تاکتیک صرافی ملی در بازار ارز جواب نداد
برخلاف هشدارهای داده شده، روز سه شنبه، بازارساز نتوانست رفتار مساعدی برای مدیریت نوسانات دلار از خود نشان دهد، در نتیجه قیمت این ارز وارد کانال 24 هزار تومانی شد و در آن باقی هم ماند. «اقتصاد نیوز» در گزارش قبلی«سایه روشن قیمت سکه و دلار» هشدار داد که با عبور دلار از محدوده 23 هزار و 800 تومانی، به احتمال زیاد خریدهای ارزی افزایش پیدا خواهد کرد و بازار آماده ورود به کانال 24 هزار تومانی خواهد شد؛. با این حال، به نظر می رسد بازارساز در روز جاری بیشتر سردرگم بود و سیاست های متناقضی را در پیش گرفت.
رفتار متناقض بازار چه بود؟
سیاست های متناقض بازارساز را می توان در روند قیمت گذاری صرافی ملی مشاهده کرد. صرافی ملی در ابتدای روز با هدف نزدیک کردن قیمت خود به نرخ بازار و به دام انداختن این نرخ، عدد 23 هزار و 400 تومان را بر تابلوی خود ثبت کرد که 250 تومان بالاتر از روز دوشنبه بود. با این حال، در ادامه روز نه تنها نزدیک کردن نرخ به بازار را ادامه نداد، بلکه در یک مسیر پله ای، در انتهای روز قیمت دلار را به زیر کانال 23 هزار تومانی برد و روی عدد 22 هزار و 900 تومان قرار داد. رفتار تناقض آمیز صرافی ملی که در بازار به عنوان نمودی رفتاری از بازارساز شناخته می شود، نتوانست قیمت دلار را رام خود کند.
سیگنال افزایشی از ابتدای روز
دلار در همان ابتدای روز وارد کانال 24 هزار تومانی شد؛ ساعت 3 بعدازظهر تا سقف 24 هزار و 350 تومان بالا رفت و سپس با افزایش فروش ها در نزدیکی محدوده مقاومتی 24 هزار و 400 تومان تا ابتدای مرز 24 هزار تومانی عقب نشست. با این حال، معامله گران توانستند این کانال را حفظ کنند و بلافاصله با افزایش خریدها، قیمت را به محدوده 24 هزار و 200 تومانی ببرند. ثبت این قیمت نشان دهنده افزایشی حدودا یک ونیم درصدی دلار طی یک روز بود. روز دوشنبه نیز این ارز همین مقدار رشد قیمت را تجربه کرده بود.
تغییر رفتار معامله گران ارزی از چه زمانی آغاز شد؟
به گفته فعالان، تغییر رفتار معامله گران بازار ارز از زمانی که قیمت وارد کانال 23 هزار تومانی شد، مشهود است و شدت خریدها با شکست محدوده 23 هزار و 800 تومان بیش از پیش افزایش یافته است. گروهی از فعالان، رشد قیمت دلار را به افزایش نرخ حواله درهم نسبت می دادند، حال آنکه عده ای تغییر انتظارات معامله گران ارزی که از تلاش های آمریکا برای بازگرداندن تحریم های آمریکا نشات می گیرد، را در رفتار افزایشی دلار موثر دانسته اند. در هر صورت، بازار عمق چندانی ندارد و اخبار سیاسی با کمک تلاش های سفته بازانه در زمانی که عرضه هم در سطح بالایی قرار ندارد، می توانند نوسانات قیمتی را افزایش دهد. در کنار این در مقاطعی از روز سه شنبه با در نظر گرفتن قیمت حواله درهم نزدیک به 6 هزار و 700 تومان، ارزش دلار در بازار داخلی حتی می توانست بالای سطح 24 هزار و 500 تومانی باشد.
اثر بازار سهام بر دلار؟
نمی توان این نکته را از نظر دور داشت که بازار سهام مدت هاست، نه تنها سودآوری گذشته را برای سرمایه گذاران به همراه ندارد، بلکه با خروج نقدینگی و ضعف شاخص کل مواجه شده است. روز سه شنبه نیز شاخص کل بورس طی یک روز دو ونیم درصد از ارزش خود را از دست داد. به باور برخی تحلیل گران، افت شاخص کل به گونه ای بوده است که به بخشی از نقدینگی فرصت داد که از این بازار خارج شود و بعید نیست که این نقدینگی به سوی بازارهای ارز، مسکن و طلا روانه شده باشد. از آن جایی که بازار ارز با ضعف سمت عرضه مواجه است، ورود هر گونه نقدینگی می تواند منجر به رشد قیمت ها شود. البته این نگاه در بین اقتصاددانان طرفدار ندارد و می گویند نزول بورس می تواند با تعدیل انتظارات به کاهش نوسان در بازار ارز نیز کمک کند.زیرا رشد بورس بر پایه انتظارات تورمی است و با لیدری بورس ثبات در سایر بازار ها نیز بر هم خواهد خورد.
آنها اعتقاد دارند اتفاقا عاملی که مجددا موجب رشد دلار شده است علامتی است که از بورس صادر می شود.دولت به صورت مکرر بر حمایت از بازار سرمایه تاکید دارد.برخی فعالان شرط رشد های گذشته را قیمت دلار می دانند این چرخه انتظاری موجب می شود بازار ارز دچار تلاطم شود.
راهکار کوتاه مدت بازارساز برای مدیریت بازار ارز
با وجود اینکه انتظارات افزایشی در بازار ارز شدت گرفته است و ورود دلار نیمایی به کانال 21 هزار تومان نیز به آرامش بازار آزاد منجر نشده است، گروهی از فعالان باور دارند، بازارساز هم چنان می تواند با تقویت فعالیت خود قیمت را به زیر خط 23 هزار و 800 تومانی بازگرداند و از این طریق، بخشی از انتظارات افزایشی را خاموش کند. با این حال، معامله گران فنی باور دارند، در صورتی که قیمت بالای این خط باقی بماند، حرکت دلار به سوی سقف جدید خواهد بود. در واقع آن ها کانال 24 هزار تومانی را به عنوان کانالی در ذهن خود تصویر نمی کنند که قرار باشد دلار برای مدت زیادی در آن باقی بماند. بازار از نگاه آن ها به زودی یا به کانال 25 هزار تومانی می رود یا به کانال 23 هزار تومانی بازخواهد گشت.
رییس کل بانک مرکزی چندی پیش سیاست مدیریت نوسان بر تنظیم قیمت را اولویت دانسته بود.تحلیل گران می گویند اگر همین سیاست در دستور کار بازار ساز قرار بگیرد امکان مدیریت نوسان بیشتر خواهد شد.طبیعتا در این بازه نزدیکی قیمت صرافی ملی به قیمت بازار می تواند علامت محکمی به بازیگران باشد و این فاصله قیمتی اجازه مانور زیادی به انان نخواهد داد.این شرط وقتی محقق می شود که بانک مرکزی برای کنترل قیمت تحت فشار بیرونی قرار نداشته باشد و بتواند با فراغت بیشتری نوسان را مدیریت کند.در مدیریت نوسان مهم کاهش دامنه تغییرات قیمتی است و این کاهش دامنه در سطوحی که قابل مدیریت است انجام شود.در این حالت ثبات در دیگر بازارها هم بیشتر خواهد بود.اما کنترل قیمت اگر به قیمت نوسان بالا روبرو باشد ریسک جذابیت سفته بازی و نوسان گیری در بازار را بالا خواهد برد.
فضای احتیاطی در بازار سکه
در روز صعود دلار به کانال بالاتر، سکه تمام بهار آزادی نیز به سوی سقف 11 میلیون و 500 هزار تومانی حرکت کرد، ولی موفق به فتح آن نشد و با عقب گرد از محدوده 11 میلیون و 400 هزار تومانی در اواخر روز روی عدد 11میلیون و 300 هزار تومان قرار گرفت. این قیمت نزدیک به یک درصد از روز دوشنبه بیشتر بود، ولی با توجه به افزایش طلای جهانی انتظار می رفت که فلز گران بهای داخلی رشد بیشتری را تجربه کند؛ به نظر می رسد سکه بازان در برابر رشد قیمت دلار و طلای جهانی کمی با احتیاط رفتار کردند تا در روزهای آتی از روند این دو متغیر اطمینان بیشتری کسب کنند. می توان انتظار داشت که در صورت حفظ روند افزایشی دلار و اونس، سکه در روز بعد نسبت به دلار حتی رشد بیشتری را تجربه کند و در صورت افت دلار، کمتر از این ارز کاهش قیمت را به ثبت برساند.
بازدهی بازار ارز،سکه،طلا و بورس
در روزی که دلار یک کانال بالا رفت اما رتبه اول بازدهی از آن طلای 18 عیار بود و دلار با وجود تغییرات قیمتی نتوانست بازدهی اول در میان رقبا را کسب کند.بورس امروز هم منفی بسته شد در قعر جدول بازدهی ها قرار بگیرد.بورس تنها بازاری بود که دیروز رشد منفی را تجربه کرد سایر بازار در مدار مثبت بسته شدند.