تاثیر تحریمهای آمریکا بر بازار نفت ایران
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایلنا؛ بلومبرگ نوشت: تا سه ماه آینده، تحریمهای نفتی آمریکا علیه ایران عملی خواهد شد، امری که میتواند صادرات نفتی این کشور را به صفر برساند و بازار جهانی نفت را کلهپا کند. تا این جای کار نیز نشانهها حاکی از سختتر شدن واردات نفت از ایران است، چراکه برخی شرکتهای بینالمللی بیمه از پوشش ترابری دریایی نفت ایران سر باز زدهاند.
با اعمال تحریمهای آمریکا، خریداران نفت ایران ناگریز واردات خود از این کشور را قطع خواهند کرد، چراکه در غیر این صورت شامل تحریمهای بانکی نظام مالی آمریکا قرار میگیرند. چنانچه این کشورها از واردات خود بکاهند، این خطر وجود دارد که قیمت نفت در بازارهای جهانی به شکلی بیسابقهای افزایش بیابد.
در مجموع، اتحادیه اروپا ۲۰ درصد از صادرات نفت ایران را به خود اختصاص میدهد؛ این در حالی است که چین و هند، به ترتیب با ۲۶ و ۲۳ درصد رتبههای اول و دوم را در این زمینه تصاحب کردهاند. از سوی دیگر ترکیه با هفت درصد، کره جنوبی با ۱۱ درصد و ژاپن با پنج درصد بخش دیگری از بازار نفت ایران را به خود اختصاص دادهاند.
در این میان، چین اعلام کرده است که به واردات نفت از ایران ادامه میدهد ولی به نظر میرسد کشورهای اروپایی، عمدتا با آمریکا کنار خواهند آمد.
«سنجیو سینگ»، رئیس شرکت ملی نفت هند، در ماه جولای عنوان کرد که عربستان سعودی میتواند به تنهایی بیشتر کسری نفت در بازارهای جهانی را تامین کند.
شرکت نفت هندوستان، سومین شرکت ملی نفتی این کشور، اعلام کرد که بعید است به خرید نفت از ایران ادامه دهد، چراکه ممکن است در معرض تحریمهای بانکی آمریکا قرار گیرد.
شرکت تولید فرآوردههای نتی مانگالور نیز در گزارش سالیانه خود اعلام کرد که به دنبال تامینکنندگان جایگزین ایران، مانند استرالیا، آفریقای غربی و آمریکای جنوب است.
شرکتهای بزرگ نفتی کره جنوبی، مانند شرکت اکتشافات کره، اعلام کردهاند که از دیگر کشورها نفت خود را تامین خواهد کرد.
این در حالی است که شرکت پالایش ژاپن از دولت خواسته تا با آمریکا گفتوگو کند تا از تحریمهای این کشور معاف شود.
یونان نیز در ماه ژوئن، واردات نفت از ایران را به صفر رساند ولی این میزان در ماه جولای مجددا افزایش یافت. شرکت نفتی «هلنیک» در ماه می اعلام کرد که در حال تصمیمگیری در خصوص واردات نفت خود از ایران است. این شرکت بعد از آن اعلام کرد که در چارچوب قوانین بینالمللی عمل خواهد کرد.
ایتالیا نیز اعلام کرده کرده است که بهرغم اینکه ایران یکی از تامینکنندگان عمده نفت این کشور به شمار میرود ولی در تامین منابع خود دارای انعطاف هستند و در این خصوص منتظر تصمیم مقامهای اتحادیه اروپا خواهند ماند.
در همین حال، «مولود چاووش اوغلو» وزیر خارجه ترکیه اواخر ماه ژوئن اعلام کرد که کشورش در تحریمهای آمریکا علیه ایران مشارکت نخواهد کرد.