مکانیزم مالی اتحادیه اروپا برای همکاری با ایران نخستین تلاش جدی برای به چالش کشیدن دلار
به گزارش اقتصاد نیوز به نقل از ایسنا، این نشریه هندی با اشاره به شدت گرفتن تلاش کشورهای جهان برای کاهش وابستگی خود به دلار از روسیه و چین گرفته تا اتحادیه اروپا نوشت که مکانیزم ایجاد شده توسط انگلیس، آلمان و فرانسه، نخستین مکانیزم از نوع خود است و باید آن را از سایر تلاشهای قبلی کشورهای جهان برای استقرار یک ساز و کار مالی مستقل از دلار متمایز دانست.
اینستکس در دنیای واقعی این پتانسیل را دارد که نه تنها اروپا بلکه هر کشور دیگری را که به دلیل تحریمهای آمریکا از تجارت با ایران منع شده است، از غل و زنجیرهای تحریمی آمریکا برهاند. هند یکی از همین کشورها است که ایران سومین تامین کننده بزرگ نفت آن پس از عربستان و عراق است. معافیت تحریمی آمریکا برای خرید نفت ایران توسط هند در ماه می خاتمه مییابد، اما اینستکس میتواند این امکان را به هند بدهد که بدون نقض تحریمهای آمریکا به رابطه اقتصادی خود با ایران ادامه دهد.
مقامات اروپایی گفتهاند امکان پیوستن دیگر کشورها به اینستکس وجود دارد و هند که با سرمایهگذاری کلان بر روی توسعه بندر چابهار ایران به دنبال رابطه استراتژیک با ایران و افغانستان است میتواند نفع زیادی از اینستکس ببرد.
فرست پست، اینستکس را نشانه عصبانیت اروپاییها از یکجانبهگرایی آمریکا خوانده است و میافزاید این مکانیزم میتواند آغازی بر شورش اروپا در برابر تحریمهای فرامرزی آمریکا باشد. هر چند اینستکس در حال حاضر تنها معاملات غذا و دارو با ایران را در بر میگیرد، اما این مکانیزم از فضای زیادی برای رشد بیشتر برخوردار است.
در ادامه این مقاله، فرست پست اروپا را نیازمند اقدام عاجل در خصوص استفاده آمریکا از دلار به عنوان اسلحه میداند چرا که نه تنها ایران بلکه کشورهای دیگری هم چون روسیه نیز توسط آمریکا تحریم شدهاند و این مساله روابط اروپا و دیگر کشورها را دچار مشکلات زیادی کرده است. برای مثال به دلیل تحریمهای آمریکا پروژه ۱۱ میلیارد دلاری انتقال گاز روسیه به آلمان متوقف شده است.
اینستکس توانایی ایفای نقش در دو بعد اقتصادی و سیاسی را دارد. گنگ شوانگ، سخنگوی وزارت خارجه چین از راه اندازی اینستکس در راستای حفظ نظام چندجانبه در نظم جهانی استقبال کرده است.