صادرات آب و برق شایعه یا واقعیت؟!
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایسنا، رضا اردکانیان شب گذشته با حضور در برنامه نگاه یک با بیان اینکه در همه استانها ساعت کار اداری تغییر یافت و همین مساله نیز موجب شد تا شاهد کاهش بار در شبکه باشیم، اظهار کرد: تنها در تهران ۲۵۰ اکیپ به منظور نظارت بر نحوه مصرف ادارات دولتی بسیج و موجب شد که اکنون شاهد کاهش مصرف برق باشیم.
به گفته وی، اگر این میزان صرفهجویی صورت نمیگرفت علاوه بر خاموشیهای قابل ملاحظه لازم بود که برای تامین این۲۰۰۰ مگاوات، یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون یورو سرمایهگذاری صورت بگیرد.
وزیر نیرو با تاکید به این مساله که از ۵۵ هزار مگاوات اوج بار مصرف حدود ۲۱ هزار مگاوات مربوط به تجهیزات سرمایشی است، عنوان کرد: براساس اطلاعات منتشر شده دمای آسایش بدن بین ۲۳ تا ۲۵ درجه تعیین شده است و اگر دمای کولر گازی از ۱۸ درجه به ۲۵ درجه افزایش یابد میتوان تنها از این طریق ۴ هزار مگاوات صرفهجویی را انجام داد.
اردکانیان با بیان اینکه افزایش دما در بسیاری از مناطق جهان موجب تلفات متعدد شده است، گفت: در چهارشنبه گذشته در جمهوری آذربایجان به دلیل افزایش بار شبکه ناشی از دستگاههای سرمایشی بلکاوت در شبکه این کشور صورت گرفت که تاکنون نیز اثرات مخرب آن باقی مانده است.
وی درخصوص آخرین وضعیت مصرف برق در ایران نیز گفت: امروز پیک بار ۵۵ هزار و ۲۲۵ مگاوات ثبت شد و تنها در نقاط مختلف کشور شاهد ۱۰۰۰ مگاوات خاموشی بودهایم که امیدواریم در روزهای آینده با افزایش مدیریت مصرف و کاهش دما این میزان کاهش یابد.
وزیر نیرو در پاسخ به این سوال که چرا خاموشیها از قبل اطلاعرسانی نمیشود، گفت: اگر قرار باشد خاموشی با برنامهای صورت بگیرد میبایست از طریق شرکتهای توزیع اطلاعرسانی انجام شود اما گاهی اوقات به دلیل بروز برخی حوادث در شبکه شاهد خاموشی هستیم که امکان اطلاعرسانی آنها وجود ندارد.
اردکانیان درخصوص وضعیت صادرات برق و شایعاتی که در خصوص این مساله طی روزهای اخیر منتشر شده است، تصریح کرد: امکان تبادل برق ایران با کشورهای دیگر وجود دارد چراکه ما قصد داریم به عنوان هاب انرژی منطقه مطرح شویم اما باید گفت در شرایط پیک به هیچ عنوان صادراتی از سوی ایران به کشورهای دیگر صورت نمیگیرد.
به گفته وی، به طور کلی ظرفیت صادرات ۱۳۰۰ مگاوات برق از ایران وجود دارد که در زمان غیرپیک به کشورهای عراق، پاکستان و افغانستان صادر میشود و در حال حاضر نیز از کشور ترکمنستان، آذربایجان و افغانستان حدود ۷۰۰ مگاوات برق دریافت میکنیم.
وی درخصوص آخرین وضعیت آب خوزستان گفت: طرحهای آبرسانی به خوزستان از حدود یک سال پیش آغاز شد و بعد از اینکه دولت این طرحها را به تصویب رساند خردادماه سال گذشته این طرحها به مرحله اجرا درآمد و توانستیم ۹۵ کیلومتر خطوط لوله ۲ هزار با قطر دو متر را اجرایی کنیم.
وزیر نیرو با بیان اینکه در طول ۱۱ ماه طرحهای زیربنایی خوزستان در حوزه آب به بهرهبرداری رسید، عنوان کرد: در روزهای اخیر به دلایل مختلف کیفیت آب کارون دچار مشکل شد که یکی از دلایل آن موضوع کاهش بارانها است.
اردکانیان با بیان اینکه امسال در کشور نسبت به بلندمدت شاهد ۳۰ درصد و نسبت به سال گذشته ۲۶ درصد کاهش بارندگی هستیم، گفت: در برخی از استانها همچون سیستان و بلوچستان، بوشهر، فارس و کرمان این میزان تا ۸۰ درصد نیز کاهشی بوده است.
وی با اشاره به دلایل کاهش کیفیت آب کارون گفت: برداشتهایی که در طول مسیر صورت گرفت موجب شد تا کیفیت آبی که به پاییندست منتقل میشود، کاهش یابد. علاوه بر این نیز ورود پسابهای مختلف و فاضلاب نیز در کاهش طعم و شوری آب این منطقه بیتاثیر نبوده است.
وزیر نیرو ادامه داد: علاوه بر این پیشروی آب دریا به رودخانه کارون نیز موجب کاهش کیفیت آب این رودخانه شد اما با پیگیریهای صورت گرفته و صبر و شکیبایی مردم توانستیم اقداماتی را انجام دهیم و باید اعلام کرد که در حال حاضر آب این منطقه بسیار گوارا و شیرین است.
اردکانیان با اشاره به شایعاتی که در این مدت منتشر شد، گفت: عدهای از افراد در دور از مرز ایران به هوس افتادند تا از شرایط پیش آمده سوءاستفاده کنند. اما با همکاری و اقداماتی که صورت گرفت خوشبختانه توانستیم در ظرف زمان کوتاهی این مشکل را برطرف کنیم و طرح غدیر ۲ با ۵۵۰ میلیارد تومان اعتبار به طور کامل اجرایی شد.
وی درخصوص انتقال آب به کویت گفت: شایعاتی نظیر این مساله که ایران آب را به کویت و یا به کشورهای دیگر صادر میکند به طور کامل مورد تکذیب است اما من انتظار ندارم که این مسیر شایعهسازی متوقف شود ولی این انتظار میرود که مردم نسبت به چیزهایی که میشنوند آگاهتر باشند.
وزیر نیرو درخصوص جزئیات انتقال آب به کویت اظهار کرد: ۱۵ سال پیش یعنی در سال ۱۳۸۲ که بنده معاون آب وزارت نیرو بودم پیشنهادی درخصوص انتقال آب ایران به کویت مطرح شد و این کشور نیز تمایل زیادی به واردات آب از ایران داشت لذا تفاهمنامهای در این راستا منعقد شد که برخی از افراد نیز در آن زمان موافق و برخی افراد نیز مخالف بودند اما به طور کلی به دلیل بحثهای تغییر اقلیم و احتمالاتی که داده میشد در آینده کشور با شرایط خشکسالی مواجه باشد و نتوان به یک تعهد بلندمدت پایبند بود، هیچگاه این تفاهمنامه به قرارداد منجر نشد.
اردکانیان تصریح کرد: وزارت نیرو هیچ برنامهای برای صادرات آب ندارد و شایعاتی که در مورد این مسائل گفته میشود تنها به دلیل کارشکنی در حوزه آب است.
وی درخصوص وضعیت سدهای کشور گفت: در حال حاضر سدهای کشور نسبت به سال قبل با کاهش ۲۵ درصدی مخازن روبهرو هستند. بهگونهای که از تعداد ۱۱۵۷ شهر، تعداد ۳۳۴ شهر با جمعیت ۳۴ میلیون نفر با مشکلات کمآبی مواجه شدند که برای گذر از این تنش آبی وزارت نیرو برنامههایی را در نظر گرفته است.
وزیر نیرو کنترل کیفیت آب، سرعت بخشیدن به طرحهای آبرسانی را جزء طرحهای وزارت نیرو در این راستا دانست و افزود: دو هفته قبل دولت اجرای ۱۹۵ پروژه در ۲۸۰ شهر را با سرمایه یکهزار و ۲۰ میلیارد تومان مورد تصویب قرار داد که در حال حاضر نیز استارت اجرای این طرحها زده شده است که امیدواریم با همکاری و مدیریت مصرف مشترکان بتوانیم تابستان را بدون مشکل سپری کنیم.
اردکانیان تصریح کرد: اگر بتوانیم بهرهوری آب را در بخش کشاورزی ۱۰ درصد افزایش دهیم، میتوانیم نیاز آب شرب در بخش خانگی، تجاری و صنعتی دو برابر جمعیت فعلی کشور پاسخگو باشیم لذا لازم است که در این حوزه تمهیدات لازم اندیشیده شود.
به گفته وی، لازم است که جانمایی صنایع به خوبی انجام شود و به موضوع آمایش سرزمین و آبمحور در زمان اجرای یک صنعت توجه شود. چراکه در شرایط کنونی وضعیت منابع آب نمیتوان نسبت به انجام اینگونه کارها بیتفاوت بود.