همه پیش بینی ها از اقتصاد ۹۷
اغلب کارشناسان معتقدند شناخت سناریوهای پیش رو در راستای این دو عدم قطعیت می تواند به شناخت عمیق تر بازارها کمک کرده و تصمیم گیری را برای فعالان اقتصادی آسان تر کند. در همایش «چشمانداز اقتصاد ایران در سال ۹۷» که در تاریخ هشتم اسفندماه سال جاری برگزار می شود کارشناسان به بررسی سناریوهای پیشروی اقتصاد کلان و روندهای سیاسی و تحلیل بازارهای سرمایه، مسکن، ارز و... می پردازند. در این همایش علاوهبر تحلیل بازارهای سنتی، حوزههای جدید مثل ارزهای دیجیتال نیز به بحث گذاشته میشود.
دو نااطمینانی در اقتصاد ۹۷
سال ۱۳۹۶ روزهای پایانی خود را در حالی سپری میکند که همچنان دو عدم قطعیت بر فضای اقتصاد کشور سایه افکنده و بهنظر میرسد این فضا در سال آینده نیز تداوم خواهد داشت. یکی از این نااطمینانیها نگرانی است که در پی موضعگیری ترامپ با برجام ایجاد شده است. از این منظر دو سناریو محتمل است. نخست اینکه در یک سناریوی بدبینانه ترامپ لغو تحریمهای برجام را اجرایی نکرده و به اصطلاح از این توافقنامه خارج شود. سناریوی دوم این است که او برجام را تمدید کرده، اما تحریمهای دیگری را بر ضد ایران برقرار کند. هر کدام از این رویدادها میتواند پیشبینیهای موجود از وضعیت اقتصادی کشور را با تغییراتی مواجه کند. آنالیز سناریوهای محتمل براساس رفتار ترامپ، به واضح شدن میدان دید فعالان اقتصادی کمک خواهد کرد. نااطمینانی دومی که در مورد اقتصاد کشور در سال آینده وجود دارد، وضعیت متغیرهای کلان اقتصادی مانند رشد اقتصادی، نرخ تورم، نرخ ارز و... است. عدماطمینان به وضعیت آتی متغیرهای کلان اقتصادی شامل تورم، نرخ ارز حقیقی، رابطه مبادله، قیمت نسبی کالاهای سرمایهای و رشد تولید ناخالص داخلی، پدیدهای است که معمولا با نگاه به تغییرات احتمالی آتی، شوکهای ناشی از این تغییرات و عمق اثر هر یک از این شوکها بر بدنه اقتصاد بروز میکند و بهطور مستقیم بر تصمیمات بازیگران درگیر با بدنه اقتصاد اثرگذار خواهد بود.
از سوی دیگر یکی دیگر از متغیرهای مهم اقتصاد هر کشور، رشد اقتصادی آن است. تمرکز بر موضوع رشد اقتصادی از این جهت اهمیت دارد که ملاک رونق یا رکود هر کشور و ایجاد ظرفیتهای اقتصادی، از مسیر ارزیابی رشد اقتصادی میگذرد. فعالان اقتصادی با در نظر گرفتن عوامل اثرگذار بر رشد اقتصادی در سالهای گذشته به همراه تحلیل شرایط حال، میتوانند چشماندازی از وضعیت کشور در سالهای آتی بهدست آورند. پیشبینی رشد اقتصادی میتواند نقشه راهی برای یافتن فرصتهای سرمایهگذاری در بخشهای مختلف اقتصادی فراهم آورد که راهنمای فعالان اقتصادی در سال آینده باشد. یکی دیگر از متغیرهای کلان اقتصادی که تکمیلکننده پازل نقشه راه سال آتی است، بررسی روند تورم کشور در سالجاری و پیشبینی آن در سال ۹۷ خواهد بود. پیشبینی نرخ تورم در تصمیمگیری فعالان اقتصادی برای پسانداز یا سرمایهگذاری موثر خواهد بود.
بهدلیل آنکه رفتار نرخ ارز در سایر بازارها بسیار موثر است تحلیل این بازار میتواند چشمانداز خوبی از شرایط صنعت و اقتصاد کشور ترسیم کند. در روزهای پایانی سالجاری بازار ارز ملتهب بوده و بازدهی بالای ۱۵ درصد داشته است. این افزایش چشمگیر در مدت زمان کوتاه یادآور نوسان ارزی سالهای ۹۱ و ۹۲ است که نگرانی فعالان اقتصادی را به همراه داشته است. بهنظر میرسد بانک مرکزی در تلاش است تا آرامش را مجددا به بازار ارز بازگرداند، اما این سوال همواره وجود دارد که تثبیت نرخ ارز آیا به نفع اقتصاد کشور است یا خیر؟ سوال مهم دیگر این است که در شرایط کنونی سیاستگذاران این حوزه چه اقداماتی را در جهت آرام کردن بازار ارز باید انجام دهند؟ از این رو، رصد تحولات بازار ارز در سالجاری و پیشبینی این بازار در سال آینده میتواند مسیر برنامهریزی سیاستگذاران اقتصادی را برای سال آینده هموار سازد.
یکی از بازارهایی که در ماههای اخیر، با روند صعودی روبهرو بوده، بازار سهام است. شاخص بورس تهران پس از چهار سال از سقف تاریخی خود عبور کرد و بازدهی سالانه بیش از ۲۵ درصد داشته است. معاملهگران این بازار عواملی مانند افزایش قیمت جهانی در بازارهای کالایی در کنار افزایش نقدینگی در بازار در پی کاهش نرخ سود بانکی را از عوامل مهم رونق در بازار سرمایه میدانند. اما بررسی فرصتها و چالشهای موجود در بازار سرمایه میتواند بر تصمیم بهینه سرمایهگذاران این حوزه موثر باشد. از سوی دیگر، گزارشهای رسمی نشان میدهد در سالجاری در بازار مسکن، برخی از مناطق تهران شاهد افزایش قیمت بودهاند که شائبه رونق در بازار مسکن را ایجاد کرده است. اما این پرسش وجود دارد که آیا واقعا رونق به بخش مسکن بازگشته است یا افزایش قیمتها در این حوزه متاثر از افزایش دیگر متغیرها مانند ارز است؟ در واقع بررسی عوامل موثر بر رونق و رکود بازار مسکن بر تصمیمگیری فعالان اقتصادی و سیاستگذاران این حوزه موثر خواهد بود.
اوج و فرود ارزهای دیجیتالی
سال جاری را می توان، سال بیت کوین و دیگر ارزهای دیجیتالی دانست. ارزهایی که در گذشته نیز وجود داشته و معامله می شدند، اما امسال به شهرت جهانی رسیدند و توجه بسیاری از فعالان، سرمایه گذاران و حتی سیاستمداران را به خود جلب کردند. همچنین، بزرگترین نوسان قیمتی را نیز در این سال ثبت کردند. سال ۲۰۱۷ میلادی برای بیتکوین به سال پرحاشیه و در عین حال خوشیمنی تبدیل شد. با اینکه ارز رمزنهاد سال جدید خود را با قیمت ۹۶۶دلاری آغاز کرد.اما گذشت ۱۱ ماه از ثبت این قیمت، نشان داد که بازار ارزهای دیجیتالی در حال به چالش کشیدن نظام پولی سنتی است. ارزش یک بیتکوین از ابتدای سال ۲۰۱۷ تا روز ۸ دسامبر بیش از ۱۷ برابر شد. به عبارتی بیتکوین در این روز به قله ۱۷ هزار دلاری صعود کرد. این روند باعث شد که برخی از کارشناسان معتقد باشند که قیمت بیت کوین حبابی است و احتمال خروج این حباب وجود خواهد داشت. حباب قیمتی زمانی رخ میدهد که ارزش یک کالا با اختلاف مشهود نسبت به قوه ذاتی آن در بازار معامله شود. هر چقدر سال ۲۰۱۷ برای بیت کوین یک سال خوب و منحصر به فرد محسوب می شد، سال ۲۰۱۸ برای طرفداران بیت کوین با خبرهای خوبی همراه نشد. بیتکوین که طی ماههای انتهایی سال قبل میلادی در یک روند صعودی چشمگیر مرز قیمتی ۲۰ هزار دلار را هم پشتسر گذاشته بود، کاهش قیمتی را تا مرز زیر ۷ هزار دلار را نیز ثبت کرد. این سقوط غیرمنتظره از یکسو تقویتکننده فرضیه بدبینانه و البته ثابتنشده حباب قیمتی در بیتکوین بود و از سوی دیگر معاملهگران پیشتر خوشبین به کسب سود از بیتکوین را به برزخ تصمیمگیری وارد کرد و تصمیم گرفتن که ارز دیجیتالی خود را به ارزهای کاغذی تبدیل کنند. این واکنش باعث شد صف عرضهکنندگان بهشدت شلوغتر از صف متقاضیان ارزهای رمزنهاد شود و بالطبع نتیجه آن ریزش قیمت این داراییهای دیجیتالی بود. با این حال به نظر می رسد که آینده بیت کوین هنوز مبهم بوده و سوالات زیادی در خصوص روند قیمتی ارزهای دیجیتالی وجود دارد. به نظر می رسد در شرایط کنونی، واکنش هر یک از کشورها و بانک مرکزی، در خصوص پذیرش یا عدم پذیرش بیت کوین می تواند مسیر بیت کوین و هم خانواده های دیگر را تحت تاثیر قرار دهد. در همایش دنیای اقتصاد علاوه بر تحلیل بازارهای سنتی، حوزه های جدید مانند ارزهای دیجیتال نیز مورد بررسی و تحلیل قرار خواهد گرفت.
تحلیل بازارها در همایش آخر سال
«دنیای اقتصاد» در نظر دارد در پنجمین همایش چشمانداز اقتصاد ایران در روز ۸ اسفندماه به بررسی چالشها و فرصتهای موجود در بازارهای اقتصادی ایران و اثرگذاری متغیرهای کلان اقتصادی بر این بازارها بپردازد. این همایش، در کنار بررسی وضعیت بازارها و تغییر و تحولات در سالجاری، چشماندازی از روند آتی بازارها در سال آینده برای فعالان و سرمایهگذاران اقتصادی ترسیم خواهد کرد. به نظر میرسد در شرایط کنونی، با تغییر و تحولات صورت گرفته در شاخصهای بازارها، یکی از مهمترین موضوعات تحلیل مشخص درخصوص روند آتی این بازارها است که در پنلهای تخصصی این همایش مورد بحث و تحلیل قرار میگیرد. علاوه براین یکی از پنل های اختصاصی در این همایش به موضوع مخاطرات و فرصتهای سرمایهگذاری در ارز دیجیتالی خواهد پرداخت. همچنین در روز قبل این همایش، روز ۷ اسفندماه، هفتمین همایش سیاستهای پولی و چالشهای بانکداری و تولید برگزار میشود که در یکی از محورهای اصلی این همایش، آینده برجام با توجه به رویکرد ترامپ بررسی خواهد شد.
برای کسب اطلاعات بیشتر به آدرس events.den.ir مراجعه کنید یا با شماره ۸۷۷۶۲۳۵۰ یا ۸۷۷۶۲۳۵۲ تماس بگیرید.