گزارش اقتصادنیوز از بازار طلا وارز تهران؛ آغاز توفانی هفته/ ورود سکه و دلار به کانال جدید
به گزارش اقتصادنیوزبه گفته فعالان، روند افزایشی دلار، خالی فروشان ارزی را دچار زیان های زیاد کرده است؛ دلار امروز هفتمین روز متوالی افزایشی را تجربه کرد؛ در نتیجه، هر فردی که در این مدت اقدام به فروش آتی این ارز کرده باشد، ضرر هنگفتی را متحمل شده است. خالی فروش ها معمولا در این اوضاع، سعی می کنند پرداخت دلار تعهد داده شده را با دادن ضرر ریالی به تعویق بیاندازند، ولی هر چقدر روند افزایشی این ارز ادامه تر شود، ضررها بزرگ تر می شود و در نهایت می تواند به خروج این دسته از بازار منجر شود. برخی از بازیگران ارزی عنوان می کنند که در انتهای هفته گذشته برخی از خالی فروش ها در اتاق های معاملات نتوانسته بودند، تعهد خود را مرتفع کنند و این موضوع تا حدی در روند معاملات فردایی اختلال ایجاد کرده بود. در این میان ممکن است که گروهی ازخالی فروشان هم سعی کنند به بازار مراجعه و ارز تعهد داده شده را خریداری و پرداخت کنند و از این طریق مانع از ضرر بیشتر خود شوند. ورود تقاضای آن ها به بازار می تواند قیمت ها را بیشتر از قبل بالا ببرد.
با این حال، جدا از تقاضای خالی فروشان، بازار با تقاضاهای دیگری نیز روبه روست که جنس متفاوتی با تقاضای معامله گران اعتباری دارند. ورود انواع تقاضاهای آربیتراژی به بازار، افزایش تقاضای احتیاطی، فنی و حواله ای از دیگر عواملی هستند که به دلار برای ثبت رکوردهای تاریخی کمک کردند. کاهش عرضه ارز نیز مسلما در افزایش قیمت ها اثر داشته است و می توان به کاهش صادرات ایران و کاهش درآمدهای ارزی حاصل از آن اشاره کرد.
جا به جایی در بازارها
برخی از تحلیل گران عنوان می کنند، انواع بازارها باید در میان مدت از لحاظ رشد به یک تعادل نسبی برسند. بازار سهام ایران در بهار 99 بازدهی بسیار بالایی را ثبت و حدود 148 درصد رشد را تجربه کرد. در مقابل سهم دلار تنها کمی بیش از 18 درصد رشد و رسیدن به بالای 19 هزار تومان بود. عده ای از تحلیل گران اعتقاد دارند، کم کم برخی از معامله گران بخشی از سرمایه خود را از بازار سهام خارج کرده و به سوی بازار ارز آمده اند؛ در واقع این معامله گران بخشی از دارایی و سودی را که از بازار سهام به دست آورده اند، کم کم وارد بازارهای دیگر می کنند و از این جهت، ارز چون در بهار رشد کمتری را به ثبت رسانده است، گزینه مناسبی از نگاه آن ها برای رشد بیشتر به نظر می رسد. با این حال، برای اینکه این دیدگاه از لحاظ اماری نیز تایید شود، نیاز به مدت زمان بیشتری است. دیروز شاخص کل بورس روند منفی را تجربه کرد و دلار نزدیک به 5 درصد افزایش قیمت را به ثبت رساند. آیا در روزهای آتی رشد دلار و کاهش ارزش سهام ادامه پیدا خواهد کرد؟
تقاضای اربیتراژی در صرافی های منتخب
امروز قیمت دلار بر تابلوی صرافی های منتخب روی عدد 23 هزار و 100 تومان قرار گرفت. این قیمت تفاوتی با روز پنج شنبه نداشت و تثبیت دلار بر روی این قمیت موجب شد که فاصله با بازار آزاد به حدود 2 هزار تومان برسد. به گفته فعالان، امروز صرافی ملی دیرتر از معمول قیمت تابلوی خود را اعلام کرد و عدم رشد آن متناسب با بازار برای برخی از نوسان گیران هم جالب توجه بود. امروز افراد عادی یا دلالان می توانستند به صرافی های منتخب رجوع کنند و به ازای دریافت 2 هزار و 200 دلار بیش از 4 میلیون تومان سود کسب کنند. فاصله قیمتی بین صرافی های منتخب و بازار آزاد وجود داشت که موجب می شد افراد به صرافی ها برای خرید ارزان مراجعه کنند و سپس با فروش آن با قیمت بالاتر سود قابل ملاحظه ای را کسب کنند. در این میان، شکستن پیاپی کانال های مقاومتی نیز منجر به آن شده است که بازار ارز برای برخی از بازیگران فنی جذاب تر از گذشته شود. عده ای نیز در این فضا از هراس افت بیشتر ارزش دارایی های خود به سوی بازار ارز آمده اند و این تقاضای احتیاطی نیز قیمت را تحت تاثیر قرار داده است.
تقاضای حواله ای و رکورد جدید درهم
یکی دیگر از عواملی که در هفته های اخیر زمینه ساز رشد قیمت دلار شده است، افزایش تقاضای حواله ای است. به عنوان مثال، امروز عنوان می شد که نرخ حواله درهم در معاملات پشت خطی به نزدیک کانال 7 هزار تومان رسیده است. معامله گران بازار داخلی توجه زیادی به روند قیمت این حواله دارند و هر افزایش درهم در بازار داخلی انعکاس پیدا می کند. تعداد زیادی از فعالان باور دارند بازارساز برای تامین تقاضای نقدی بازار داخلی مشکل زیادی ندارد ولی در زمینه تامین تقاضای حواله ای با مشکلات و اختلالاتی رو به رو است. بخشی از این موضوع نیز به سخت شدن جا به جایی های ارزی مربوط است. به عنوان مثال، گفته می شود بسیاری از منابع و دارایی های ایران در کره جنوبی مسدود شده است.در مورد کشورهای همسایه نیز که با کاهش صادرات در 4 ماه ابتدایی سال مواجه شده ایم که یکی از اثرات بسته شدن مرزها به دلیل گسترش ویروس کرونا بوده است.
افت صادرات و کاهش درآمدهای ارزی
گفته می شود یکی از دلایل افزایش قیمت دلار در هفته های اخیر کاهش صادرات ایران به کشورهای همسایه و در نتیجه پایین آمدن درآمدهای ارزی است. به عنوان مثال، حمید حسینی دبیرکل اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق عنوان کرده است که صادرات به کشور همسایه در بهار 99، 33 درصد کاهش پیدا کرده است. دبیرکل اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق با بیان اینکه در سه ماه نخست پارسال، ۶ میلیون ۲۰۰ هزار تن محصول به ارزش ۲ میلیارد و ۳۵۰ میلیون دلار به عراق صادر شد، تصریح کرد: این ارقام در مدت مشابه سال جاری به دلیل شیوع ویروس کرونا، اعمال محدودیت ها و بسته بودن مرزها به پنج میلیون تن به ارزش یک میلیارد ۴۵۰ میلیون دلار رسیده است. این میزان کاهش هم برای ایران از اهمیت زیادی برخوردار است، چرا که عراق از جمله کشورهایی بود که دریافت درآمدهای صادراتی از آن آسان تر از سایر کشورها بود.