپارچگی اقتصادی این سه کشور و منطقه کمک می کند.
این درحالی است که یک روز پیش از افتتاح بندر چابهار، سوشما سواراج وزیر امور خارجه هند در بازگشت خود از روسیه در تهران توقف کرده و با جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران دیدار و گفت و گو کرد.
وزارت امور خارجه هند اعلام کرد: در این دیدار، افتتاح بندر چابهار و سایر مسائل مورد گفت و گو قرار گرفت.
ماه گذشته هند اولین محموله گندم خود را از طریق بندر چابهار به افغانستان ارسال کرد.
به گزارش ایرنا، چابهار به عنوان منطقه راهبردی و با موقعیت عالی جغرافیایی از ظرفیت های سرمایه گذاری، تجاری، اقتصادی، ترانزیتی، گردشگری و صنعتی بالایی برخوردار است.
این بندر پس از بهره برداری، قابلیت هرگونه عملیات بندری در حوزه های ترمینال کانتینری را برخوردار خواهد بود و علاوه بر ظرفیت سالانه تخلیه و بارگیری هشت ونیم میلیون تن با آماده شدن پسکرانه آن تا 15 میلیون تن ظرفیت ایجاد خواهد شد.
بندر چابهار با برخورداری از مزایا و ظرفیت های بالقوه در مسیر توسعه ترانزیتی قرار دارد و این بندر اقیانوسی به عنوان پل دسترسی به کشورهای آسیای میانه و CIS مورد توجه ترانزیتی و ترانشیپی کشورهای منطقه قرار دارد.
جذب سرمایه گذاری های داخلی و خارجی در سیستان و بلوچستان از اولویت های دولت است و به همین دلیل ترانزیت محموله 100 هزار تنی کالای کشور هند از طریق بندر چابهار به افغانستان در همین راستاست.
توافقنامه چابهار یکی از نمودهای عینی فصل جدید روابط ایران و هند بر محور توسعه است.
مجلس ایران به تازگی یک توافق سه جانبه که سال گذشته از سوی ناندرا مودی نخست وزیر هند، حسن روحانی رییس جمهوری ایران و اشرف غنی رییس جمهوری افغانستان امضا شد را تایید کرد.
افتتاح این بندر به شکل چشمگیری راه را برای هند جهت آغاز فاز دوم طرح ساخت و توسعه دو لنگرگاه برای استفاده خود بویژه برای تجارت با افغانستان را باز خواهد کرد.
بنا به گفته برخی مقامات هند، اولین بخش عملیات ساخت و ساز توسط این کشور در بندر چابهار در سال 2018 به پایان خواهد رسید.
در حال حاضر هند از راه تجاری موجود در این بندر برای حمل و انتقال بیش از 1.1 میلیون تن گندم به افغانستان استفاده می کند. اولین محموله 15 هزار تنی گندم هند در یازده نوامبر امسال (نهم آبان ماه) از بندر کاندلا و از طریق بندر چابهار به زرنج در افغانستان ارسال شد.
این بندر می تواند زمینه دسترسی هند به افغانستان و آسیای میانه بدون نیاز به عبور از پاکستان را برای هند فراهم کند.