درخواست رهبران گروه ۲۰ برای جراحی فوری WTO
به گزارش اقتصادنیوز در جریان نشست «گروه۲۰» در ژاپن، وزرای خارجه با اشاره به افزایش تنشهای تجاری، خواستار جراحی فوری سازمان تجارت جهانی (WTO) شدند. به اعتقاد آنها، باید تلاشها برای تقویت نظام تجارت آزاد و عادلانه بیشتر شود. در اواخر ماه ژوئن نیز رهبران «گروه ۲۰» برای ارتقای تجارت آزاد و تعهد به استفاده از تمام ابزارهای سیاستی برای حمایت از اقتصاد جهان، به توافق رسیده بودند.
روز یکشنبه وزرای خارجه «گروه ۲۰» در ژاپن با یکدیگر دیدار داشتند. مقامات خارجه ۲۰ اقتصاد بزرگ جهان در این دیدار با اشاره به تنشهای تجاری میان غولهای اقتصادی، درخصوص نیاز ضروری برای اصلاح ساختاری «سازمان تجارت جهانی» به توافق رسیدند. به گزارش روزنامه «ژاپن تایمز» با توجه به اصراری که ژاپن، آمریکا و سایر کشورها برای ایجاد اصلاح در بزرگترین سازمان تجاری جهان دارند، در این نشست وزرای خارجه کشورها پیرامون اصلاحات «سازمان تجارت جهانی» به گفتوگو نشستند. به گزارش گروه اقتصاد بینالملل روزنامه «دنیایاقتصاد»، با توجه به بالا گرفتن تنشهای تجاری میان آمریکا و چین وزیرخارجه ژاپن در این نشست اظهار کرد: «ما باید گفتوگوهای خود را پیرامون تلاشها برای تقویت نظام تجارت آزاد و عادلانه تقویت کنیم.» در این رابطه در اواخر ماه ژوئن رهبران «گروه ۲۰» برای ارتقای تجارت آزاد و تعهد به استفاده از تمام ابزارهای سیاستی برای حمایت از اقتصاد جهان به توافق رسیده بودند، اقتصادی که با ریسکهای قابلتوجهی مواجه است. بر این اساس نشست امسال وزرای خارجه «گروه ۲۰» با مشارکت وزرای ۹ کشور دیگر شامل اسپانیا، هلند و تایلند همراه بود. همچنین دیداری که وزرای خارجه «گروه ۲۰» در ناگویا ژاپن داشتند، آخرین دور دیدار امسال مقامات این گروه در ژاپن بود، نشستهایی که ریاست آن سال آینده بر عهده عربستان سعودی خواهد بود. «گروه ۲۰» شامل کشورهای آرژانتین، استرالیا، برزیل، بریتانیا، کانادا، چین، فرانسه، آلمان، هند، اندونزی، ایتالیا، ژاپن، مکزیک، روسیه، عربستان سعودی، آفریقایجنوبی، کرهجنوبی، ترکیه، آمریکا و اتحادیه اروپا است.
از امیدواری آمریکا تا انتقاد تند چین
اخبار تجاری روزهای اخیر البته به نشست وزرای خارجه «گروه ۲۰» ختم نشد. روز شنبه مشاور امنیت ملی آمریکا مدعی شد فاز نخست توافق تجاری با چین حتی میتواند در پایان سالجاری نیز به امضا برسد. رابرت اوبرین ضمن ابراز امیدواری درخصوص توافق تجاری میان دو کشور، البته هشدار داد واشنگتن چشم خود را روی آنچه در هنگکنگ درحال وقوع است نمیبندد. به گزارش «رویترز» این اظهارنظرها به نگرانیها پیرامون اینکه مواضع سختگیرانه دولت چین علیه تظاهرات هنگکنگ میتواند به پیچیدهتر شدن مذاکرات غولهای اقتصادی دنیا منجر شود، دامن زده است. این مقام آمریکایی در جمع خبرنگاران حاضر در کنفرانس امنیتی هالیفکس اظهار کرد: «ما انتظار داشتیم فاز اول توافق تجاری میان دو کشور تا پایان سالجاری به امضا برسد. من فکر میکنم هنوز نیز دستیابی به این توافق ممکن است.» او در ادامه صحبتهای خود افزود: «همزمان، ما چشممان را به آنچه در هنگکنگ و دریای چین جنوبی درحال وقوع است نخواهیم بست. در سایر حوزهها نیز ما نگرانیهایی درخصوص فعالیتهای چین داریم.» همزمان چینیها نیز انتقادات تندی را متوجه دولت آمریکا ساختند. روز یکشنبه و درحاشیه نشست وزرای خارجه گروه ۲۰ که در ژاپن برگزار میشد، دیپلمات ارشد دولت چین گفت: «ایالاتمتحده بزرگترین منبع بیثباتی جهان است. این کشور سیاستمداران را به نقاط مختلف دنیا میفرستد تا اعتبار چین را خدشهدار کنند.» این اظهارات درحالی است که تنشهای تجاری بیش از یک ساله دو کشور منجر شده است روابط بزرگترین اقتصادهای دنیا رو به تیرگی رود. بهعلاوه اختلافاتی در زمینههای نقض حقوق بشر، تظاهرات هنگکنگ و حمایت دولت آمریکا از دولت خودمختار تایوان میان دو کشور وجود دارد. وزیرخارجه چین در اظهارات خود مدعی شد: «آمریکاییها بهطور گسترده رو به سیاستهای یکجانبهگرایی و حمایتگرایانه آوردهاند، وضعیتی که به نظام تجاری چندجانبه جهان آسیب خواهد زد. تاکنون نیز این سیاستها به عامل بیثباتی بزرگ در جریان تجارت جهانی تبدیل شده است.» او در ادامه صحبتهای خود افزود آمریکاییها با اهداف سیاسی از مکانیزمهای دولتی برای سرکوب کسبوکارهای قانونی چین استفاده میکنند و اتهامات بیاساسی را متوجه آنها میسازند، اقداماتی که نوعی زورگویی محسوب میشود.
او میگوید: «برخی از سیاستمداران آمریکایی بدون اینکه شواهدی ارائه دهند در نقاط مختلف دنیا اعتبار چین را خدشهدار میکنند.» دولت آمریکا همچنین از قوانین داخلی خود برای مداخله ظالمانه در روابط داخلی چین استفاده و تلاش میکند به یک کشور با دو نظام حکمرانی و ثبات هنگکنگ آسیب بزنند. به گزارش «رویترز» هفته گذشته پس از اینکه مجلس آمریکا دو قانون را درحمایت از معترضان هنگکنگی به تصویب رساند، تحریکاتی در چین ایجاد شد. در این رابطه انتظار میرود بهرغم مذاکرات سازنده میان دو کشور، این قوانین به امضای رئیسجمهور آمریکا برسد.
آمریکا-چین؛ در دامنه جنگسرد
تبادل آتش لفظی میان آمریکا و چین درحالی است که رسانه آمریکایی «سیانان» در گزارشی مینویسد هیچ نشانهای از فروکش کردن تنشهای میان آمریکا و چین وجود ندارد، درحالی که حتی ممکن است تنشهای میان دو کشور رو به وخامت رود. به عقیده کارشناسان این وضعیت کسبوکارها را در لبه پرتگاهها قرار داده است. در این رابطه گروهی از مدیران کسبوکارها، اساتید برجسته دانشگاهی و سیاستمداران در پکن پیرامون اقتصاد جهانی که بهنظر میرسد با نااطمینانیهای گستردهای پیرامون پیامدهای جنگتجاری مواجه است، به گفتوگو نشستند، تهدیداتی که پیشبینی میشود برای سال آینده نیز ادامه یابد. برای یک نمونه، فاز اول توافق تجاری میان دو کشور که قرار بود در ماه اکتبر به امضا برسد، هنوز نهایی نشده و کسبوکارها را با نااطمینانیهای قابلتوجهی پیرامون زمانبندی دستیابی به این توافق مواجه ساخته است.
در عین حال بهنظر میرسد دولت آمریکا آمادگی دارد مواضع سختگیرانهتری را علیه موضوعی که بسیار برای چینیها اهمیت دارد اتخاذ کنند. چند ساعت پیش از نشست مجمع اقتصادی جدیدی که روز سهشنبه آغاز بهکار میکرد، قانونگذاران آمریکایی لایحه جدیدی را درحمایت از معترضان طرفداران دموکراسی در شهر نیمهخودمختار هنگکنگ به تصویب رساندند، شهری که برای ماهها شاهد اعتراض شهروندان پیرامون دخالتهای دولت چین در امور داخلی حکمرانی این شهر است. این لایحه که برای تبدیل شدن به قانون باید به امضای دونالد ترامپ برسد، البته با انتقادات تندی از سوی چینیها همراه شده است. با تبدیل به قانون شدن این لایحه و در صورتی که واشنگتن اثبات کند پکن آزادی هنگکنگ را نقض کرده است، دونالد ترامپ میتواند وضعیت تجارت ویژه را برای هنگکنگ لغو کند. در این رابطه هنری کیسینجر، وزیرخارجه سابق آمریکا در صحبتهای خود در نشست پکن مدعی شد آمریکا و چین در دامنه جنگ سرد قرار دارند. او با بیان این مطلب درخصوص تنشهای حلنشده میان دو کشور که میتواند حتی به وضعیتی وخیمتر از جنگجهانی اول تبدیل شود هشدار داد. وانگ گیشان، معاون رئیسجمهوری چین نیز البته با لحنی مثبتی از دو کشور خواست روحیه دوران جنگسرد را رها سازند.