گزارش اقتصادنیوز از بازار طلا و ارز تهران؛ رکوردشکنی صبحگاهی و ریزش کمسابقه دلار/ 4 عامل افت دلار
به گزارش اقتصادنیوز 4دلیل برای افت قیمت دلار ذکر می شد؛ گروهی از پایان روند افزایشی صحبت می کردند واعتقاد داشتند، بازار پس از یک دوره افزایشی به سقف قیمتی خود رسیده است. عده ای معتقد بودند، با نزدیک شدن به پایان مهلت بازگشت ارز صادرکننده ها، میزان عرضه افزایش یافته است. از نگاه گروه دیگری رشد شاخص کل بورس عاملی بود که منجر به کاهش موقت سمت تقاضا در بازار ارز و سکه شد و انتظارات را تحت تاثیر قرار داد. معامله گران سنتی بازار نیز عقب گرد درهم از مرز 7 هزار تومان را عامل کاهش دلار می دانستند.
در مقابل دیدگاه های کاهشی، عده ای باور داشتند، افت روز یک شنبه ناپایدار است و تصور می کردند، بازار قبل از شکست مقاومت بعدی نیاز به یک اصلاح قیمتی داشت. معامله گران بزرگ و کسانی که روند قیمت ها را به صورت درازمدت مد نظر قرار می دهند هم بر این باور بودند که مدیریت بازار ارز و عدم برگشت آن به نوسان های پردامنه روزهای پیشین بستگی به این دارد که سیاست گذار تا چه حدی بتواند انقباض نقدینگی ایجاد کند و مانع از ورود ریال جدید به بازار شود. برقراری توازن میان بازدهی بازارهای مختلف دیگر عاملی است که می تواند انتظارات نسبت به رشدهای آتی بازار ارز را پایین بیاورد.
آغاز یک پایان؟
پایان روند افرایشی دلار آغاز شد؛ این گزاره ای است که دیروز از سوی کاهشی های بازار بسیار شنیده می شد؛ آن ها اعتقاد داشتند بازار پس از طی کردن حدود 16 درصد افزایش قیمت طی 10روز به نقطه ای رسید که معامله گران بزرگ تصمیم به تخلیه خریدهای پیشین خود گرفتند. روز یک شنبه شاخص ارزی در ابتدای روز تا نقطه 26 هزار تومانی بالا رفت. از نگاه بازیگران ارزی که بیشتر رفتار قیمتی دلار را بررسی می کنند، رشد شدید در یک مقطع کوتاه معمولا توسط معامله گران بزرگ صورت می گیرد که به دنبال آن هستند که قیمت را به سقف کانال ببرند و در آن نقطه اقدام به فروش ارزهای خریداری شده کنند. زمانی که این اتفاق صورت می گیرد، بازار یک باره دچار ریزش قیمت می شود.
در حالی که عده ای از معامله گران با تحلیل رفتار قیمت اعتقاد داشتند، دلار به سقف خورده است، گروه دیگری باور داشتند، بازار تنها دچار یک اصلاح موقت شده است و طی روزهای آتی می تواند به جاده صعودی بازگردد. از نگاه این گروه، طبیعی بود که برخی از خریداران تصمیم بگیرند که پس از کسب میزان قابل توجهی سود، در نقطه مقاومتی حساسی چون کانال 26 هزار تومانی اقدام به فروش کنند ولی این به معنای آغاز یک ریزش نیست، بلکه نشان دهنده آماده شدن برای خرید در قیمت های پایین تر است. روند روزهای آتی مشخص می کند که کدام گروه در مورد تشخیص روند پیش بینی درست تری داشته اند؛
دو گانه مساله ارز صادرکننده ها
پایان تیرماه آخرین مهلت صادرکنندگان برای بازگشت ارز حاصل از صادرات سال گذشته معرفی شده است و مسئولان بارها تاکید کرده اند که این مهلت تمدید نمی شود.
تنها دو روز به پایان تیرماه باقی مانده است. در این میان، گروهی باور دارند، زمانی که صادرکنندگان مطمئن شوند، مهلت بازگشت ارز تمدید نمی شود، به تدریج ارز خود را عرضه خواهند کرد و این مساله منجر به افت قیمت خواهد شد.
در مقابل دیدگاه دیگری در بازار وجود دارد که عدم تمدید مهلت صادرکنندگان برای بازگشت ارز موجب شده است که بسیاری از آن ها ناچار شوند از کانال های حواله ای ناچار به تهیه ارز شوند و همین مساله از سمت تقاضا به بازار فشار زیادی را وارد کرده است. طبیعتا این دسته باور دارند، این فشار با پایان تیرماه کاهش می یابد و با تضعیف سمت تقاضا، قیمت رویه نزولی می گیرد. در واقع، در مورد بازگشت ارز صادراتی دو نگاه وجود دارد؛ گروهی اعتقاد دارند که تقویت عرضه ارز طی روزهای آتی از سمت صادرکنندگان منجر به افت قیمت دلار خواهد شد و گروه دیگری معتقدند کاهش فشار تقاضای صادرکنندگان موجب می شود که قیمت دلار، سوخت رشد خود را از دست بدهد.
در این میان، گروهی از فعالان عنوان می کنند، در صورتی که گسترش ویروس کرونا تشدید شود و میزان صادرات به پیش از دوران این پاندمی بازنگردد، از سمت عرضه ارز هم چنان بازار با دشوارهایی می تواند رو به رو باشد.
سیگنال بازار سهام به معامله گران دلار
دیروز، شاخص کل در بازار بورس ۵۵ هزار و ۷۷۴ واحد رشد داشت که در نهایت این شاخص به رقم یک میلیون و ۸۶۴ هزار واحد رسید. این رشد پس از دو روز افت متوالی، تا حدی انتظارات در مورد اصلاح بیشتر بورس را تصحیح کرد. به گفته برخی از فعالان، در انتهای هفته گذشته بیشتر معامله گران ارزی این دیدگاه را مطرح می کردند که بورس در هفته جاری در مسیر اصلاح عمیق، با افت مواجه خواهد شد. چنین موضوعی این انتظار را در میان شماری از بازیگران ارزی ایجاد کرد که ورودی تقاضا از سمت بازار سهام به سوی بازار ارز افزایش پیدا خواهد کرد. حتی عده ای رشد شدید هزار تومانی دلار در روز شنبه را که رکوردی پنج ماه محسوب می شد را به ورود تقاضای جدید به بازار ارز از سمت بورس نسبت می دادند. تقویت شاخص کل بورس در روز یک شنبه از نگاه شماری از معامله گران تحلیل این دسته از بازیگران ارزی را برهم ریخت و منجر به افزایش مقطعی عرضه شد.
با این حال، دیدگاهی کاملا مخالف این دسته نیز در بازار حضور دارد. گروهی در بازار باور دارند،هر چقدر سهم ها در بورس تقویت شوند و شاخص کل بورس افزایشی تر شود، انتظار برای رشد قیمت دلار نیز بالاتر خواهد رفت. از نگاه این گروه ،نقدینگی جدیدی که از طریق تقویت بازار سهام خلق می شود، توان تبدیل شدن به تقاضاها در سایر بازارها را دارد. مساله آن است که این تقاضا به تدریج و به صورت متناوب وارد سایر بازارها خواهد شد. در واقع شاید افزایش دیروز بازار سهام اثری کاهشی بر بازارارز داشت، ولی در میان مدت، ادامه رشد شاخص کل می تواند زمینه ساز افزایش تقاضا در خود بازار ارز و رشد بیشتر قیمت ها شود.
بازگشت درهم به زیر مرز 7 هزار تومانی
دسته ای از فعالان بازار معتقد بودند که افت نرخ حواله درهم به زیر مرز 7هزار تومانی و عقب گرد تا محدوده 6 هزار و 800 تومانی نقش مهمی در تغییر انتظارات معامله گران بازار داخلی داشت. دیروز نرخ حواله درهم در مقطعی به بالای مرز 7 هز ار تومانی رفت و با قیمت 7 هزار و 50 تومان معامله شد. با این حال، در ساعات انتهایی روز گفته می شد که این ارز تا نقطه 6 هزارو 850 تومان عقب نشینی کرده است . البته نباید از نظر دور داشت که با همین سطح قیمت درهم، دلار هم چنان توان بالا آمدن از کانال 24 هزار تومانی و بازگشت به کانال 25 هزارتومانی را خواهد داشت. در واقع برای اینکه دلار به مسیر کاهشی خود ادامه دهد، نیاز است که قیمت درهم نیز به سطوح پایین تری برود.