در لایحه بودجه ۹۸ بیشترین سهم اعتبارات عمرانی به طرحهای حمل و نقل اختصاص یافته است
به گزارش اقتصاد نیوز به نقل از تسنیم؛ مژگان خانلو با بیان اینکه، در لایحه بودجه سال 1398 بیشترین سهم اعتبارات تملک داراییهای سرمایهای به طرحهای فصل حمل و نقل (معادل 7121 میلیارد تومان) اختصاص دارد، گفت: جهتگیری اساسی برای اختصاص منابع به طرحهای این فصل بر اساس اولویت دادن به تأمین اعتبار طرحهای قابل خاتمه در سال 1398، طرحهای مصوب سفرهای مقام معظم رهبری و ریاست جمهوری، طرحهای مهم و اولویتدار شبکه حمل و نقل و طرحهای نگهداری بهینه زیرساختهای حمل و نقل (شامل طرحهای نگهداری راه و راهآهن) میباشد.
به گفته سخنگوی ستاد بودجه، اعتبار طرحها و پروژههای قابل خاتمه در سال 1398 از 240 میلیارد تومان ابلاغی سال 1397 به 350 میلیارد تومان در لایحه بودجه سال 1398 افزایش یافته است.
همچنین اعتبار طرحها و پروژههای مربوط به سفرها در سال 1398 از 6662 میلیارد ریال ابلاغی سال 1397 به 10427 میلیارد ریال و اعتبار طرحها و پروژههای مهم و اولویتدار شبکه حمل و نقل در سال 1398 از 11205 میلیارد ریال ابلاغی سال 1397 به 17832 میلیارد ریال افزایش یافته است.
وی افزود، افزایش اعتبار طرحها و پروژههای نگهداری بهینه زیرساختهای حملونقل در سال 1398 از 12000 میلیارد ریال ابلاغی سال 1397 به 17206 میلیارد ریال در لایحه بودجه سال 1398. از دیگر ویژگیهای لایحه میباشد.
رئیس امور پایش تعهدات دولتِ سازمان برنامه و بودجه گفت: با اجرای سیاستها و تأمین اعتبارات بودجه در بخش حمل و نقل در سال 1398، احداث و بهرهبرداری از حداقل 1000 کیلومتر انواع راه، احداث و بهرهبرداری از حداقل 332 کیلومتر راهآهن (خطوط جدید)، ارتقای وضعیت زیرساختهای موجود جادهای و ریلی با رویکرد جلوگیری از تخریب و اضمحلال زیرساختهای موجود، جذب سرمایهگذاری و مشارکت بخش غیردولتی در تمام شقوق حملونقل نظیر آزاد راهها و همچنین تأمین ناوگان ریلی، هوایی و جادهای، صیانت از اشتغال موجود در بخش و توسعه آن محقق میشود.
تکمیل خدمات زیربنایی اولیه برای 300 هزار واحد مسکن مهر
وی با بیان اینکه، اهداف لایحه بودجه سال 1398 در بخش مسکن شامل تکمیل خدمات زیربنایی اولیه برای 300 هزار واحد مسکن مهر، تکمیل بخشی از خدمات روبنایی مسکن مهر در شهرهای جدید از جمله مدرسه، درمانگاه، کلانتری و مسجد و تکمیل و تحویل حدود 300 هزار واحد مسکن مهر است، تاکید کرد، از جمله مهمترین تمهیدات پیشبینی شده لایحه در این بخش تسریع در تکمیل خدمات زیربنایی با افزایش اعتبار ردیف «تخفیف عوارض پروانه، حمایتهای مالی و تراکم و زیرساخت مسکن مهر (سهم دولت)» نسبت به سال 1397 به میزان صددرصد است.
همچنین استفاده حداکثری از منابع داخلی شرکتهای وابسته به وزارتخانههای نیرو و راه و شهرسازی و ارائه تسهیلات بهمنظور تسریع در تکمیل خدمات زیربنایی و روبنایی و تسهیلگری اتمام مسکن مهر و تحرک در بخش مسکن از طریق تقویت بانک مسکن و اخذ تسهیلات توسط مجریان طرح در دستور کار است.
خانلو افزود، در بخش بازآفرینی بافتهای ناکارآمد شهری نیز ادامه نوسازی و بازسازی 486 محله با مساحت تقریبی 28000 هکتار از طریق تأمین اعتبار برای کمک بلاعوض برای تملک اراضی و تامین خدمات زیربنایی و روبنایی، وجوه اداره شده برای اعطای تسهیلات ساخت و وجوه اداره شده برای اعطای تسهیلات ودیعه اسکان موقت در لایحه بودجه سال 1398 منظور شده است.
وی گفت:از مهمترین سیاستهای تدوین لایحه بودجه سال 1398 در بخش آب و فاضلاب، کاهش نقش دولت در اجرای طرحهای عمرانی، تنوع بخشی به منابع مالی و واگذاری طرحها به بخش خصوصی بهمنظور اجرای سریعتر و خودگردان شدن طرحها بوده است.
خانلو ادامه داد، بخش آب و فاضلاب در اخذ تسهیلات از بانکهای توسعه اسلامی، بانک جهانی و اکو رتبه اول در کشور را دارا میباشد. استفاده از ظرفیت تسهیلات بانکهای توسعهای خارجی در ایجاد تأسیسات فاضلاب شهرهای اولویتدار استان گلستان، گیلان و مازندران در اولویت اول و اولویتهای بعدی استفاده از وام خارجی شامل طرح فاضلاب شهر کرمانشاه (با توجه به معضلات زیستمحیطی عدیده)، شهرهای اولویتدار استان تهران و همچنین شهر مشهد است.
جهت گیریهای اصلی در بودجه 98در حوزه آب
وی افزود، استفاده از فاینانس خارجی کشور چین جهت ایجاد تصفیهخانه فاضلاب مشهد، پنج شهر استان خوزستان (شوش، اندیمشک، بهبهان، ایذه و بستان) و تصفیهخانه فاضلاب غرب اهواز، همچنین حجم سرمایهگذاری جذبشده بخش خصوصی در قالب قراردادهای بیع متقابل فاضلاب به ارزش حال معادل 65257 میلیارد ریال میباشد که استمرار این روند و انواع راهکارها جهت ترغیب و تشویق بخش خصوصی لحاظ شده است. همچنین واگذاری طرحهای فاضلاب در حال احداث در استانهای کمآب و صنعتی به بخش خصوصی یکی دیگر از جهتگیریهای اصلی این بخش در سال 1398 است.
به گفته این مدیر سازمان برنامه و بودجه، آبرسانی شرب روستایی و عشایری به میزان 965 میلیارد ریال از محل افزایش نرخ آب بهای شهری، تأمین آب اضطراری شهرها و روستاهای دارای تنش و بحران، رشد 20 درصدی اعتبارات طرحهای تأمین و انتقال آب شرب و افزایش دو برابری اعتبار هزینهای خرید تضمینی آب و پساب از بخش خصوصی به میزان 4100 میلیارد ریال پیشبینی شده است.
اولویت تخصیص بودجه به طرحهای دارای معضل محیط زیستی
سخنگوی بودجه تاکید کرد، در تدوین لایحه بودجه سال 1398 در فصل آب و فاضلاب، طرحهای دارای معضل زیستمحیطی در اولویت قرار گرفته و با مشارکت حداکثری دولت احداث خواهند شد. همچنین در لایحه بودجه سال 1398 افزایش اعتبار طرحهای مربوط به سفر مقام معظم رهبری (مد ظله العالی) و رئیس جمهور از 951 میلیارد ریال اعتبار ابلاغی سال 1397 به 1461 میلیارد ریال، افزایش اعتبار طرحهای فصل آب و فاضلاب استان خوزستان از رقم 826 میلیارد ریال اعتبار ابلاغی سال 1397 به 1507 میلیارد ریال و افزایش اعتبار طرحهای قابل خاتمه در سال 1398 (23 طرح) از 770 میلیارد ریال اعتبار ابلاغی در سال 1397 به 1218 میلیارد ریال پیشبینی شده است.
به گفته خانلو، با اجرای سیاستها و تأمین اعتبارات در بخش آب و فاضلاب در سال 1398، جذب مشارکت بخش خصوصی در اجرای طرحهای فاضلاب شهرهای کرمان، ابرکوه، اراک، بجنورد، بیرجند، تهران، پردیس، دامغان، رباطکریم، ساوه، سبزوار، سربیشه، شهریار، طرقبه، قائن، شهر قدیم و جدید هشتگرد، قزوین، ملارد، یزد، مشهد (سه پروژه) و شیراز، جذب تسهیلات مالی (فاینانس خارجی) و وام بانکهای توسعهای، خاتمه 23 طرح در بخش آب و فاضلاب و افزایش جمعیت تحت پوشش خدمات فاضلاب، بهرهبرداری از تصفیهخانههای فاضلاب شهرهای بزرگ از قبیل شهرهای شیراز، اهواز، ساری، کرج، کرمان، خرمشهر و آبادان و تصفیهخانه بسیاری از شهرهای کوچک از قبیل آشخانه، داران، کامیاران، نورآباد، تکمیل پروژههای تبدیل پسماند به انرژی در شهرهای نوشهر و ساری و افزایش میزان تفکیک از مبدأ و دفن بهداشتی پسماند محقق خواهد شد.
وی با بیان اینکه،در حوزه مدیریت پسماند جهتگیریهای اساسی در تدوین لایحه بودجه سال 1398 منظور شده است، گفت: استفاده حداکثری از توان بخش خصوصی برای سرمایهگذاری در استحصال مواد و انرژی از پسماند، اولویت برای خرید تضمینی برق حاصل از تبدیل پسماندهای عادی انرژی (بند «د» تبصره 6)، دریافت هزینه خدمات مدیریت پسماند از تولیدکنندگان آن (بند «ی» تبصره 6)و هزینهکرد بخشی از مالیات ارزشافزوده در راستای اهداف محیطزیستی از جمله بهبود مدیریت پسماندهای شهری از جمله این موارد میباشد.
تمهیدات بودجه برای تامین اعتبار طرحهای حمل و نقل شهری
وی با اشاره بهمهمترین تمهیداتی که برای تأمین اعتبار و کمک به طرحهای حمل و نقل شهری در لایحه بودجه سال 1398 پیشبینی شده گفت: مساعدت با شهرداریها برای تأمین مالی طرحهای عمران شهری از طریق اختصاص حداقل 2 میلیارد دلار جهت ساخت و بهرهبرداری از مترو و طرحهای کاهش آلودگی هوا در صورت تأمین 15 درصد سهم دستگاه توسط شهرداریهای و دستگاههای ذیربط و تضمین اصل و سود تسهیلات توسط دولت (بند «د» تبصره 3) در دستور کار قرار گرفته است.
وی افزود، کمک به شهرداریها برای تأمین منابع مالی لازم از طریق تضمین 50 درصد اوراق مشارکت منتشر شده (بند «د» تبصره 5) استفاده اهرمی از منابع صندوق توسعه ملی برای تأمین سهم پانزده درصد دولت به منظور اخذ تسهیلات خارجی جهت اجرای طرحهای مهم ریلی و تجهیز منابع (تسهیلات ارزی) از طریق ایجاد اعتبار برای بخشهای خصوصی، تعاونی و شهرداریها و کاهش ریسک برای بانکهای عامل برای طرحهای حمل و نقل درون و برونشهری از دیگر موارد مرتبط با طرحهای حمل و نقل شهری میباشد.