هتریک بازارخودرو در کاهش قیمت+جدول
محمد صالحی: بازار خودرو در هفته اول شهریورماه در کاهش قیمت هتریک کرد و بازدهی نزولی قیمت اکثر خودرو ها وارد سومین هفته پیاپی شد ولی با وجود شیب نزولی، فروشندگان خودرو تاکید دارند بازار کماکان در رکود است و خرید و فروش جدی صورت نمی گیرد.
پول بورس به خودرو نیامد
در هفته های قبل برخی انتظار داشتند که با ریزش شاخص بورس بخشی از نقدینگی خارج از آن وارد بازار خودرو شود اما این اتفاق صورت نگرفت و فروشندگان از کسادی بازار سخن می گفتند.
این اتفاق موجب شد که در هفته جاری برخی معامله گران در فرضیه انتقال پول از بورس به بازار خودرو بازنگری کنند و این فرض را جایگزین کنند که با صعود بورس، بازار خودرو ها می تواند دوباره داغ شود و روند دنده عقب قیمتی متوقف شود ولی این فرض هم فعلا نگرفته است زیرا بورس در روزهای سه شنبه و چهارشنبه صعودی شد اما اکثر خودروها در بازار کاهش ارزش داشتند. در بهترین حالت برخی محصولات مانند سمند و تیبا ارزش آخر هفته گذشته را توانستند حفظ کنند.
اثر ماه محرم بر بازار خودرو
جدید ترین فرضیه که برای کاهش قیمت ها یا سکون قیمتی در بازار مطرح است اثر ماه محرم بر بازار است. برخی فعالان بازار می گویند: کاهش داد و ستدها می تواند به دلیل افت تقاضای ناشی آغاز ماه محرم نیز باشد. به گفته آنان شروع ماه محرم در سال های گذشته نیز روی بازار خودرو تاثیر گذار بوده و سطح داد و ستدها در این بازار را کاهش داده است.
اثر نرخ ارز بر بازار خودرو
اما برخی دیگر از فعالان با کم اثر دانستن متغیرهای فصلی تاکید دارند روند بازار ارز و کاهش نوسان آن در هفته های گذشته از التهاب قیمت ها در بازار خودرو کاسته است. به گفته آنان بازار خودرو این روزها بیش از اینکه از آغاز محرم تاثیر بگیرد؛ از نوسانات نرخ ارز اثر می پذیرد. نوسان نرخ ارز در دو هفته گذشته بسیار محدود شده بود و در یک بازه مشخص حبس بود اما این هفته توانست از بازه محبوس خارج شود.
اثر کرونا بر بازار خودرو
گروهی دیگر از معامله گران اما بر ماندگاری ویروس کرونا و رکود بر بازار خودرو اصرار دارند. به گفته آنان بخشی از خریداران مصرفی به دلیل کرونا از انجام سفر در تابستان منصرف شده اند؛ این انصراف به صورت بالقوه می تواند روی تقاضا برای خودرو اثر بگذارد. زیرا کاهش تمایل به سفر می تواند کاهش تقاضا برای خرید خودرو را به دنبال داشته باشد.
اثر تورم بر کاهش تقاضا
اما دسته ای دیگر از تحلیل گران تاکید دارند روندهای تورمی گذشته موجب شده تقاضای عقب نشینی کرده از بازار هنوز توان برگشت را نداشته باشد. از طرف دیگر قله های قیمتی در بازار خودرو به حدی بالا است که خریداران قادر به فتح آن نیستند.
البته این وجه متوجه تقاضای مصرفی است اما در حال حاضر تقاضای سرمایه گذاری هم در بازار غیبت دارد و همین موضوع سبب شده بازار در حوزه سرمایه گذاری هم با رونق روبرو نباشد.
تعدیل در قیمت عرضه
به گزارش اقتصاد نیوز، اما در سمت عرضه نیز انتظارات بدبینانه تا حدودی تعدیل شده است. افت قیمت خودروهای پرتیراژ طی هفته کاری گذشته شاهدی بر این تعدیل انتظارات است. در زمان هایی که قیمت ها روند نزولی به خود می گیرند بخش عمده ای از فروشندگان از بازار خودرو خارج می شود و منتظر بهبود شرایط می مانند.
در این میان اندک معاملاتی که صورت می گیرد از طرف فروشندگانی است که به دلیل نیاز مالی خودروی خود را به بازار عرضه کرده و تا حدودی با خریداران راه می آیند.
قیمت پراید 111 در هفته اول شهریور 98
خانواده پراید در فضای عمومی متری برای سنجش قیمت هستند در واقع قیمت این محصولات سایپا مبنایی برای مقایسه قیمت ها شده اند.از اخبار مهم این هفته می توان به تثبیت قیمت پراید 111 در کانال 80 میلیون تومان و تبیت قیمت پراید 131 در کانال 70 میلیون تومان اشاره کرد.البته برای قیمت های اعلامی محصولات موجود در بازار باید یک دامنه تغییر یک تا دو میلیون تومانی در نظر گرفت زیرا کماکان مرجع قیمتی واحدی فعلا موجود نیست و عرضه کنندگان محصولات را در یک دامنه عرضه می کنند.
سبقت معکوس 206 تیپ 5 از مدل صندوقدار
در میان اعضای خانواده پژو 206، مدل صندوقدار این خودرو سرعت خود را در جاده کاهش قیمت کم کرد و تنها یک میلیون تومان از قیمت خود را از دست داد اما پژو 206 تیپ 2 در هفته جاری 2 میلیون قیمت کم کرد.تیپ 5 این خودرو نیز همانند هفته گذشته 2 میلیون تومان افت قیمت را ثبت کرد تا مقاومت های قبلی این خودرو در برابر کاهش ارزش فعلا شکسته شود.
خانواده سمندها در جاده ثبات قیمت
خانواده سمند شامل سمند LX ساده و سمند LX با موتور EF7 و سمند سورن این هفته نه رشد قیمت داشتند نه افت قیمت و با همان قیمت های هفته گذشته در بازار حضور دارند.تثبیت قیمت سمند این هفته در حالی اتفاق افتاده است که هفته گذشته افت قیمت را به خود دیده بود. سمند جز خودرو هایی است که شرکت ایران خودرو بر تولید آن افزوده است.سمند در 5 ماهه ابتدایی سال حدود 1800 دستگاه از دوره مشابه سال قبل بیشتر تولید شده است.
حرکت در جا تیبا صندوقدار
خاناوده تیبا این هفته همانند خانواده سمند ثبات قیمت را تجربه کردند. دو عضو خانواده تیبا یعنی تیبا صندوقدار و تیبا 2 ( تیبا هاچ بک) با همان قیمتی که هفته را آغاز کرده بودند هفته را به پایان رساندند. در حال حاضر متقاضیان تیبا صندوقدار و تیبا 2 را می توان هم با رینگ آلومینیومی و هم با رینگ فولادی خریداری کنند.
البته تفاوت در رینگ آلومینیومی و فولادی این خودروها با تفاوت قیمت آنها در بازار همراه است.این اختلاف قیمت در تیبا صندوقدار 4 میلیون تومان و تیبا 2 نیز 6 میلیون تومان است.
قیمت ساینا در بازار اول شهریور
ساینا نیز هم با رینگ فولادی و هم با رینگ الومینیومی در بازار موجود است.اما این خودرو چه با رینگ فولادی و چه با رینگ آلومینیومی افت قیمت را این هفته تجربه کرد.ساینا با رینگ آلومینیومی و رینگ فولادی این هفته یک میلیون تومان از قیمت خود را از دست داد.
پیش بینی بازار خودرو در هفته آینده
به نظر می رسد همچنان بازار خودرو ساز خود را بر اساس انتظارات خریداران و متقاضیان کوک می کند.
البته این وضعیت می تواند در صورتی که خریداران به این جمع بندی برسند که قیمت ها در کف قرار دارد یا اینکه فروشندگان متقاعد شوند متغیرهای موثر بر بازار خودرو مانند نرخ ارز در نقطه ای قرار دارد که برای یک دوره کم نوسان خواهد ماند. در این حالت حاضر به عرضه بیشتر خودرو به بازار خواهند شد و این اتفاق می تواند قیمت ها را بیش از این تعدیل کند.
وضعیت تولید خودرو در میانه تابستان
گرچه خودرو سازان تولیدات خود را با قیمت های پایین تر از بازار و در پاسخ به تعهدات گذشته عرضه می کنند اما سیر تولید آنها می تواند سیگنالی از آینده باشد.صورت های مالی سایپا برای ماه مرداد نشان می دهد این شرکت به جز تیبا در سایر محصولات نسبت به دوره مشابه افت تولید را تجربه کرده است.
ایران خودرو هم در تولید وضعیت متفاوتی ندارد گرچه این شرکت توانسته در مقایسه با دوره مشابه تیراژ اکثر محصولات را مثبت حفظ کند اما فقط برای سه محصول پژو،سمند و دنا تیراژ بالای هزار دستگاه را ثبت کرده است. نکته جالب در صورت های مالی ایران خودرو تقلیل تولید پژو 2008 به یک دستگاه است.
این آمار نشان می دهد سمت عرضه فعلا تقویت نیست بخشی از آن به دلیل کمبود قطعات ناشی از تحریم ها است اما بخشی دیگر به دلیل محدودیت های ناشی از کرونا.پس در بازاری که تنگنای سمت عرضه دارد هر افزایش تقاضایی نوسان ساز است مگر تقاضا بر هر دلیلی بی خیال بازار خودرو شود.