جمهوریاسلامی: اوپک، با عربستان برخورد کند
به گزارش اقتصادنیوزاین روزنامه نوشت:عربستان اعلام کرده است تولید نفت خود را به میزان دو میلیون بشکه در روز افزایش میدهد. بدین ترتیب اگر سعودیها بتوانند چنین تصمیمی را عملیاتی کنند، قاعدتاً تولید نفت عربستان به 12 میلیون بشکه در روز خواهد رسید.این تصمیم ریاض به فاصله یک هفته پس از توافق اعضای اوپک برای حفظ ثبات بازار نفت و رعایت سهمیهها، باعث بیاعتباری اوپک، سردرگمی بازار جهانی نفت و بیثباتی در فرایند تصمیم سازی اوپک خواهد شد. در این زمینه نکات مهمی وجود دارد که هر یک بر پیچیدگی اوضاع میافزاید و تجمیع تمامی مولفههای تاثیرگذار نشان میدهد تصمیم ریاض مبتنی بر محاسبات فنی و کارشناسی نیست و صرفاً با اهداف سیاسی و انگیزههای تبلیغاتی مطرح شده است.
دربخش دیگری از این مطلب آمده است:اعلام افزایش تولید غیرمنتظره عربستان از این دیدگاه با هدف ایجاد شوک روانی در بازار نفت مطرح شده که به مصرف کنندگان عمده نفت چنین وانمود سازد که حتی با حذف کامل نفت ایران هم خللی در عرصه نفت در بازار جهانی ایجاد نخواهد شد. لکن برای طرفهای نفتی ایران که پالایشگاههای نفت خود را با نفت خام ایران تنظیم کرده اند، چنین تغییری مطلوب نیست و نیازمند تغییر محاسبات فنی در پالایشگاهها خواهد بود که علاوه بر هزینههای تحمیلی، زمان بر نیز هست.
این روزنامه در ادامه نوشت: عربستان در واقع سازمان اوپک را بازیچه قرار داده و به فاصله یک هفته از تصمیم مشترک اعضای اوپک برای حفظ ثبات بازار نفت و رعایت سهمیهها، اقتصاد نفتی جهان را دستخوش یک دوره بلاتکلیفی و بیثباتی میکند که به سقوط قیمتها ممکن است منجر شود. اکنون بهتر میتوان دریافت که چنین تصمیم ابلهانهای قطعاً به سود اوپک و سایر تولید کنندگان نفت نیست اما سوال این است که آیا بهرهای از این بابت به عربستان میرسد؟ این تصمیم خیانت بار ممکن است از بیوزنی سعودیها نزد اربابانشان بکاهد ولی قطعاً به زیان امنیت و منافع ملی عربستان تمام خواهد شد. ..دربار سعودی برای خوشایند ترامپ و دیگران شاید همچنان از عواقب تصمیمات و عملکرد خود بیاعتنا باشد ولی پیامدهای فوری و دراز مدت چنین تصمیماتی دیر یا زود گریبان آل سعود را هم خواهد گرفت. نخستین پیامد آنکه نشان میدهد سعودیها همانند اربابشان به هیچ تعهد و تصمیمی وفادار نیستند و مطلقاً غیرقابل اعتمادند. چنین پیامدی باعث میشود نزدیکترین دوستان و متحدان هم از اطراف سعودیها پراکنده شوند یا صرفاً به خاطر مصالح موقتاً با آنها نردعشق ببازند ولی حاضر به همراهی با سعودیها در شرایط سخت و سرنوشت ساز نباشند. طبعاً سوال جدی این است که نقش مورد انتظار از ایران و سایر اعضای اوپک در این زمینه چیست؟ایران و سایر اعضای اوپک با رایزنی و برخورد جدی با این تکروی زیانبار سعودیها لازم است مسئله را با سایرین مطرح و رایزنی کنند تا به یک خواسته مشترک برای تشکیل اجلاس اضطراری و فوری اوپک منجر شود. واکنش جدی و متناسب با ابعاد مخاطرات موجود، کمترین اقدامی است که اوپک میتواند با انجام آن، حقوق و منافع اعضای اوپک را تامین و تضمین کند. چرا که در غیر اینصورت پیشاپیش ارزش و اعتبار تصمیمات، اقدامات و تعهدات اعضا را به کلی نابود و ملغی الاثر ساخته است.