چرا قیمت لوازم یدکی خودرو بالا رفت؟
به گزارش اقتصاد نیوز به نقل از اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، چند روز پیش بود که به دلیل نقص فنی خودرو مجبور شدم سری به تعمیرگاه بزنم، تعمیرکار علت نقص فنی را خرابی قطعه عنوان کرد و مرا به فروشنده های لوازم یدکی خودرو حواله داد، چرا که به گفته او برخی لوازم یدکی به راحتی در بازار پیدا نمی شوند و برای همین صاحب خودرو باید شخصا سراغ فروشندگان لوازم یدکی برود تا پس از جستجوی فراوان قطعه را پیدا کند.
راهی بازار لوازم یدکی خودرو شدم تا قطعه مورد نظرم را خریداری کنم، پس از مدتی جستجو در بازار لوازم یدکی نتوانستم قطعه مورد نظر را خریداری کنم، جالب اینجاست که این تنها مشکل من برای پیدا کردن قطعه خودرو نبود و خریداران بسیاری را دیدیم که مثل من در بازار لوازم یدکی خودرو سرگردان بودند تا قطعه مورد نظر خود را پیدا کنند.
قطعات تقلبی در بازار بیداد می کند
یکی از خریدران لوازم یدکی در گفت و گو با خبرنگار صنعت، تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان گفت: بازار لوازم یدکی خودرو نیاز به نظارت جدی دارد. دو سه روزی بود که به شدت درگیر خرید یکی دو قطعه بودم، اما در نهایت با سختی بسیاری توانستم آنها را خریداری کنم.
به گفته این خریدار، قطعه در بازار لوازام یدکی به شدت کاهش یافته و علاوه بر این در بازار قطعه تقلبی بیداد می کند و این موضوع مشکلات زیادی را برای خریداران ایجاد کرده است.
او ادامه داد: اگر با مدیران ایساکو صحبتی شود در خصوص تامین قطعات می توانند مشکل را رفع کند. چرا در حال حاضر بازار به این حد بلاتکلیف است؟
بیشتر بخوانید:
- قیمت جدید لوازم یدکی رنو ساندرو در بازار
همچنین بسیاری از فروشندگان بازار لوازم یدکی هم عنوان می کردند که قطعه اصل در بازار موجود نیست، اگر طالب نمونه تقلبی باشید آسانتر می توانید قطعه را خریداری کنید، اما قطعه تقلبی کارایی لازم را ندارد.
موضوع را از چند فروشنده لوازم یدکی پیگیر شدم و بیشتر آنها کمیاب و نایاب شدن قطعات را ناشی از عدم تولید قطعه سازان عنوان کردند.
یکی از فروشندگان لوازم یدکی در گفت و گو با خبرنگار صنعت، تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان گفت: برخی از قطعات کمبود اساسی در بازار دارند و دلیل آن هم گرانی است. بسیاری از همکارانم به دلیل افزایش قیمت قطعه از فروش این قطعات خودداری می کنند.
او بیان کرد: وجود قطعات تقلبی در بازار مشکلات زیادی را برای خریداران به وجود آورده است. قطعاتی با کیفیت ضعیف که خریداران از این رویه شکایت های زیادی دارند. کمبود قطعه اصلی و گران بودن آن باعث می شود قطعات تقلبی در بازار زیاد شوند و در نتیجه زمانی که از این قطعات تقلبی استفاده شود، خرابی زودهنگام خودرو دور از انتظار نیست.
این فروشنده بیان کرد: نیاز است در بازار نظارت بیشتری صورت گیرد تا قطعات تقلبی کمتر شود.
به گفته کارشناسان، موانع تامین مواد اولیه، مشکلات قطعهسازان برای تولید و عرضه، زمینه کمبود، گرانفروشی و رشد عرضه قطعات یدکی و مصرفی تقلبی خودرو در بازار را فراهم کرده است.
برخی از کارشناسان معتقدند که واردات یا مونتاژ داخل قطعات و لوازم مصرفی خودروهایی که در تیراژ پایین در کشور وجود دارند، بهصرفه نیست و فرایند تامین قطعات خودروهای خارجی زمانبر شده و قیمت آن افزایش یافته است.
به دنبال چالش کمبود لوازم یدکی خودرو سراغ مسئولان رفتیم تا علت اصلی ماجرا را پیگیر شویم.
مهدی کاظمی سخنگوی اتحادیه فروشندگان لوازم یدکی خودرو در گفت و گو با خبرنگار صنعت، تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان با بیان اینکه در بازار لوازم یدکی قطعات تقلبی و فیک وجود دارند، گفت: منکر وجود جنس تقلبی و فیک در بازار نیستیم و حدود ۲۰ درصد از قطعات موجود در حال حاضر بیکیفیت هستند.
سخنگوی اتحادیه فروشندگان لوازم یدکی خودرو افزود: دولت باید با کالای تقلبی مبارزه کند و یکی از راههای این مبارزه کمک گرفتن از خود اعضای ۱۰ هزار نفری اتحادیه لوازم یدکی خودرو در تهران است. اعضای صنف لوازم یدکی هم کارشناسان خبرهای هستند و هم مدیران بسیار خوبی هستند که میتوانند به گمرک و وزارت صمت کمک کنند. به دنبال آن هر قطعهای که قرار است وارد کشور شود در ابتدا به اتحادیه و کارشناسان معرفی شود تا از سلامت و کیفیت آن اطمینان حاصل شود و بعد اجازه ورود داده شود.
کاظمی در خصوص برخورد اتحادیه با متخلفان و فروشندگان لوازم یدکی تقلبی هم گفت: روزانه در اتحادیه حدود پنج تا ۱۰ پرونده شکایت از اعضا رسیدگی میشود که از تاریخ ۹۷.۱.۱ تا به امروز حدود ۲ هزار پرونده مورد رسیدگی قرار گرفته است.
سخنگوی اتحادیه فروشندگان لوازم یدکی خودرو با بیان اینکه اکنون بین ۵۰ تا ۶۰ درصد قطعات خودروی موجود در بازار، تولید داخل است و بقیه از کشورهای چین، هند، ترکیه و تایوان تامین میشود، گفت: از لحاظ تامین قطعه، به خصوص قطعات خودروهای پرتردد تولید داخل کمبودی دیده نمیشود، اما در زمینه تامین قطعات خودروهای وارداتی مشکلاتی وجود دارد که این مشکل برای خودروهای چینی نسبت به خودروهای کرهای، ژاپنی و اروپایی کمتر است.
در پایان باید گفت کمبود قطعه در دوران شیوع ویروس کرونا، تعمیرکاران و مصرفکنندگان را با چالشهای زیادی رو به رو کرده و حالا پس از گذشت چند ماه، مشکل تامین بعضی قطعات همچنان پابرجا است و در این شرایط انتظار می رود که مسئولان نظارت بیشتری در این حوزه داشته باشند.