زمستان اقتصاد سعودی فرا رسید
به گزارش اقتصادنیوز، اما خبر خوب برای اقتصاد ایران اینکه ، بانک جهانی پیش بینی خود از رشد اقتصادی ایران را افزایش داده و به 5.2 درصد رسانده است. دلیل اصلی کاهش رشد اقتصادی کشورهای عربی منطقه ، کاهش درآمدهای نفتی آنها تحت تاثیر کاهش تولید اوپک است. این در حالیست که ایران از برنامه کاهش تولید مستثنی شده است.
بر این اساس انتظار میرود رشد اقتصاد جهانی در سال 2017 به 7/ 2 درصد برسد. در این میان رشد 2017 اقتصاد ایران که در پیشبینی ژوئن 2016 معادل 9/ 4 درصد برآورد شده بود، بر اساس گزارش روز سهشنبه به 2/ 5 درصد خواهد رسید که بیانگر افزایشی 3/ 0 درصدی نسبت به پیشبینی قبلی است. این درحالی است که کشورهای عضو شورای همکاری خلیجفارس با توجه به قیمتهای پایین طلای سیاه و اوضاع نابسامانی که گریبان اقتصادشان را گرفته است، همچنان از رشد پایین اقتصادی رنج خواهند برد.
بانک جهانی در گزارش چشمانداز اقتصادی که در ژوئن سال گذشته منتشر کرد، رشد اقتصادی ایران را در سالهای 2017 و 2018 به ترتیب 9/ 4 و 7/ 4 درصد پیشبینی کرده بود. اما در تازهترین گزارش این نهاد که روز سهشنبه منتشر شد، پیشبینیهای رشد اقتصادی ایران اندکی بهبود یافت. بر اساس این گزارش که پیشبینی های سال 2019 نیز به آن اضافه شده است، انتظار میرود که اقتصاد ایران در سالهای 2017، 2018 و 2019 به ترتیب رشد 2/ 5، 8/ 4 و 5/ 4 درصدی را تجربه کند.
همچنین نرخ رشد اقتصادی عربستان در سال پیشرو 6/ 1 درصد پیشبینی شده است، نرخ رشدی که در گزارش ژوئن 2016 معادل 2 درصد پیشبینی شده بود. بهعلاوه، رشد اقتصادی کشورهای واردکننده نفت با توجه به افزایش فعالیتهای اقتصادی در درون این کشورها، بالاتر از رشد اقتصادی کشورهای صادرکننده نفت قرار خواهد گرفت. در این گزارش پیشبینی شده است که قیمت نفت در سال 2017 با افزایشی 2/ 28 درصدی نسبت به سال گذشته به بشکهای 55 دلار برسد.
بر اساس این گزارش، کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس در سال 2016 کاهشی 2 درصدی را در نرخ رشد اقتصادی خود تجربه کردند. همچنین عملکرد ضعیف بخش نفتی این کشورها به سایر بخشهای اقتصادی آنها نیز سرایت کرد که در نهایت با همراه شدن کاهش جریان ورودی سرمایه، به رشد اقتصادی پایین در این کشورها منجر شد. در این میان اما دو کشور ایران و عراق در سالی که گذشت تحت تاثیر عواملی همچون افزایش سطح تولیدات نفت و بهبود در بخشهای کشاورزی، خودروسازی، حملونقل و تجارت، رشد اقتصادی بیسابقهای را تجربه کردند. از دیگر متغیرهای مورد بررسی این گزارش تراز مالی و وضعیت حساب جاری کشورها است. بر این اساس با توجه به پایین بودن قیمت نفت در سال 2016، کشورهای صادرکننده نفت از کسریهای شدید مالی دولت رنج بردند، وضعیتی که ایران از آن مستثنی بود. بر این اساس، تحریمهای بینالمللی طولانی باعث شده است تا وابستگی اقتصاد ایران به درآمدهای نفتی بهطور چشمگیری کاهش یابد. ایران در شاخصهای تورم نیز عملکرد قابل قبولی از خود بهجا گذاشته است. با توجه به سیاستهای پولی سختگیرانه و همچنین کاهش جهانی قیمت مواد غذایی، نرخ تورم لجامگسیختهای که در سالهای اخیر بر اقتصاد ایران حکمفرما بود، روندی نزولی یافت، روندی که در سال گذشته در نهایت به نرخ تورم تکرقمی منتج شد. بانک جهانی در گزارش روز سهشنبه خود، یکسانسازی نرخ ارز و رسیدگی به نظام ضعیف بانکی را از الزامات بانک مرکزی ایران در سال پیشرو دانست.