همیشه پای «حقوقی ها» در میان است!
به گزارش اقتصادنیوز ، در جریان معاملات روز گذشته شاهد مشارکت بالای معاملهگران حقوقی در سمت خرید بودیم. بررسیها نشان میدهد خالص خرید حقوقیها در بازار دیروز حدود 6 میلیارد تومان بوده است. نگاهی به معاملات نمادها با بیشترین تاثیر بر شاخص نیز به خوبی نشاندهنده حضور فعال این معاملهگران است.
نمادهای «اخابر»، «وغدیر» و «کگل» (با مشارکت 90درصدی حقوقیها در خرید سهم) در مجموع نماگر بازار سهام را 156واحد ارتقا دادند. «فارس» نیز که معاملات دیروز خود را با افت شدید قیمت آغاز کرده بود با ورود حقوقیها از محدوده منفی فاصله گرفت.
روز دوشنبه انجمن ملی لیزینگ ایران در نامهای به بانک مرکزی خواستار تجدید نظر در تعیین نرخ سود تسهیلات شرکتهای لیزینگی شد. موضوعی که سبب شد سهام این گروه مورد اقبال بازار قرار گیرد و اغلب نمادهای لیزینگی با صفهای خرید مناسبی روبهرو شوند. روز گذشته این اقبال به شدت روز دوشنبه ادامه نیافت و لیزینگیها در محدوده متعادلتری معامله شدند.
این موضوع نشان میدهد سهامداران نسبت به این موضوع با احتیاط بیشتری عمل کردهاند. همچنین دیروز بانک مرکزی در بخشنامهای «دستورالعمل جدید ناظر بر شرکتهای لیزینگ» را برای اجرا به شبکه بانکی ابلاغ کرد. بانک مرکزی در این بخشنامه اعلام کرد نرخ سود تسهیلات اعطایی شرکتهای لیزینگ نباید از 21 درصد تخطی کند و همچنین بانکها و موسسات اعتباری یا واحد تابعه مشمول، باید در اسرع وقت نسبت به انتقال سهام خود در بیش از یک شرکت لیزینگ اقدام کند.
یکی از مشکلات کنونی بازار سهام ضعف و کمبود نقدینگی است. موضوعی که در این روزهای بورس تهران کاملا مشهود است. باید توجه داشت که کمبود نقدینگی در بازار علاوهبر کاهش ارزش معاملات، بازار سهام را با چالش قابلیت نقدشوندگی روبهرو میکند. نسبت نقدشوندگی توضیحدهنده توانایی بازار در جذب معاملات بزرگ بدون ایجاد نوسان شدید در قیمتها است و با تقسیم جمع ارزش معاملات یک بازار بر متوسط ارزش کل آن بازار در یک دوره زمانی محاسبه میشود.
در این میان شاید ورود صندوقهای سرمایهگذاری با درآمد ثابت که در حال حاضر از دارایی قابل توجهی (بیش از 125 هزار میلیارد تومان) برخوردارند، تطمیعکننده به نظر برسد اما حمایتهای این چنینی، تنها در کوتاهمدت بر رشد قیمتها اثرگذار است. به عبارتی دیگر آنچه به رشد پایدار قیمتها منتهی میشود، عوامل بنیادی است که باعث ورود نقدینگی به سهام شرکتها میشود. درست است که در حال حاضر نیز برخی معاملهگران خرد، تحت تاثیر حمایت حقوقیها وارد بازار سهام میشوند.
اما این موجسواران طبیعتا نگاهی کوتاهمدت داشته و پس از شناسایی سودهای مورد انتظار به جمع فروشندگان میپیوندند. در عین حال نیز تعداد این سهامداران به میزانی نیست که ایجادکننده روند پایداری در بازار سهام باشد.
در حال حاضر صندوق سرمایهگذاری گنجینه آرمان شهر یکی از فعالان حقوقی است که در روزهای اخیر بار دیگر در سمت تقاضا فعال شده است. این نهاد حقوقی در 4 روز گذشته بیش از 30 میلیون سهم شرکتهای بیمه البرز، سرمایهگذاری دارویی تامین، توسعه معادن و فلزات، پالایش نفت بندرعباس، توسعه معادن روی ایران، سرمایهگذاری سپه، تایدواتر خاورمیانه، فولاد هرمزگان جنوب و کشتیرانی دریای خزر را به پرتفوی خود اضافه کرده است.درست 6 ماه پیش و زمانی که صندوق سرمایهگذاری گنجینه آرمان شهر شروع به خرید سهام کرد، شاخص کل بازار تقریبا یک ماه در مسیر صعودی قرار گرفت.
پس از آن رفتهرفته ارزش معاملات و سطح قیمتهای سهام رو به تنزل گذاشت. خرید سهام به منظور حمایت بازار توسط صندوقها که تجربه آن را در صندوق سرمایهگذاری گنجینه آرمان شهر در سال جاری شاهد بودیم این امر را تاکید میکند که اگر چه ورود این صندوقها به بازار باعث رشد مقطعی قیمتها میشود، اما با قطع این حمایتها بار دیگر شاهد روند ریزشی بازار خواهیم بود. ورودو خروجهای اینچنینی عدم اطمینان را به فعالان بازار سهام تزریق میکند.