پرده برداری رئیس کل از عقبه تخریب بانک ها
به گزارش اقتصاد نیوز ، روز گذشته رئیس کل بانک مرکزی، در جمع مدیران بانکی، به نشانهشناسی علیه شبکه بانکی پرداخت. ولیاله سیف معتقد است: سه نشانه وجود دارد که گروههایی با غبارآمیز کردن فضای موجود و آمیختن حرفهای درست و نادرست، تلاش میکنند که از فرصت ایجادشده برای حصول به اهداف خود استفاده کنند.
رئیس کل بانک مرکزی سه نماگر برای عملیات جنگ روانی علیه بانکها معرفی کرد. نشانه اول ناشی از هجمههای موجود در رابطه با عملیات بانکداری بدون ربا است. سیف در این باره علت انتقادات را ناشی از دوعامل دانست که یکی از آنها متوجه خود نظام بانکی است. از نگاه او این انتقادات و گلایهها از دو علت «کم کاری و عدم دقت نظام بانکی در برخی موارد» و «فضاسازی ازسوی بدهکاران بانکها» نشات میگیرند. طبق توصیه رئیس بانک مرکزی، در این زمینه شبکه بانکی لازم است با تبیین صحیح موضوع و روشنگری در خصوص شبهات مطرح شده، از اقدامات خویش به نحو مناسب دفاع کند.
نشانه دوم عملیات جنگ روانی علیه شبکه بانکی، پدیده ورشکستگی صوری است. ترفندی که با توسل به آن، اشخاصحقیقی و حقوقی از بازگشت تسهیلات به شبکه بانکی خودداری میکنند. رئیس شورای پول و اعتبار در این باره توضیح داد: «طی سالهای اخیر برخی با مراجعه به مراجع قضایی و ارائه مستندات غلط مبنی بر ورشکستگی، بنگاه اقتصادی خود را ورشکسته اعلام میکنند. این موضوع منجر به عدم بازگشت تسهیلات به شبکه بانکی میشود. بر این اساس و با انعکاس موضوع به مقامات ارشد قوه قضائیه، این موارد با دقت بیشتری از سوی مراجع پیگری میشود.»
نشانه سوم جنگ روانی علیه بانکها که در صحبتهای رئیس کل بانک مرکزی مشهود بود، مربوط به اظهارنظرهایی است که رنگ و بوی کارشناسی ندارد. بعضا انتقاداتی به نظام بانکی روا میشود که چندان برگرفته از تئوریهای اقتصادی نیست و هدف دیگری را نشانه گرفته است. سیف البته بین این دسته از منتقدان با منتقدان صاحبنظر و کارشناس تفاوت قائل شد.
او در این باره توضیح داد: «عدهای در جامعه با بصیرت و آگاهی، بهمنظور اصلاح امور از شبکه بانکی انتقاد میکنند و شبکه بانکی نیز با حسن نیت به انتقادها توجه و در مسیر اصلاح رویهها گام برمیدارد لیکن در مقابل، برخی با اغراض سیاسی و نظرهای غیرکارشناسی دستاوردهای بانک مرکزی و بانکها را تخطئه میکنند.» رئیس شورای پول و اعتبار واکنش سریع واحدهای اطلاعرسانی بانکها بهمنظور رفع ابهام در این زمینه را ضروری دانست.
رئیس کل بانک مرکزی در این جلسه چند بار بر تخصیص بهینه تسهیلات تاکید و توجه مدیران عامل بانکها را به این ضرورت جلب کرد. سیف همچنین سیاست کلی اعطای تسهیلات در نظام بانکی را تبیین کرد. از نگاه او دو موضوع در زمان اعطای تسهیلات باید مورد توجه قرار گیرد: اصل بهرهوری و توان بازپرداخت تسهیلات. این دو مساله، مهمترین ملاحظات در اعطای تسهیلات در نظام بانکی محسوب میشوند. سیف برای دستیابی به این سیاست کلی پیشنهاد داد یک بازنگری در روند اعطای تسهیلات صورت گیرد.
بازنگری که بر دوری از نگاه سنتی اعطای تسهیلات براساس وثیقه، تاکید دارد. رئیس شورای پول و اعتبار در این رابطه توضیح داد: «اعطای تسهیلات به فعالیتهای اقتصادی مبهم و صرفا بهدلیل دارا بودن وثایق از سوی مشتری دارای توجیه نیست، در این باره باید از نگاه سنتی دوری جست و تلاش کرد از اعطای تسهیلاتی که منجر به مطالبات معوق میشود جلوگیری کرد. اتکای بیش از حد به وثایق، رویه خوبی نیست و تجربه نشان داده است که در اغلب موارد بانکها نتوانستند از طریق وثایق، مطالبات خود را وصول کنند و همین موضوع انتقادات شدیدی را به نظام بانکی وارد کرده است.»