بررسی نتایج نتایج انتخابات اتاق بازرگانی؛ رونمایی از تصمیم‌سازان پارلمان بخش خصوصی در چهارسال آینده

کدخبر: ۲۷۱۶۱۸
اقتصادنیوز : ​نتایج اولیه از انتخابات اتاق بازرگانی ایران اعلام شد. نتایجی که نشان می‌دهد در ۳۳ اتاق بازرگانی ۱۶ هزار ۴۱۲ نفر در این انتخابات سرنوشت‌ساز بخش‌خصوصی مشارکت داشته‌اند و هیچ کدام از این آرا باطله نبوده است.
بررسی نتایج نتایج انتخابات اتاق بازرگانی؛ رونمایی از تصمیم‌سازان پارلمان بخش خصوصی در چهارسال آینده

به گزارش اقتصادنیوزبالاترین میزان مشارکت مربوط به اتاق‌های بازرگانی تهران، اصفهان و تبریز بوده و کمترین میزان مشارکت نیز مربوط به اتاق‌های یاسوج، خرم‌آباد و سمنان است. «دنیای‌اقتصاد» با آنالیز آرای انتخابات بخش خصوصی، برخی چهره‌های برنده انتخابات را اعلام کرده است.

 در عین حال آمار منتشر شده حاکی از آن است که در کل اتاق‌ها، ۳۴ رای سفید موجود بوده و تعداد آرای صحیح شمارش شده به ۱۶ هزار و ۳۷۸ رسیده است. بیشترین میزان مشارکت در این دوره از انتخابات، مانند سایر ادوار مربوط به اتاق بازرگانی تهران است. بعد آن بالاترین رای ماخوذه در اتاق اصفهان ثبت شده و اتاق‌های تبریز و مشهد به ترتیب در رده‌های بعدی قرار دارند. کمترین میزان مشارکت نیز مربوط به یاسوج است و پس از آن خرم‌آباد و سمنان کمترین رای ماخوذه را به خود اختصاص داده‌اند.

انتخابات نهمین دوره اتاق بازرگانی

فعالان اقتصادی هر چهار سال یک بار برای ورود به پارلمان بخش‌خصوصی وارد میدان رقابت می‌شوند. این دوره نیز ۱۵۴۷ نفر برای کسب ۵۳۵ کرسی اتاق، با یکدیگر رقابت کردند. اگرچه انتخابات در اتاق بازرگانی بندرعباس به تعویق افتاد اما در ۳۳ اتاق دیگر اینانتخابات برگزار شد و می‌توان گفت سرنوشت بخش‌خصوصی تا حدی مشخص شده است. البته هر اتاق باید نمایندگانی را برای حضور در اتاق بازرگانی ایران انتخاب کند. تعداد کرسی‌های هر اتاق نیز در پارلمان اقتصاد کشور براساس تعداد کارت‌های عضویت و بازرگانی آن اتاق تعیین می‌شود. بنابراین نمایندگان اتاق‌های شهرستان می‌توانند بین یک تا ۱۵ کرسی اتاق ایران را کسب کنند. اما براساس مقررات، تمام اعضای هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران در اتاق ایران دارای کرسی هستند. اتاق بازرگانی تهران از ۴۰ عضو بخش‌خصوصی و ۲۰ عضو دولتی تشکیل می‌شود و در مجموع هر ۶۰ نفر به اتاق بازرگانی ایران راه می‌یابند.

جزئیات آرا در اتاق‌های شهرستان

براساس آنچه از سوی انجمن نظارت بر انتخابات اتاق‌های بازرگانی به‌عنوان نتایج اولیه اعلام شده، بیشترین مشارکت فعالان اقتصادی در اتاق بازرگانی تهران شکل گرفته است. اتاقی که بیشترین تعداد کارت‌های بازرگانی و عضویت را نیز نسبت به سایر اتاق‌ها در اختیار دارد. اگرچه در پایان رای‌گیری، رئیس هیات نظارت اتاق تهران اعلام کرد که ۳۴۱۷ رای در این انتخابات اخذ شده اما آماری که روی پرتال اتاق بازرگانی تهران قرار گرفته کمی متفاوت است و نشان می‌دهد ۳۳۸۴ رای در تهران اخذ شده است که همچنان رکورد جدیدی در انتخابات اتاق بازرگانی پایتخت را ثبت کرده است. پس از تهران بیشترین مشارکت مربوط به اتاق بازرگانیاصفهان با تعداد رای ۱۱۵۰ بوده است. تبریز با مشارکت ۹۹۳ نفر، مشهد با مشارکت ۹۸۷ نفر، شیراز با مشارکت ۶۳۲ نفر و ساری با مشارکت ۶۱۵ نفر در رده‌های بعدی قرار گرفته‌اند. میزان مشارکت فعالان اقتصادی در گرگان ۵۴۶ نفر، زاهدان ۵۴۵ نفر، کرمانشاه ۵۳۲ نفر، خرمشهر ۵۰۵ نفر، بوشهر ۴۸۲ نفر، سنندج ۴۶۶، ایلام و کرمان هر یک ۴۳۲ نفر و ارومیه ۴۲۹ نفر بوده است. علاوه بر این تعداد آرای اخذ شده در اهواز ۳۸۶ بوده و در اتاق‌های آبادان ۳۷۷ رای، قم ۳۴۸ رای، زنجان ۳۳۵ رای و همدان ۳۲۷ رای شمرده شده است. سایر اتاق‌ها به ترتیب میزان مشارکت عبارتند از: اراک با ۲۹۱ رای، رشت با ۲۷۱ رای، کاشان با ۲۶۱ رای، قزوین با ۲۵۰ رای، یزدبا ۲۳۵ رای، شهرکرد با ۲۰۳ رای، کرج با ۲۰۰ رای، اردبیل با ۱۹۲ رای، بیرجند با ۱۵۶ رای، بجنورد با ۱۵۱ رای، سمنان با ۱۲۵ رای، خرم‌آباد با ۱۱۴ رای و یاسوج با ۶۰ رای.

سناریوهای انتخاب رئیس

انتخابات در اتاق‌های بازرگانی سراسر کشور به جز بندرعباس به پایان رسید اما هنوز پرونده نهمین دوره انتخابات اتاق ایران و تعیین ترکیب نهایی آن بسته نشده است. در نخستین جلسه هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران در سال ۹۸ نوبت به تعیین رئیس و هیات‌رئیسه اتاق می‌رسد. ترکیب هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران متشکل از منتخبان هیات نمایندگان اتاق‌های شهرستان و نمایندگان تشکل‌هاست. این انتخابات آخرین گام تشکیل پارلمان اقتصاد به مدت چهار سال است. از این رو با توجه به تعیین تکلیف هیات نمایندگان اتاق‌های بازرگانی، پرونده انتخابات ریاست اتاق بازرگانی ایران باز می‌شود.  ائتلاف برنده در اتاق بازرگانی تهران را می‌توان یکی از مدعیان کسب کرسی ریاست در اتاق ایران دانست. به نظر می‌رسد مانند دوره قبل، مسعود خوانساری همچنان در اتاق تهران به‌عنوان رئیس ایفای نقش کند و این بار در اتاق ایران هم یکی از مدعیان ریاست باشد یا اینکه ائتلاف برای فردایی‌ها فرد دیگری را برای ریاست اتاق ایران از جمع ۴۰ نفره خود برگزینند. اگرچه تجربه دوره‌های قبل نشان داده که پس از ریاست محمد نهاوندیان در اتاق ایران، هیچ‌گاه این کرسی نصیب تهرانی‌ها نشده؛ اما کاندیداتوری خوانساری یا یکی دیگر از اعضای این ائتلاف، برای ریاست اتاق ایران یکی از سناریوهای مطرح شده است. در این میان، پویش اتاقی برای همه که گفته می‌شود در پشت صحنهآن حسین سلاح‌ورزی و جمعی از سایر اتاق‌های شهرستان حضور دارند نیز مدعی دیگر تعیین رئیس اتاق ایران هستند. برخی از شنیده‌ها حکایت از آن دارد که این پویش در تلاش است تا حسین سلاح‌ورزی را به‌عنوان رئیس اتاق ایران بر کرسی بنشاند. ضمن اینکه این پویش مدعی است که لیست تعیین شده اتاقی برای همه در اتاق‌های شهرستان، برنده انتخابات اتاق‌های بازرگانی شده است. چنانچه این ادعا و گمانه‌زنی‌ها در مورد ریاست سلاح‌ورزی درست باشد، این کرسی این بار هم به شهرستانی‌ها خواهد رسید. از سوی دیگر سناریوی دیگری هم مطرح می‌شود که حکایت از موتلفه‌های پنهان ائتلاف برای فردا دارد. این موتلفه‌ها نیز همان پویش اتاقی برای همه هستند. در این صورت با توجه به ادعای پویش اتاقی برای همه مبنی بر پیروزی در انتخابات اتاق‌های شهرستان، گزینه‌های روی زمین باز به خوانساری یا فردی از ائتلاف برای فردا ختم خواهد شد. اما گروه دیگری که سودای تعیین رئیس را در سر می‌پروراند و ادعا دارد در دوره قبل نیز در تعیین غلامحسین شافعی به‌عنوان رئیس اتاق ایران نقش پررنگی را ایفا کرده، خواستاران تحول هستند. پیشگامان تحول نام جدید ائتلاف ترکیبی پیشگامان وفاق و خواستاران تحول است. اما این لیست در تهران نتوانست در اتاق بازرگانی کرسی به‌دست آورد؛ حال آنکه براساس ادعای چهره‌های اصلی این ائتلاف جدید، پایگاه آنها در اتاق‌های شهرستان، حفظ شده است و از این رو می‌توانند بیشترین تاثیر را در تعیین رئیس اتاق ایران بگذارند. آنها نیز ادعا دارند که اعضای آنها در اتاق‌های شهرستان رای غالب را کسب کرده‌اند. در این صورت سناریوی دیگر تعیین‌تکلیف سرنوشت ریاست اتاق ایران به‌دست این گروه و هم‌پیمانانشان خواهند بود.

چهره‌های انتخاباتی

بسیاری از چهره‌های قدیمی و نام‌آشنای دوره‌های قبل از ورود به اتاق تهران و شهرستان‌ها بازماندند. مسعود خوانساری در اتاق تهران بیشترین رای در این دوره از انتخابات اتاق‌های سراسر کشور را به خود اختصاص داده و در تهران به‌عنوان نفر اول انتخابات شناخته می‌شود. غلامحسین شافعی که در دو دوره حدودا دو ساله، ریاست اتاق بازرگانی ایران را عهده‌دار بوده، در این دوره نیز در اتاق مشهد بیشترین رای را کسب کرده است. او توانسته ۵۹۵ رای را به خود اختصاص دهد. کیوان کاشفی که در دوره گذشته عضو هیات‌رئیسه اتاق ایران بود هم در این دوره در اتاق بازرگانی کرمانشاه با ۴۴۲ رای، بیشترین رای را به خود اختصاص داده است. حسین پیرموذن یکی دیگر از اعضای هیات‌رئیسه اتاق ایران است که در این دوره نیز با ۱۶۲ رای، سرلیست هیات نمایندگان اتاق اردبیل است. حسین سلاح‌ورزی، نایب‌رئیس اتاق ایران نیز در حوزه انتخابی خود با ۱۰۶ رای، نفر اول انتخابات اتاق خرم‌آباد است. ابراهیم جمیلی که در دوره گذشته کاندیدای اتاق بازرگانی تهران بود، این دوره ترجیح داد چراغ خاموش در انتخابات حضور یابد. از این رو در اتاق بازرگانی زنجان به‌عنوان کاندیدا ثبت نام کرد و توانست در این دوره از انتخابات، با ۲۰۹ رای، در سومین پله این اتاق بایستد. شنیده‌ها حکایت از آن دارد که جمیلی یکی از گزینه‌های هیات‌رئیسه اتاق ایران است که مورد حمایت پیشگامان تحول است.

05-02

 
 
 
اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    • نیم قرن با اقتصاد ایران؛ ۲ آذر

      اقتصادنیوز: در پروژه «نیم قرن با اقتصاد ایران» تلاش بر این است تا از قبل اخبار و گزارش های اقتصادی به تصویر روشنی از…

    کارگزاری مفید